6 - @_drugs_ - So Cold

1.1K 63 24
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 6 - @_drugs_ - So Cold

Deci, So Cold.

Pentru început, greşelile gramaticale.  Am văzut că ai scris de multe ori ' vroia ' în loc de ' voia '.

 Este o mare problemă cu acest verb. Deci, deschide bine ochii şi ţine minte ce scriu aici ( şi tu, dar şi restul care citesc ):

Deci, după o navigare lungă pe acest minunat google al nostru, am dat peste multe persoane care susţin greşeala acestui verb. Da, majoritatea cred că verbul ' a vroi ' nu există. El există, însă nu mai este menţionat în DOOM, doar in Dex-ul din 1998 ca sinonim al lui ' a vrea ' şi este de asemenea o formă nerecomandată. El, neapărând în DOOM, este considerat formă greşită. Ei bine, nu este greşită ci nerecomandată. Unele persoane ar zice că este chiar o formă arhaică, care s-a folosit în trecut ( gen în poeziile lui Eminescu de exemplu), însă nu şi în prezent. Dar, după cum ştiţi, nu multă lume este conştientă de acest lucru, deci, cel mai porbabil, până şi profesoara de română ţi-l va lua ca greşeală ( dacă nu, respectul meu profei ).

Există verbele ' a vroi ', ' a vrea ' şi ' a voi '.

- a vroi -> eu vroiesc, vroiam, vroii, vroisem

- a vrea -> eu vreau, vream, vrui/vrusei, vrusem/vrusesem

- a voi -> eu voiesc, voiam, voii (p.simplu), voisem

Da, sunt conştientă că asta sună de parcă tocmai te-ai sculat de pe WC obosit şi fără chef de viaţă, însă este corect şi este forma verbului ' a vrea ' la imperfect. Dacă nu mă credeţi şi credeţi că scriu baliverne, intraţi pe dexonline.ro şi verificaţi.

În fine, sfatul meu este, pentru a evita o posibilă discuţie în contradictoriu cu o persoană care crede că ştie tot,  limitaţi-vă la voiam sau vream, nu folositi vroiam.

În altă ordine de idei,  ai probleme cu i-urile. Oameni buni, verbele nu iau niciodată 'doi de i' la sfârşit. Există însă şi excepţii.

Verbele care se termină la infinitiv în i, se termină într-un singur i: a fi, a şti, a reuşi, a dori, a întâlni, nu în -ii. Never.  Jamais.  Nunca. Nie. Deci, pornind de la aceste verbe, toate celelalte se termină în -i. Luaţi şi voi un alt verb, nu ştiu, a cânta. Dacă verbul a cânta devine a cântaa la viitor sau condiţional prezent, atunci şi a simţi devine a simţii.

Însă, ce am scris mai sus, nu se aplică la indicativ prezent sau conjunctiv prezent. Aici se scrie mereu cu -ii: tu vii, tu devii, tu ştii, tu să vii, tu să devii, tu să ştii. + negativul, la care pur çi simplu adaugi un amărât de nu.

Haide, că nu e chiar aşa de greu. Pur şi simplu sunt de memorat câteva reguli şi gata.

Bun, altceva. Încearcă să faci cum am spus în capitolele anterioare, foloseşte perfectul simplu la persana a III-a în loc de perfect compus. Nu e mare lucru de făcut, oriunde vezi ' a mâncat, a cântat, s-a ridicat ' înlocuieşti cu ' mâncă, cântă, se ridică '. Mai citeşteo dată capitolele, încearcă să vezi unde nu sunt folosite bine timpurile. În mare e bine, mai ai undeva un mai mult ca perfect lipsă, dar dacă îl vezi, îl poţi corecta.

Te rog, te implor, încearcă să foloseşti diacritice. Nu m-a deranjat chiar atât de tare până nu am ajuns la o anumită propoziţie:

'' [...] Daca ceilalti ar fi stiut ca tine la ea era pusa in pericol. ''

Fără glumă, am stat cred că un sfert de oră să-mi dau seama ce voiai să spui. Poate nu pare atât de grav aici, dar pe mine una chiar m-a deranjat. Acum o înţeleg şi eu pe mama când zicea că nu înţelege ce scriu. E chiar naşpa.

Nu mai folosi ''. Nu scrii în limba engleză, ci în română; iar în limba română '' nu înlocuiesc linia de dialog.

'' Şi mai are decât trei ore [...] ''.

Aici - şi nu doar aici - ai folosit greşit cuvântul 'decât'. Decât se foloseşte doar în propoziţii negative, în cele pozitive, afirmative se foloseşte 'doar'. Pentru ca în propoziţia ta să foloseşti decât, trebuia să fie : Şi nu mai are decât trei ore... ''.

Înainte de a posta un capitol nou, citeşte-l de două trei ori pentru a corecta greşelile de tastare. Ai scris de exemplu ' făcândul ' în loc de ' făcându-l ' sau între replică şi construcţia încidentă ai lăsat punct în loc de virgulă, astfel că pc-ul tău ( sau tableta, ce-o fi ) a început automat cu literă mare. Sunt sigură că sunt doar greşeli de tastare, dar trebuie corectate şi ele.

Cam atât am avut de zis despre greşeli. Despre idee... da, e drăguţă. Obsesia lui pentru ea nu e doarte sănătoasă şi nu prea o înţeleg, însă na, faci cum vrei. Fiecare personaj cu apucăturile lui.

Acum un alt lucru care, zic eu, este foarte important atunci când vrei să-ţi promovezi povestea pe acest site: Coperta. Fără nici o supărare, dar coperta ta nu atrage. Pare făcută la mişto, fără pic de efort. Eu nu spun că sunt mare artistă într-ale coperţilor, însă am făcut o încercare. Am pus-o la multimedia. Dacă îţi place, o poţi folosi. Dacă nu îţi place, te sfătuiesc să ceri altcuiva să îţi facă una, pentru că actuala chiar nu e arătoasă.

Cam atât am avut de zis. Am scris cam mult ce-i drept, însă am simţit nevoia să explic anumite lucruri şi sper că le-ai ( le-aţi ) înţeles. Dacă nu, întrebaţi şi vă explic.

Succes în continuare :)

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum