4 - @shootingstar_ - War Of Souls / Star

1.5K 79 8
                                    

Wattpad : Critici & Sfaturi

Cap 4: @shootingstar_ - War Of Souls / Star

Am decis să încep cu War Of Souls.

Sincer îți spun, îmi pare nespus de rău că nu m-am apucat de ea mai devreme, ci abia acum, pentru că atât de mult mi-a plăcut că nu am mai putut aștepta să termin cele 4/5 capitole pentru a-ți spune părerea mea.

La început aveam senzația că eu nu despre WOS trebuia să scriu, așa că atunci când mi-am dat seama că citisem cartea greșită, nu am mai stat să citesc descrierea cărții, ci am trecut direct la prolog. M-ai hipnotizat încă de la primele cuvinte.

Îmi place enorm și apreciez faptul că ai un vocabular bogat și se vede că lucrezi mult la un capitol. Nu îl scrii în bătaie de joc, scurt, nesemnificativ și doar de dragul de a mai posta ceva pentru că a trecut mult de la ultimul capitol. Nu. Se vede că aloci mult timp unei singure părți.

Pe mine una nu mă prea pasionează genul de cărți istorice, cu regate și sclavi și imperii și tot restul, însă, după am mai spus și mă repet, scrii excepțional. Nu ai greșeli gramaticale aproape deloc, ai foarte puține scăpari la tastare, nu ai descriere nici prea puțină și nici în exces, nu predomină dialogul, replicile sunt exact acolo unde trebuie!

Eu sunt genul de persoană căruia îi place acțiunea, aventura și tot ce înseamnă agitație, nu pasajele domoale, cu descriere multă de sentimente - deși la mine în lucrări asta predomină - de aceea mă așteptam să-mi fie greu să-ți citesc cartea sau să trebuiască să sar peste pasajele descriptive. Însă nu am făcut-o. Am absorbit fiecare propoziție în parte ( dacă are măcar sens ce zic ) fără să mă opresc. M-am trezit la un moment dat că priveam printre rânduri cu un zâmbet tembel pe chip, necitind ce se întâmpla ci imaginându-mi eu scenarii.

Măi, ce să zic? Nu am nimic de reproșat, serios. Un singur lucru am de zis și e mai mult o rugăminte. Eu înțeleg că totul are loc în viitor, însă regatele și imperiile tot regate și imperii rămân, cu politețea lor enervantă și regulile stricte. Încearcă să folosești limbajul specific acestor perioade. Înțelegi ce vreau să zic? În descriere încearcă să folosești cuvinte mai... vechi ca să zic așa, mai rar folosite, ca să transmită aerul acela specific istoriei, vechimii.

La fel și în adresare. Arată mereu respectul cuvenit străinilor, oricât de apropiați în vârstă ar fi ei de eroina noastră. Mai ales că erau / sunt invitați speciali pentru tatăl fetei.

Cam atât pentru War Of Souls. Mi-a plăcut nespus momentul Edan / Janice din capitolul Străinul, chiar ai talent la descris și scris.

Despre Star...

Tot așa, greșeli de gramatică nu ai, deci ce să fac, să ma apuc să caut nod în papură, doar așa, poate poate găsesc o virgulă rătăcită p-acolo sau vreun decât scris greșit? Nu.

"Fumusețea necesită înfometare, egoism și o personalitate încrezută [...]".

Cum nu se poate mai greșit. Cel puțin din perspectiva mea.

Frumusețea nu necesită înfometare. Faptul că trebuie totuși să nu te afunzi până-n gât într-o mare de mâncare, asta nu înseamnă înfometare, asta înseamnă un mod corect de a trăi. Un hamburger doi nu strică atât timp cât nu dormi cu el sub pernă.

O fată care este conștientă de faptul că nu este urâtă nu este o fată egoistă sau cu o personalitate încrezută, ci o fată care a fost destul de puternică în fața societății cât să nu creadă tot ce spune aceasta. Este o fată care nu a lăsat vorbele celor din jur să-i taie inima în jumătate și să o facă se vadă urâtă atunci când se privește în oglindă, să se vadă prea grasă atunci când ea e perfectă așa cum e, să vrea să aibă părul ondulat ca femeile din reclamele la șampon doar pentru că așa e perfect, atunci când ea a fost născută cu părul drept.

O fată frumoasă nu este o fată slabă, cu părul de un blond parcă desprins din soare, până la jumătatea spatelui, lung și ori întins cu pieptăn din dinte de dinozaur ori cu bucle cât inelele de la perdea. O fată frumoasă nu trebuie să aibă ochii albaștri ca cerul de vară și buzele pline și roșii de parcă tocmai ar fi băut sânge. O fată frumoasă nu trebuie să arate de parcă tocmai ar fi ieșit dintr-un basm.

O fată frumoasă trebuie să fie reală, cu părul ei ciufulit după ce se trezește dimineața, cu rimelul întins pentru că nu s-a demachiat cu o seară în urmă. Cu perechea de pantaloni de pijama largi pe ea și tricoul la fel de lălâi, fără sutien sau orice altceva care să o strângă.

De atâtea ori mi s-a spus asta și niciodată nu am crezut-o. Până de curând. Nu crezi până cu primești o palmă care să te trezească din visul ăla perfect în care totul trebuie să fie ca la televizor.

O fată frumoasă este o fată care zâmbește indiferent de cum se simte.

Tu nu pari a te considera o fată frumoasă. Nu știu, poate greșesc, însă asta transmiți. Și în War Of Souls Janice spune că nu este o fată frumoasă și în Star fata spune același lucru. Personajele sunt o parte din scriitor, au o parte din el în ele chiar și fără ca scriitorul să vrea asta iar tu partea asta ai ales să o expui. Și vai, Doamne, cât de greșit gândești.

Nu am să o fac pe psihologul, am făcut asta destul deja. Mi-ar plăcea dar să pot citi, scrisă de tine, o poveste în care eroina să nu te reprezinte. Să nu aveți absolut nimic în comun. Tu te subapreciezi? Fă-o pe ea să se considere cea mai frumoasă. Îți plac pisicile? Ea preferă câinii. Tu asculți rock? Ea ascultă pop. Preferi blugii și un tricou larg? Ei îi plac rochițele și sandalele care se potrivesc cu acestea. Consider că scriind sentimentele unei fete care se simte bine în pielea ei nu doar că ți-ar îmbogăți imaginația având în vedere că nu scrii ceea ce simți ci ceva ce îți imaginezi, dar ar mai ajuta și la construcția unui respect și apreciere față de tine însăți pe care nu prea cred că o ai.

Hai că deja aberez. În concluzie, mi-a plăcut enorm War Of Souls și abia aștept să trec la următorul capitol.

Spor la scris!

Wattpad: Critici & Sfaturi [×]Where stories live. Discover now