48 - @ Shukkun - Cursă contra timp

153 13 6
                                    

Altă poveste polițistă. Vă cam plac criminalii, oameni buni.

Așa. Măi, habar n-am ce să spun. Cartea ta... e genul de carte despre care nu-mi dau seama dacă e bine scrisă sau nu. Dacă e așa pentru că ai vrut tu să o scrii în felul ăsta, sau pentru că nu ai încă destulă experiență în acest domeniu. Eu, una, sunt destul de pretențioasă când vine vorba de cărți polițiste, de aceea nici nu prea citesc multe.

Mi-am notat o tonă de lucruri pe care aș vrea să le spun/întreb, dar nu sunt tocmai în ordine, deci dacă se repetă ceva, sorry. Mă cam doare capul și nu-s în stare să le așez astfel încât să aibă o continuitate.

În primul rând, aș spune că lipsesc detaliile și sentimentele personajelor. Mi se pare că te axezi mult prea mult pe firul principal al poveștii și nu dai nimic din afară. Nu știu nimic despre Bred încă, în afară de faptul că e un pămpălău pe care eu nu l-aș fi aganjat nici să fie singurul rămas în lume. Zău, ce-i cu el? Chiar nu-mi place de tipu' ăsta. Când vorbește cu Nick prima dată e timid și roșește din 5 în 5. Când vede cadavrul, mai că leșină. Apoi, deși dai de înțeles că e timid și nu prea tupeist, îl faci să intre în sala de interogatoriu și să o apuce pe Margaret de guler ca un mare badass ce e el. Idk, mie mi se pare puțin aiurel.

Cât despre cadavru. Aici nu știu dacă sunt chestii care ți-au scăpat sau sunt lucruri inteționate care sunt menite să ridice semne de întrebare. First of all, având în vedere că Donovan nu mai avea un ochi și era mutilat, să-l târască 2km din locul unde a fost omorât și până în oraș ar fi însemnat moarte direct. La cât sânge ar fi pierdut, zic. Și în cazul în care nu pierdea atât de mult sânge, nu ar fi putut lăsa dâra respectivă care, deși nu era de 2km ci de 1.5km, tot era destul de lungă. De unde atâta sânge?

Mai departe. Mesajul de pe hârtiuță mi se pare de-a dreptul lipsit de imaginație. Puteai inventa ceva mai interesant. 

Pentru a face rost de înregistrările de la camerele de securitate de pe stradă, nu e nevoie de mandat. Mai ales dacă sunt puse acolo de poliție și nu sunt camere private, ale magazinului respectiv. Și oricum, normal e să te duci să vorbești cu proprietarul și să ceri filmările, menționând că sunt cerute pentru anchetă. Abia în cazul în care proprietarul refuză (deși de ce ar face-o, dacă n-are nimic de ascuns?) ceri mandat. Mă rog. Nu e tocmai greșit, dar mi se pare tras de păr, prea movie-like.

Criminalul tău e cam idiot dacă se apucă să zbiere în mijlocul străzii, cu un cadavru la picioare, zic și eu.

Inițial mi s-a părut că nu se leagă descrierea din primul capitol cu ceea ce găsisera detectivii pe filmare; anume că spui că l-a sfâșiat cu ghearele de la mâini, iar pe filmare e Margaret cu niște cuțite. Dar, gândindu-mă mai bine, fiind o înscenare, nu prea avea cum să coincidă.

La arestarea lui Margaret, mi-ar fi plăcut ca Nick să-i fi citit drepturile Miranda pe de-a întregul. Dacă nu sunt citite, fie el și caz de omucidere, există posibilitatea ca totul să se ducă pe apa sâmbetei și ca filmările respective să nu fie acceptate drept probe.

Nu înțeleg de ce toată lumea se enervează atât de repede. Zău. Agentul Johanson a luat-o razna după o întrebare sau două la care o nebună a decis să nu răspundă. Nick la fel, s-a enervat și a zbierat după ce a văzut că o nebună începuse să vorbească aiurea (din punctul lui de vedere, pentru că povestea pe care o spunea ea, dacă ar fi fost atent Nick, și-ar fi dat seama că are legătură cu propriul ei caz).

În fine. Cam astea au fost întrebările mele, am terminat capitolul 2 și probabil că voi continua lectura, căci sunt destul de curioasă. Dar consider că ai putea mult mai mult de atât. Încearcă să te axezi și pe împrejurimi, nu doar exact ce vede Bred sau Nick. Uite, spre exemplu, în primul capitol, când bobocul așteaptă să termine nu știu cine de vorbit la telefon, ai putea să-l faci să se uite prin jur și să descrii locul, să spui ce credse el. Poate poți băga și un flashback, ceva ce să ne introducă puțin în viața lui din afara poliției. Spun asta pentru că Bred nu pare genul de personaj misterios despre care nu afli nimic pe parcursul întregii cărți, cum e Nick, de exemplu.

Despre gramatică nu prea am ce să spun, în mare scrii destul de corect. Cam pui virgule pe unde nu trebuie;

ex: „Micul Lambourghini Aventador negru, nu avea niciun semn [...]" - scoate virgula, că nu se pune între subiect și predicat

Încearcă să folosești comparații și alte figuri de stil pentru a evita repetițiile, că nu sună bine.

ex: sacou albastru..., fustă tot albastră.

Nu știu ce înseamnă „vreo ceva", dar am găsit-o pe undeva și sfatul meu e să o tai.

În mare parte, am văzut că narezi la trecut, perfect simplu. Foarte bine, însă ar trebui să mai recitești capitolele, pentru că ai mai scăpat și câte un prezent pe ici pe colo care nu sună deloc bine.

Cam atât a fost. Succes în continuare !

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now