Betimlemede Çeşitlilik

262 19 0
                                    

Betimlemeler, çoğu Wattpad yazarının geride kaldığı bir konudur. Bu bölümde, kitabın başlarında değindiğim bu konuyu biraz daha ayrıntılı bir şekilde ele alacağım.

Betimlemede sıklıkla yapılan bir hata?

Betimleme "cümlesi" kurmak.

Betimleme cümlesi nedir?

Betimlenecek şeyi doğrudan veren cümleler. Bunlar, kitabı okurken okuyucu tarafından kolayca unutulabilir. Hele birden fazla betimleme cümlesi ard arda gelirse kalite kesinlikle düşer.

Chika No Fumetsu'nun yayınlanmış bölümlerini okuyanlar, Kensuke'nin gözlerinin yeşil olduğunu biliyorlar. Çünkü ek bilgi olarak gözlerinin içine soktum bu bilgiyi.

Betimleme, olayla birlikte yürümelidir. Eğer duygu durumu, betimlemeye el vermiyorsa es geçebilirsiniz. Olay ya da eylemle yürüyen betimleme, hareket ve canlılık kazanır. Hem bu okurları da okurken daha fazla eğlendirir. Betimlemeyi eylem ya da karakterle bütünleyerek anlatın.

Yanlış: "Zemin kare desenliydi."

Bu şekilde bir anlatım, tek başına oldukça gereksiz olur. Başka cümleler ile birlikte ise beyne yaylım ateşi yapar, dolayısıyla akılda kalıcı olmaz.

Doğru: "Zeminin kare desenlerine baktım."
"Zemindeki kareler gözüme çarptı."

Bu şekilde bir anlatım, daha dolaylı bir betimleme ama hareketle yürüdüğü için gereksiz olmaz ve akılda kalıcıdır.

Şimdi paragrafla deneyelim.

1. Paragraf

Tahta evin duvarları beyazdı ve çok şirindi. İki katlıydı ve önünde bir veranda vardı. Önünde iki begonvil saksısı vardı. Ön tarafında bir pencere olan evin yan taraflarında ikişer pencere vardı. Bahçe kapısı oldukça zarifti. Ön bahçenin çimleri yeni kesilmişti.

2. Paragraf

Ön bahçesine oldukça zarif bir bahçe kapısından girilen evin ön bahçesinin çimleri yeni kesilmişti. İçeri girdiğimde gördüğüm ev, bana Ege kıyısındaki o sevimli beyaz evleri anımsatmıştı. Saksılardaki begonviller şahane görünüyordu. İki katlı evin pencerelerine asılmış renkli perdeler çok samimiydi.

Hangi betimleme size daha akılda kalıcı geldi? Muhtemelen ikincisi; çünkü betimlemenin nesnel bir şekilde, nicel özellikler belirtilerek yapılan şekli çok ruhsuz ve sıradan gelmiş olmalı. İkinci metinde, aynı yerin betimlemesinin yanı sıra karakterin düşüncelerini de duydunuz, bu şekilde çok daha akılda kalıcı ve açıklayıcı oldu.

Benzetme Betimlemesi

Genellikle; gibi, kadar, misal gibi kelimelerle yaptığımız betimlemeler. Bazen onlara da ihtiyaç duymuyoruz.

En sık gözlerde kullanılıyor. Okyanus gibi, zeytin gibi falan filan. Betimlemeyi daha güçlü yaptığı aşikar. Gözünüzde canlanan görüntü ile anlatışı bir araya getiriyor. Bir nevi interaktif bir hayal gücü. Çoğunlukla iyi yönleri olduğunu söyleyebilirim. Ama herkes farklı hayal edeceğinden yazar, çok dikkatli bir seçim yapmalıdır.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now