Sık Yapılan Karakter Hataları

605 39 15
                                    

1- Aşırı güçlü karakter: Bir karakter hem fiziksel hem maddi hem manevi anlamda güçlü olamaz. Fiziksel olarak aşırı güçlüyse, kaslı olma olasılığı %100'dür. Bu yüzden güçlü bir karakteri kassız betimleyemezsiniz. Eğer karakteriniz güçlüyse fakat kaslı değilse gücünün daha az olduğunu belli edin. Ayrıca kaslı karakterin gücünü de sınırsız olarak göstermeyin. Zaten bu karakter güçlüyse, belirli korkuları ya da kırgınlıkları mutlaka olmalı. Bu tarz bir karakter eğer ana karakterse her şeyi ona yaptırmayın, yan karakterleri de olaylara katın. Ve eğer karakteriniz aşırı güçlüyse onu dövüş ya da savaşta tek darbeyle öldürmeyin ya da rakibin onu tek darbede yere serdiği gibi bir senaryo yazmayın.

2- Aşırı ağlak karakter: Genelde kızlarda kullanılmakla beraber, bunun da mantıksız olduğu bir gerçek. Bir karakter, zamanının her kesimini ağlayarak geçiremez zaten. Biraz daha dayanıklı olması gerekir. Hele eğer bir aksiyon ya da gerilim kitabı yazıyorsanız bu tipin orada işi ne? Bu tarz yan karakterlerin çok olduğunu görürüz ama pek işe yaramazlar. Genellikle bir yerde tüm karakterleri kurtarsalar bile kitabın geriye kalan kısmında boş gezenin boş kalfasıdırlar.

3- Aşırı zeki karakter: Genellikle zekayı sonsuz gibi göstermek, sık yapılan bir hatadır. Aşırı zeki karakter, bir yerden sonra (hele de ana karakterse) hem yazarın hem de okurun kafasını karıştıracaktır.

Bu konuyla ilgili başka bir hata da zeki gösterilen bu karakterin, sıradan bir durumu çözememesidir. Kitabınızı bu tarz çelişkilerden uzak tutun.

4- Sürekli üzgün karakter: Buna genelde yan karakterlerde rastlamakla beraber, aşırı mantıksız bir madde olduğunu söyleyebilirim. Bir karakter sürekli üzgün duramaz, bir olayın olmuş olması gerekir. Bu oldukça çelişkili olmakla beraber, karakteri mutlu etmenin tek yolu da üzüntüsünü sonlandırmak olmalıdır.

5- Aşırı soğuk/sert/kaba karakter:
Aşırı soğuk karakterler bazen havalı oldukları gibi bazen gıcık olabilirler. Böyle karakterleri asosyal ve sevmeyeni fazla karakterler yapmanız daha mantıklıdır. Egoist olabilirler ya da hoşgörüsüz olabilirler. Bu
karakterlerden sırlar çıkarabilirsiniz, çünkü susanlar, genelde en bilgilidirler.Bu karakterler geçmişte sıcakkanlı insanlar olabilirler ama hikaye içinde kişiliklerini değiştirmeyin.

Sert karakterler, her şeye karşı çıkarlar, herkesi reddederler ve hiç gülmezler. Bu karakterlerin mizahlarının iyi olması veya komik bir espride kahkahalarla gülmeleri beklenemez. Genelde çok az kişiyle konuşurlar.

Kaba karakterler, devamlı küfür ederler ve hiçbir işte kibar olmayı beceremezler. Bu insanı kibar yapmaya çalışırsanız hikayeyi batırırsınız.

6- Hiçbir amacı olmayan/hiçbir şeye sebep olmayan karakter: Bu kesinlikle büyük bir hatadır. Bir karakter; bir sırrın ortaya çıkmasına, bir karakterin ölmesine, bir karakterin yaşamasına, bir planın başarıya ulaşmasına veya ulaşamamasına, bir karakterin kurtulmasına, bir karakterin bir şeyi fark etmesine, bir karakterin birini sevmesine ya da nefret etmesine sebep olmadıysa onu kitabınızdan atın. Ya da bu yukarıda saydıklarımdan veya sizin yazdığınız bir şeye sebep olmasını sağlayın. Ayrıca aşırı geri planda kalan bu karaktere bir de amaç verin. Kitapta hiçbir işe yaramayan karakter demek, kitapta fazlalık yaptığınız anlamına gelir. Ki bu da iyi bir şey değildir. İşe yaramayan karakterden bir işe yaradığı zaman bahsedin.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now