30 - @D-and-G - Îngerul Demon

461 24 5
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 30: @D-and-G - Îngerul Demon

Heya, tu mi-ai cerut părere ori la Rose ori la Îngerul Demon, iar eu am trecut pe la a doua. 

Să începem. Ei bine, descrierea, deși nu tocmai nouă la genul ăsta de povești, mi-a plăcut și m-a făcut curioasă. La fel și visul din primul capitol. Mai târziu însă... hm, s-a cam transformat într-o poveste oarecare în care tipul nou e super-extra-mega sexos și toate sunt în limbă după el.

Mă rog, să zic greșelile și abia apoi părerea mea.

În primul rând, ai grijă la i-uri, am văzut pe la început un 'continuii'. Deși înclin să cred că e greșeală de tastare, tot îți zic să ai grijă. A, și apropo de greșeli de tastare, trebuie neapărat să recitești capitolele înainte să le postezi. Am văzut de nenumărate ori 'sa', 'mau', 'mișcăte' sau 'la lovit'. E urât. Eu știu că nu ești proastă și că sunt doar greșeli, însă nu trebuie ignorate.

La verbe, trebuie să te hotărăști; ori trecut, ori prezent. Începi cu 'M-am trezit [...].' și continui cu 'Plec din casă și mă îndrept spre [...].' Deci? Care e? M-am trezit și am plecat și m-am îndreptat sau mă trezesc, plec și mă îndrept.

Am văzut la un moment dat că ai scris 'or să mă omoare'. Vreau să vorbesc puțin despre forma asta a verbului și să explic ceva.

or să [...] nu este o formă de viitor, ci forma de prezumtiv a verbului. 

Deși se folosește din în ce mai des or să, forma corectă este o să. Aceasta este forma a doua de viitor a verbelor, adică o+conjunctivul prezent al verbului. Deci este o să peste tot : o să fac, o să facă, o să faci, o să facem etc. 

Or să, după cum am zis, provine de la prezumtiv : oi face, oi face, o face, om face, oți face, or face.

Și  clar nu este viitor sigur, doar o presupunere.

Dacă tot suntem aici, v-aș putea spune și care sunt formele de viitor, ca să nu ziceți că nu le știți.

Forma I - cea cu voi /  vei / va / vom / veți / vor + infinitvul verbului (face, cânta, mânca)

Forma a II-a - după cum am spus mai sus, e cea cu o+conjunctivul prezent (o să facem)

Forma a III-a - este cea cu a avea la prezent + conjunctivul verbului - am să fac, ai să faci, are să facă, avem să facem, aveți să faceți, au să facă. Cele la pers I și a II-a la plural, deși nu se folosesc, oficial există și-s corecte.

În fine, na că am terminat și cu asta. Am zis să vă lămuresc, deoarece nici eu nu eram tocmai sigură dacă este corect folosit la viitor.

Cam atât cu greșelile.

În legătură cu ideea. Măi, după cum am zis, s-a cam transformat într-un clișeu. Ai început să bagi și tu dialog destul de mult, și acesta destul de sec. Am zis, la început m-a atras, cel puțin descrierea, însă mai apoi...

Eu îți urez succes în continuare și să ai grijă la greșelile de tastare.

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now