7 - @Ymequa - Cea care trebuie iubită

1.1K 49 20
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 7: @Ymequa - Cea care trebuie iubită

Sinceră să fiu, nici nu ştiu ce părere am eu despre povestea ta. Serios.

De fapt, hai ca îţi zic greşelile şi abia mai apoi despre poveste în general.

Prima greşeala pe care am văzut-o a fost ' întradevăr ', care se scrie dezlegat, el însemnând ' în adevăr '. În fine, nu-i cine ştie ce.

Nu prea ai cine ştie ce probleme, scrii foarte bine. Ai greşeli de tastare, uiţi să pui articolele hotărâte la substantiv şi câteodată te grăbeşti şi strici acordul dintre subiect şi predicat sau dintre substantiv şi genitivul ce-l urmează. Nu te mai grăbi.

Uite nişte exemple:

- '' [...] probleme nu s-au sfiit... '' -> problemele;   

- '' [...] toate necazuri mele '' -> necazurile

- '' ochii răutăcioşi a lumii ''  -> ai lumii.

- '' vroiam '' - citeşte capitolul anterior, am explicat acolo.

- '' să aibe '' -> să aibă ; să aibe sau să aive sunt forme regionale.

- '' vreo unul '' -> vreunul

- '' Visele se spulberase '' - cred că e clar aici.

Însă, dar, ci sunt conjuncţii adversative, mereu precedate de virgulă şi nu se pun între virgule. Am văzut că ai mai pus aşa, nu ştiu dacă e din neştiinţă sau greşeala de tastare. Eu ţi le spun oricum.

'' Apoi deschise un nasture (...), apoi pe al doilea... ''  Aici te-ai repetat. Ar merge fără primul apoi.

Aşa, altceva. La început am avut senzaţia că tu nu ai problema asta, însă mai târziu, cam de când ai lăsat diacriticile deoparte, ai început să greşeşti şi aici. La verbe. Amesteci şi confunzi perfectul compus cu cel simplu şi cu mai mult ca perfectul. De exemplu:

- '' Ţin minte că mă trezisem ( m-am trezit ) cu o durere (...) '' - în continuarea propoziţiei ai folosit perfectul compus, prezentând cum te-ai dus la baie, etc.

- '' Profii înnebunise de tot şi au început să predea încă de atunci, unii au făcut (...), profa de mate ne ceruse (...) '' - Păi ori e perfect compus ori e simplu. Ai grijă, nu le mai amesteca.

Am văzut că foloseşti perfectul compus şi cel simplu la persoana a III-a, parcă făcând cu rândul fiecare, însă, suprinzător, nu m-a prea deranjat. Bine, oricum povestea, din câte am înţeles, este povestită unui jurnal deci totul eîn trecut. Astfel, nu mai trebuie să faci ca evenimentele să pară recente. În fine, aici faci cum vrei.

Cam atât am avut de zis despre greşeli. Cât despre idee... mi-a plăcut. La început.

La început mi-a plăcut mult de tot şi sincer îţi zic, am fost distrusă de fapta lui David, însă na, asta-i viaţa. Am fost şi eu la fel de proastă ca Amanda, să cred că el chiar era ok. Bine, aici a fost şi vina ta, ai făcut să fie totul mult prea frumos cu stilul tău de a scrie.

Mi-a plăcut şi continuarea. Mi-a plăcut până şi de Ana. Da, suprinzător, nu o dispreţuiesc, la urma urmelor, fiecare personaj îşi are rolul. Mai ales că nu este o personalitate sf, chiar există astfel de persoane.

A început să nu-mi mai placă atât de mult de la capitolul la care am lăsat comentariu că râdeam. Da, nu mă întreba, nu era nimic amuzant, dar eu râdeam. Ei bine, poate fundul lui care se încorda m-a amuzat. Nu ştiu. Dar după, continuarea, nu... nu m-a mai atras. Parcă prea multă lume din jurul ei e rea, parcă prea toţi vor să-i facă rău.  Ce să zic, Andrei zice că o place, dar o pune să se fută (ex-squeeze my french) cu două scoarţe de copac. Parcă aşa, dintr-odată, totul a luat o întorsătură mult prea subită şi... nu ştiu, nici cuvinte să o descriu n-am. Înţelegi ce zic? N-are nici o noimă ce zic, dar poate înţelegi.

Oricum, se vede că povestea nu este scrisă de o puştoaică de 15-16 ani şi trebuie să te felicit pentru stil. Scrii foarte frumos, descrii bine, dialogurile îşi au locul, nu sunt fără rost. E bine. Ţi-am zis ce nu mi-a plăcut. Prea s-a schimbat Amanda şi mult prea repede. N-am mai avut răbdare să citesc capitolul şapte şi opt, doar am aruncat un ochi la comentarii şi am văzut că cineva a murit, probabil Ana? Nu ştiu, mi se pare că din povestea drăguţă de la început ( mă rog, cât de drăguţă poate fi o poveste cu evenimentele ce au loc chiar în primul capitol ) s-a transformat într-o altă poveste cu droguri, sex, ameninţări, etc. Una bine scrisă, dar tot una.

În orice caz, suces în continuare şi sincer, sper ca povestea ta să devină mai cunoscută pe acest site portocaliu, pentru că este un bine scrisă.

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum