Bilgi Edinmek

663 51 27
                                    

Bir hikaye yazmak için bilgi şarttır. Gitmediğiniz yerler, yaşamadığınız duygular, içinde bulunmadığınız zamanlar için bilgi gerekir. Bir şeyi yazmak için yaşamış olmak gerekmez ama öyle yazmalısınız ki içten içe: "Acaba yaşadı mı bunları?" demeli okur.

Mekan ve zamanı asla arkaplanda bırakmamalısınız. Gitmediğiniz bir şehir ya da ülke hakkında bilgi edinmeli, kültürünü, haritadaki yerini, ünlü okullarını, mağazalarını, parklarını, tarihi eserlerini, restoranlarını, konser alanlarını bilmelisiniz. Mesela karakterlerin gittiği okulun, randevu için buluştukları lokantanın, konsere gittikleri alanın, gezdikleri çarşının adını vermelisiniz yazarken. Hem daha gerçekçi olur hem de orada yaşayanların yüzüne bir gülümseme yerleştirirsiniz. Ayrıca bu, bölümünüzü de uzun tutar. Mesela gittikleri okulun ismini vermezseniz okurlar: "Bunlar ne biçim insan ya, okudukları okulun adını bilmiyorlar." demezler mi?

Duyguları yazarken içten olmalısınız. Aşkı tüm tutkusuyla anlatmalı, bir hediye almanın sevincini karakterinizde göstermeli, acı çekmenin tüm acizliğini anlatmalısınız satırlarınızda. Aşağıya iki paragraf yazacağım, 1. mi iyi, yoksa 2. mi?

1. Paragraf

Yere düştüm. Ben orada tüm acımla boğuşurken kimse bana bakmıyordu. "Hey!" diye bağırdım son gücümle. "Kimse yok mu bana yardım edebilecek?" Zaten krizimin içkiden mi yoksa kalp krizi mi olduğundan emin bile değilken kim bakar bana?

2. Paragraf

Yere düştüm. Ben orada tüm acımla boğuşurken kimse bana bakmıyordu. Gözlerim kararıyor, dokunduğum hiçbir yeri hissetmiyordum. Kalbimin yavaşladığını duyumsayabiliyordum. Zaman yavaşlıyordu sanki, aklım bana bir tür oyun oynuyordu. "Hey!"diye bağırdım son gücümle. "Kimse yok mu bana yardım edebilecek?" Zaten krizimin içkiden mi yoksa kalp krizi mi olduğundan emin bile değilken kim bakar bana? Giderek bulanıklaşıyordu görüşüm, bana yardım eden olsa bile göremezdim. Yolun ortasında resmen kendi can pazarımı kurmaya hazırlanıyordum. Bu etki ötekilerden güçlüydü sanki, hep içki yüzünden olan krizlerimden uzak, zirvedeki yalnız. Ve kollarını açmış beni bekleyen bir Azrail.

Hangisi daha iyi? Büyük olasılıkla 2. diyeceksiniz. Çünkü 1. paragrafta hiç duygu hissedemediniz, öyle değil mi?Oysa 2. paragrafta fiziksel olaylara ve acı çekme duygusuna daha geniş yer verilmiş. 1. paragraf gibi paragraflar yazarsanız bölümleriniz kısa olur ve sürükleyici bir kitap olmaz. Az okuyucu alır böyle kitaplar. Ama 2. paragraf gibi paragraflar, okuru daha çok içine çeker ve sürükleyici, uzun ve her açıdan mükemmel bir kitap yazmanızı sağlar.

Bilmediğiniz, hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığınız hiçbir şey hakkında yazmayın. Tahminleriniz tutmayabilir. Ayrıca yazarlar bilmedikleri hakkında atıp tutmaz, zırvalamazlar. Kısaca biliyorsanız yazın, bilmiyorsanız kafanızdan bir şeyler uydurup yazmak yerine geçip gidin. Tabii size Fantastik ve Bilim Kurgu'da hayal gücünüzü kısıtlayın demiyorum. Orada dilediğiniz kadar uydurun. Ama gerçekçi kategorilerde gerçekten uzaklaşmamaya çalışın.

Bir kitap yazmadan önce araştırma yapmanız gerekir. Çünkü her zaman kendi hayatınızdan kesitler sunamazsınız, kendi zamanınızı ve şehrinizi anlatamazsınız. Bu yüzden farklı şeyler yazmak için ilham yolları veya bilgi edinmek işe yarar.

Eğer psikolojik bir hastalıktan ya da bir şeyden dolayı psikolojik çöküşten bahsediyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey; etrafınızda bunu yaşayan ya da yaşamış biri varsa sormak, yoksa başkalarının bu konulardaki anlattıklarını ya da bunları yaşamış insanlara yapılan röportajları okumak ya da izlemek olacaktır.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang