2 - @MrsClever - 1, 2, 3 PROM!

2.8K 134 41
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 2 : @MrsClever – 1, 2, 3 PROM!

Să iau în considerare faptul că eşti abia în clasa a şasea, sau nu? Hm.

În primul rând, am citit exact cinci părţi adică prologul şi celelalte patru părţi. Şi peste ce am dat? Peste ‘’greşeala’’ cea mai frecventă de pe wattpad. Doamne, zici că-s doctor şi tocmai dau un diagnostic. În fine. Ai probleme cu timpurile verbelor şi , sincer, nu mă miră deoarece e greu de înţeles chiar de la bun început cum e cu ele.

Presupun că îţi aduci aminte că atunci când se predau timpurile de trecut ale verbelor  profesoara spune că fiecare are semnificaţie diferită. Dacă nu-ţi aduci aminte, nu-i bai că şi eu le-am ignorat atunci. Am să ţi le scriu din nou chiar dacă le ştii sau nu.

Imperfectul are forma ‘mâncam’ şi exprimă o acţiune din trecut care are loc în acelaşi timp cu o altă acţiune din trecut : ex : În timp ce mânca a sunat telefonul. Şi îl mai poţi folosi pentru a exprima ceva ce obişnuiai să faci în trecut iar acum nu mai faci : ex : Acolo locuiam în copilărie.

Perfectul compus – am făcut/dansat/mâncat/etc. – exprimă o acţiune începută şi terminată în trecut : ex : Am dansat cu mama.

În cărţi/poveşti, cel mai bine de folosit ( pe lângă momentele în care contextul îl cere ) este atunci când scrii la persoana I. ‘M-am ridicat din pat şi cu greu m-am târât până la oglindă ‘.

Perfectul simplu – răspunse, întrebă, făcu etc. – exprimă acelaşi lucru ca şi perfectul compus doar că acesta este rezervat limbii literare. Este folosit ca ajutor în construcţiile incidente, adică ‘- Pleacă! strigă el ‘. De asemenea, cel mai bine atunci când scrii o poveste/carte/ ce vrei tu, să foloseşti perfectul simplu pentru acţiunile realizate la persoana a treia. Face ca citirea să fie cursivă, acţiunile să nu pară atât de bruşte şi implică mult mai mult cititorul în ceea ce scrii.

Şi te sfătuiesc să nu-l foloseşti la persoana I pentru că sunt verbe folosite exclusiv în Oltenia – făcui, mâncai etc.

Mai mult ca perfectul – mâncasem/mă ridicasem/etc. – are rolul de a exprima o acţiune terminată înaintea altei acţiuni încheiate în trecut : ex : Mâncasem înainte să pleci tu.

Acestea sunt principalele forme de trecut, mai diferă însă şi după modul la care sunt puse ( indicativ, conjunctiv, etc. )

De cele mai multe ori se folosesc greşit verbele. Lumea nu ştie ce exprimă fiecare dintre ele şi le folosesc greşit. De exemplu, tu, chiar la  începutul prologului, ai zis ‘Auzisem paşi pe hol, aşa că imediat închisem...’. Auzisei paşi pe hol înainte să ce? Ar fi fost mai corect ‘Auzisem paşi pe hol înainte de a închide clapeta laptopului şi de a-l ascunde cât mai repede sub plapumă. ‘ Tu, într-o singură propoziţie, ai folosit trei timpuri diferite. Auzisem- mai mult ca perfect, închisem – nici nu ştiu ce să zic aici, este o formă inventată pe loc; forma corectă la perfect simplu este închisăi iar la mai mult ca perfect este închisesem , şi am putut – perfect compus.

Asta este doar aici, la început, mai ai greşeli şi mai încolo, dar pe alea le vei corecta tu.

Ţine minte: într-o poveste, cel mai bine este să foloseşti perfectul simplu la persoana a III şi perfectul compus la persoana I ( asta ca să descrii, să prezinţi acţiunea principală, care are loc atunci. Dacă vrei să bagi acolo o amintire sau ceva în genul, foloseşti alte timpuri – caută mai sus, în lista aia pe care am scris-o )

A, şi nu combina sub nici o formă prezentul cu trecutul.

Bun. Gata cu verbele.

Pot spune că şi tu ai mici scăpări la virgule, dar nu e mare problemă, asta se rezolvă în timp.

' De asemenea ' se scrie dezlegat.

Cred că astea sunt greşelile cele mai mari, na, mai ai pe ici pe colo câte o scăpare, dar alea sunt lucruri pe care oricum nu ai cum să le ştii acum şi se vor rezolva când vei mai avansa vreo doi ani.

Povestea pare drăguţă aşa... la prima vedere. Mi-au plăcut certurile dintre Jay şi Mark şi chiar am râs la un moment dat. Asta e relaţia frate-soră, nu cum spune mama, să fie totul numai lapte şi miere!

Aştept  ca povestea să ajungă acolo unde voi putea vedea legătura dintre conţinut şi titlu. Sunt sigură însă că e vorba doar de o introducere puţin mai lungă şi că vei ajunge tu şi acolo.

Na, ce să mai spun? E abia începutul, mai avem drum lung de parcurs până la sfârşit.

Sper că am fost destul de blândă şi că nu ţi-am provocat vreun atac de inimă sau ceva.

Spor la scris!

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now