14 - @LonelyRaven - The Lonely Angel

572 27 4
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 14: @LonelyRaven - The Lonely Angel

Bună Alexandra, mai ții minte că mi-ai cerut cam acum... cinci luni o părere la fanficul tău? Ei bine, da, îmi pare rău că abia acum o scriu.

Ok, pfff de mult n-am mai citit fanficuri.

Am să încep prin a spune ce nu este în regulă, deoarece nu am multe de spus.

În primul rând nu folosești diacritice. Măi, dacă nu vă interesează neapărat de faptul că multe persoane se pot încurca în cuvintele scrise fără î, ș, ț, măcar să vă preocupe aspectul lucrării. O lucrare care nu are diacritice și nu este așezată ca lumea în pagină nu atrage. Știți prostiile alea din clasele 7-8 cu '' transmite direct/ indirect sentimente de ...... cititorului prin intermediul ..... '' care trebuiau scrise de fiecare dată când demonstrai apartenența unei opere la genul epic sau liric? Ei bine, și felul în care scrii (aspectul) transmite anumite sentimente și senzații cititorului, iar o poveste ce pare scrisă în bătaie de joc nu va transmite niciodată sentimente bune. Asta lăsând la o parte faptul că îngreunează considerabil citirea.

Așa, mai departe. 

Până acum, în capitolele anterioare, am ''certat'' autoarele deoarece nu puneau spațiu după semnele de punctuație. Ei bine, pe tine te ''cert'' deoarece pui prea mult. Spațiul se pune exclusiv după semn, nu înainte.

Și verbele. Când vorbești la persoana a III-a, pune perfectul simplu.

Cam atât, chiar n-ai avut  multe greșeli și mă bucur, căci îmi place povestea ta. Cel puțin prologul chiar mi-a plăcut. 

Nu am înțeles însă de ce frica asta de critică la fanficuri. Când mi-ai lăsat cererea, ai ținut neapărt să precizezi că deși este Harry persoajul principal, povestea nu este tocmai un fanfic în adevăratul sens al cuvântului.

Nu, nu e. E un fanfic AU. Dar care e problema? Serios dacă înțeleg. Dacă voi chiar credeți că doar fiindcă o persoană scrie fanficuri asta înseamnă că e o ''scriitoare de tot rahatul'' atunci aveți grave probleme. Atâtea fete talentate își încep drumul spre literatură prin fanficuri! Fie că sunt cu One Direction Andrew Biersack, Animeuri sau mai știu eu ce. Sunt mai ușoare. Fanficurile sunt cele mai ușoare de scris. Ai deja portretul personajelor principale conturat, atât cel fizic cât și cel moral, și trebuie lucrat doar la acțiune. 

Cele AU sunt puțin mai grele deoarece majoritatea preferă să păstreze din celebritate doar aspectul fizic și să-i schimbe felul de a fi. Atât. Ce e atâta problemă cu fanficurile astea? Uitați-vă la Anna Todd sau cum o chema-o. A scris After și acum i se publică volumele.

În fine. Ăsta deja e alt subiect. Judecați o lucrare după conținut, nu după categorie.

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now