49 - @ oana1122 - Tărâmul nopții

192 11 21
                                    


*update* Ei bine, se pare că domnișoarei nu i-a convenit critica primită și nu s-a sinchisit nici măcar să zică un ,,mersi" așa... sictirit. Felicitări, ai tot respectul meu.

*update 2* Mhm, a lăsat, până la urmă, comentariu

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


*update 2* Mhm, a lăsat, până la urmă, comentariu.

*

Nu sunt fană a poveștilor cu vârcolaci. Nu știu, doar vârcolacii nu-mi plac. Și nici nu pot să spun că povestea ta m-a dat pe spate.

M-au surprins fragmentele de la început, mi s-au părut foarte profunde, coerente, cu adevărat frumos scrise. Dar apoi? „Numele meu e Amalia Judge"? Serios? A fost o ca o nicovală-n cap. Mai ales continuarea. Povestirea întâmplărilor de la școală, cu Alina și restul a fost de-a dreptul idioată. Simțeam că vorbesc cu un copil de 10 ani care-mi povestește cum a fost prima zi la școală. Asta fiind o comparație între prima parte a capitolului și restul acestuia. Am trecut de la o tipă matură cu un vocabular bogat, la o copilă.

Și să nu mai spun despre greșelile penibile de scriere, pe care ai zis că le vei corecta. Nu înțeleg cum vine asta, „e prima mea carte de acest fel, deci probabil că vor fi greșeli de scriere". Trebuie să mai fi scris și alte cărți ca să știi să scrii corect? Să știi că nu există „celelante" ci „celelalte"? Că nu e „aceea putere" ci „acea putere"; "să obți" - „să obții". Ce înseamnă „străfungereau"? Dar „furiea"? Sfătuie?

Problema cu „care" și „pe care" nu am văzut-o doar la tine, ci și la alte persoane. Tu ai scris:

„Am câteva idei noi, care vreau să le pun în aplicare."

E pe care, fata mea.

Haideți să explic (zău, nu pricep de ce nu caută nimeni pe guagăl care e treaba cu părțile gramaticii de care nu sunt siguri. așteaptă toți mură-n gură):

Na exemple:

ex: „Fiica mea a venit acasă cu o colegă care-o ajută la lecţii".

ex: „Fiica mea a venit acasă cu o colegă pe care-o ajută la lecţii".

Sper că se observă clar că un simplu „pe" schimbă atât sensul frazei, cât şi rostul persoanelor despre care e vorba în frază: cea care ajută devine cea ajutată şi invers.

Țineți minte asta:

Vă propun următorul tipar orientativ, fără nimic academic sau pretenţios: când substantivul îndeplineşte el însuşi acţiunea, prepoziţia „pe" nu trebuie aşezată în faţa lui „care". Când substantivul nu îndeplineşte el însuşi acţiunea, se impune plasarea prepoziţiei „pe" în faţa lui „care"

În cazul de mai sus, substantivul despre care este vorba este „colegă".

În prima propoziție, colega o ajută pe fiică-mea la lecții, deci folosim „care", pentru că ea este cea care îndeplinește acțiunea.

În a doua propoziție, fiică-mea o ajută pe colegă la lecții, deci punem „pe" înainte de „care" pentru că asupra substantivului în cauză are loc o acțiune. Ea suportă acțiunea de a fi ajutată, nu ajută.

Un exemplu în care „pe care" nu-și are locul, ar fi:

Să nu ne ascundem în spatele unor lucruri pe care ne avantajează".

Aici e „care". De ce? Pentru că lucrurile ne avantajează pe noi, nu noi pe ele, deci ele îndeplinesc acțiunea de a avantaja.

Vă rog, spuneți-mi că ați înțeles. E atât de simplu... Am încercat să explic astfel încât să nu fie musai să deschideți o carte de gramatică și să învățați cazurile substantivului.

Boon. Mai departe. Biologia nu înseamnă păduri și habitate... Aia e geografia. Biologia e scârboasă rău, nu e cu floricele și fructe. Bine... e și cu floricele și fructe, dar nu îți arată cât de frumoase sunt culorile, ci îți explică cum sunt făcute. Și cum fac niho-niho florile. Măăăă rog.

Ai foarte - dar foarte - multe dezacorduri între subiect și predicat.

ex: Furiea și ura, dispărea încetul cu încetul.

Aici ai 3 greșeli. Într-o mini propoziție ai 3 greșeli.

1. E „furia", nu „furiea„

2. „Furia și ura" e subiect multiplu, deci nu se pune virgulă între el și predicat

3. Furia și ura nu dispărea, ci dispăreau, că e mai multe, măi

Dialogurile tale sunt seci rău. Le-am citit doar pentru că a trebuit, dacă aș fi putut sări peste ele, aș fi făcut-o. Și dacă aș fi făcut-o, aș fi terminat capitolele, având în vedere că e plin de dialog.

Nu știu, nu mi-a plăcut. Chiar deloc. Îmi pare rău, dar ai atâtea greșeli, că e oribil de greu să te concentrezi la firul narativ și să încerci să înțelegi ceva.

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now