Klişeler ve Özgün Olmak

1.2K 87 72
                                    

Biliyorsunuz ki, Wattpad gerçek kitapların birebir kopyası olan çalıntı kitaplar ve birbirlerinin aynısı konulara sahip kocaman bir genç kurgu kategorisine sahip. Klişeleşmiş konular, başlıca şunlardır:

•Bad boy/Masum kız ikilisi
•Mafya
•Zoraki evlilik
•Kız ile tecavüzcüsünün aşkı
•Öğretmen-öğrenci ilişkisi
•Asistan-patron ilişkisi
•Evrim geçirmiş badgirl

Bunlar dışında da konu olabilir de hatırlamıyorum şimdi. Ama bilin ki bu klişe konuların hepsi birer saçmalık. İğrenç kitaplar yazmamanız için okumanızı kesinlikle önermiyorum. Okuduysanız lütfen ilham için başka şeylere bakın. İşin tuhafı, bu kitaplar Türk okurlarca çok okunuyor ve hatta bazıları basılıyor. Açıkçası evlilik programı izlemek bile size bu kitaplardan daha çok şey kazandırır. Büyük bir hataya düşüp kitabım okunsun isteğiyle klişe konu yazmayın. Özgün olun kısacası, özgün!

Mesela size büyük bir bilim kurgu örneği verebilirim. @quitereckless'ın kitabı Buzdan Zihinler mesela. Kesinlikle hiçbir kimseyi kötülemek istemesem de yukarıda adını verdiğim kitabı oldukça iyi ve bence basılmalı. Üstelik okunma sayıları da bayağı fazla. Eğer ilgi çeken bir konuda, özgün bir şeyler yazarsanız daha çok okunursunuz.

Ben Miraculous Türk Filmi Olsaydı adlı kitabımla 5 bin okunma aldım. Yani, övünmek istemiyorum size özgünlük örneği bu. Kimse bu tarz bir kitap yazmadı. Mesela klişe, espri, anime repliği, ölmeden önce yapılacaklar listesi ya da Miraculous 2.sezon teorileri başlığı altında bir sürü kitap var ve onlar gibi sürekli bulabileceğiniz tarzda kitaplar yazarsanız çok kolay yükselemezsiniz. Eğer ben, başlığını yukarıda belirttiğim kitap yerine mesela bir Miraculous 2.Sezon Teorileri kitabı yazsam şu an 1K bile olamazdım. İş özgün olmaya bakıyor.

Hele bir de şu kitap kopyalayanlar yok mu, onları gerçekten anlamıyorum. Klişe yazanların yazar olmaya niyeti yoktur belki, acemiliklerine falan yorarım da bu kitap kopyalayanlar zeki mi yoksa aptal mı bilemiyorum açıkçası. Bu kitap bende var havası mı, yoksa ben hepinizden zekiyim olayı mı, bilinmez. Geçen gün birisinin profiline girdim, Yandaş, Uyumsuz, Kuralsız vardı kitap listelerinde. Kapaklar aynı, tek bölüm... Sadece tanıtım yazmış. Bir de teliften ban yememek için galiba, telifi Alıntı yapmış. İşin farkındayım ama gerizekalı gibi duracağım diyor inatla resmen.

Gelecekte tüm bu insanlar, bunları yaptıklarına utanacak da neyse.

Klişeler resmen 18 yaş üzeri. Wattpad kullanıcılarının %80'i 18 yaş altı zaten, napıyon gardaş? Orada Wattpad'de kitap yazıp okumak için yaşını büyülten 10 yaşında, 12 yaşında kardeşlerimiz de var bizim. Hadi biz okumaz geçeriz, onların bazıları bunu bilemiyor. +18 koyun yetişkin yapın artık bu kitapları. Zaten 18 yaş altısınız gerçi bu +18 yazamayacağınız anlamına gelmez de. Ama lütfen saçma sapan cinsel sahneler yazıp yaşça küçük olan Wattpad kullanıcılarının beyinlerini bulandırmayın.

Zaten bu hikayeler mantık ve gerçekçilikten sınıfta kalmış durumdalar. O kadar mantıksız şeyler var ki bu hikayelerin gerçek şeylerden esinlenildiğini düşünmek imkansız.

Bad boylar gibi kimsenin sevgilisi olmayacak. Hiçbir zaman o mafyalarla karşılaşma şansımız olmaz. Üstelik zoraki evlilikle evlenseniz o kadar mutlu olamazsınız, evlendiğiniz kişi ne kadar yakışıklı ve zengin olsa bile. Ne kadar kötü hissettirebileceğini bilmeyen insanlar bu konularda yazarken saçmalıyor işte. Aynı şey özellikle kız ve tecavüzcüsünün aşkı klişesi için de geçerli. Soruyorum size, siz olsanız size tecavüz eden birine aşık olur muydunuz? Kesinlikle çok saçma. Ya da siz okuldaki öğretmenlerinize cinsel gözle mi bakıyorsunuz? Ya da öğretmen olsanız öğrencilerinize cinsel gözle bakar mıydınız? Veya iş arkadaşlarınıza da mı o gözle bakardınız? Ne mantığı var Allah aşkına? Zaten Wattpad'de 16 yaş altı karakterlerin cinsel sahnelerde kullanılması yasak.

Mesela bad boy klişelerini ele alalım. Masum kız, bad boyun hayatını sonuna kadar kurcalamaya çalışıyor. Merakını anlarız da bazı durumlarda sanki IQ'süzmüş gibi davranmak niye? Kız nedense hayatı boyunca hiç öpüşmediği halde, fesatlığı ve azgınlığı hayat tarzı yapmış gibi davranıyor. Yazarın üşengeçliğinden ötürü olduğu çok belli, bad boy ve masum kızdan biri ya da ikisinin birden ailesi olmuyor. Masum kızın ailesi de her şeye izin veriyor. Bizim ailemiz olsa, bizi resmen yirmi kişiyle beraber bile bir yere gönderemezler. Okulda İstiklal Marşı okunmuyor, dini ve milli değerlerimize hiç saygı gösterilmiyor. Başka biri görse Amerikan kitabı falan zanneder herhalde. Üstelik bad boyda ego tavan. Ailesi olmayan biri o kadar özgüvenli olamaz. Üstelik 16-17 yaşındaki insanların spor arabaları var. Yahu yeni ehliyet alsanız bile aileniz size spor araba al-maaz!

Güya bad boy da zengin. Türkiye'de zengin hayatı yaşayan kişi sayısı onda bir bile değilken bu zengin merakı niye? Üstelik bu tarz hikayelerde kadın hep aşağılanıyor fark ettiyseniz. Üstelik bunları yazanlar erkekler değil, kadınlar kendi kendilerini aşağılıyorlar. Siz nasıl kadın olacaksınız gelecekte? Evet, bu tarz hikaye yazanlar ve okumaktan zevk alanlar, siz herhalde zenginin tekiyle evlenir, çenenizi de kadına karşı haksızlıklara kaparsınız herhalde.

Yani kısacası, böyle insanları anlamak zor. Eğer dini ve milli değerlerimizi yok saymak istiyorsanız bari adları falan yabancı yapın ve hayali ögeler kurgulayın. Zaten fantastik ve bilim kurguda Wattpad dünyasında çok geriyiz Türkiye olarak.

Özgün olmak için ilham kazanmalısınız. İlham kazanmak için deneyebileceğiniz yolları sonraki bölümde anlatacağım. Ve önemli olan, ilham kazandığınız noktayı değiştirerek çeşitli yollarla kurgulayarak yazmanız. Ve hikayenin asıl konusu, kesinlikle başka bir kitaptan çalıntı olmamalı. Wattpad'de kitap yazmak serbesttir ama herkes aynı ölçüde yetenekli olmayabilir. Bu sitede amatör yazarlar veya sadece okuyanlar da var ve kimsenin kitap yazma zevki kırılmamalıdır. Bunu söyleyerek daha önce okuduğum bir kitap yazma tüyosu kitabındaki: "Herkes kitap yazamaz." teorisini çürüttüğüme memnunum şahsen.

*Dipnot 1: Bu kitaba unwattpad etiketi ekledim çünkü Unwattpad adında bir profil var Wattpad'de, amacı klişeleri yok etmek. Ona destek çıkmak için klişe olmayan bir kitabınıza unwattpad etiketi ekleyin. Bu kişinin amacına çok saygı duyuyorum bu yüzden ben de ekledim etiketi. Hep bu tarz kitapları var, bakabilirsiniz.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ