10 - @_BonniBon - It's complicated - True Love

612 25 1
                                    

Wattpad: Critici & Sfaturi

Cap 10 - @_BonniBon - It's Complicated - True Love

Ei bine, salut. Știu că mi-ai lăsat cererea acum 5 luni și îmi pare atââât de rău ca abia acum o scriu. Nu știu neapărat cât te mai interesează părerea mea la Vol I, am văzut că ai ajuns deja la Vol II. Oricum, am să  scriu așa, în general, despre greșelile pe care am văzut că le faci. De cele mai multe ori scriitorii se schimbă mult în cinci luni - eu una mi-am schimbat stilul radical -, mai ales când sunt la început, însă, repet, voi scrie ce greșeli am văzut aici și în cazul în care deja ți le-ai rectificat, îmi poți da mesaj ți voi citi din volumul nou. Dacă te mai interesează, desigur.

Nu ai multe. Chiar deloc multe, scrii bine. Primul lucru care mi-a sărit însă în ochi a fost faptul că folosești foarte puține virgule. Le pui doar acolo unde consideri tu că ar trebui să se facă o pauză în citire, însă mai există atâââtea cazuri în care este cerută virgula. Le voi enumera aici:

- În propoziție, virgula se folosește în:

          - enumerații:  scaune, mese, fotolii

        - apoziții (apoziția este un atribut substantival care stă mereu între virgule și este de fel în cazul nominativ): Prietena ta, Ioana, a cântat frumos la audiție.

          - anumite adverbe, conjuncții sau interjecții:

   - dar, însă, ci:  S-a trezit devreme, însă nu s-a ridicat din pat.

   - firește, iată, clar, desigur etc. : Iată, aici ai eseul.

          - verbele la gerunziu sau la participiu: Îngândurat, băiatul nu auzi vocile ce aproape zbierau în jurul lui.

          - complemente ce sunt puse între subiect și predicat:  Copila, după ce părinții se culcară, își luă cărticica și o răsfoi.

           - substantive in cazul vocativ sau în adresări directe: Mamă, vino aici!

De asemenea, virgula se mai folosește in multe cazuri și în frază, însă regulile și excepțiile sunt atât de multe că nu cred că sunt capabilă să le explic pe toate. Cel mai bine căutați pe draga noastră Wiki, acolo sunt enumerate chiar toate. Aici am pus doar cele mai des întâlnite și cele la care apar cele mai multe probleme.

Lăsând virgula deoparte, și tu ai unele probleme cu verbele. Hai să luăm o propoziție pe care ai scris-o și să-și explic unde-i greșeala.

         ' Mama țipa venind spre mine cu lacrimi în ochi și îmbrățișându-mă foarte tare '

Păi. În primul rând verbul trebuia să fie la perfect simplu, țipă.

Pentru început, o luăm așa cum ai scris-o. Imaginează-ți ce ai scris, o femeie ce țipă în timp ce se apropie de tine. Până aici totul ok, da? Acum adaugă un alt 'tu' care se află în brațele femeii ce vine spre tine. Nu știu dacă înțelegi unde bat. Practic tu ai spus că mama venea țipând spre tine în timp ce tu deja erai la ea în brațe. Este aiurea rău de tot. 

Compară propoziția ta cu:  Mama țipă venind spre mine cu lacrimi în ochi și mă îmbrățișă foarte tare. Sau cu :  Mama veni spre mine țipând, și, cu lacrimi în ochi, mă îmbrățisă strâns. 

Ei, nu știu dacă ai înțeles. Sinceră să fiu, explicația asta suna mai bine în capul meu...

Trecând mai departe, îți spun și ție să folosești perfectul simplu când vorbești la persoana a III-a. Citeste cap dedicat lui MrsClever. Parcă acela era.

Cam atât, altceva nu am văzut. 

Nu prea am citit mult nici la tine, căci chiar sunt în lipsă de timp și am muuuulte povești de citit. Ce spun eu este că ai putea adăuga mai multă descriere, mai ales a sentimentelor. Nu strică, ba chiar implică mai mult cititorul. Însă mi s-a părut destul de ok, cred că voi arunca un ochi peste ea mai târziu.

Succes în continuare :)

                  

               

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now