Wattpad'deki Marvel Kitaplarının Güncel Durumu Hakkında

78 6 23
                                    

Biliyorum bu konudan çok bahsettim. Üç hesabımın üçünde de bu konu hakkında az buçuk bir şeyler söyledim. Ancak kayıtlara geçsin ve insanların düşüncelerime ulaşımı çok daha rahat olsun diye bir de burada bir şeyler demek istiyorum. Zira aklımda uzun zamandır olan birkaç şey var ve onları dökmeden bırakamam. Biliyorsunuz, bu kitap aynı zamanda bir Unpopuler Opinion kitabı. Bu ne demek biliyor musunuz? Ben de bilmiyorum.

Bütün kurgu olmayan kitaplarımda bu duruma değinmişimdir çünkü geçen vakit ve vizyona giren filmlerle durum sürekli değişiyor. Trendlere ve akımlara göre hangi kitabın fazla olduğu ya da daha azalmaya başladığı değişiyor.

Örnek vermem gerekirse, ben buraya ilk adımlarımı attığım zamanlarda popüler olan iki adet hikaye tasarımı vardı.

Birincisi, yazar tarafından yaratılan orijinal bir karakterin Steve Rogers ile aşk yaşaması. Ya villian ya da Avenger olarak hikayeye girerdi.

İkincisi, yazar tarafından yaratılan orijinal bir karakterin Pietro Maximoff ile aşk yaşaması. Pietro Age of Ultron'da ölmedi diye yazılırdı ve ekibe o olaydan sonra yeni bir Avenger gelirdi. 

Bunların fazlalığı yüzünden zamanında bu ve bunun muadili kitaplara laf ederdik. Ben nereden bilecektim o zamanlar, ileri ki zamanlarda o hikayeleri arayacağımı. Şimdi durum daha kötü bence. İnsanlara tavsiye etmek için kurgu bulmak, bit pazarından sağlam bir eşya almaya benziyor. Bir örtü üzerine yığılmış ve birbirine karışmış eşyaları ayıklayarak, iyi bir parçayı kurtarmaya çalışıyorsunuz.

Gerçekten zaman ve uğraş isteyen bir konu. Neredeyse Netflix dizileri/filmleri gibi. 

Gerçi hiç bitmeyen ikitrend var. O da Tony Stark'ın kızı ve Stony. Niye Steve'in değil de sadece Tony'nin. (Biliyorum öyle kitaplar da var.) Yıllar boyu Tony Stark'ın kızı hikayesi o kadar yazıldı ki MCU'daki Tony de yumurtladı bir tane. Ancak hepimizin tahmini aksine Morgan'a gayet iyi bir baba gibi gözüküyordu. Hiç de öyle yıllar boyunca okuduğumuz Tony Stark'ın Kızı kurgularındaki gibi umursamaz (gibi gözükse de seven) sevmeyen (gibi gözükse de seven) olan bir baba değildi. Yıllar boyu yanlış tahmin edilmiş. Meğer Tony'den tahmin ettiğimiz kadar da kötü bir baba olmazmış. 

Madem Tony Stark'ın kızı olan bir karakterin hikayesini yazmak istiyorsunuz, bence aklınıza gelen bütün saçmalıkları ekleyin hikayeye. Çünkü 'A bunu hikayeye koyayım iyi olur' dediğiniz her şey muhtelemen diğer yazarlar tarafından on defa hikayeye koyuldu. Siz aklınıza gelen 'saçmalıkları' koyun kitaba ki değişik şeyler okuyalım.

Mesela Tony ve bir Yunan tanrıçası ilişkiye girse? Athena ve Tony'nin yarı tanrı bir çocuğunu okusak sizce biri gelip de yazarı böyle bir hikayenin klişe olmasıyla suçlayabilir miydi? Bence yapamazdı. Yazmayın demiyorum, şunu demek istiyorum ki, çok yoğun bir alan Tony Stark'ın Kızı kurguları alanı, devlet hastanesinin kayıt bölümü gibi. Size öncelik verilmesi için bir takım sebepleriniz olmalı. Hamilelik, yaşlılık, engellilik gibi. 

Alt metin umarım anlaşılmıştır.

Anlamayanlar için: Herkesin kitap yazdığı bir konuda eser yaratmak istiyorsanız muadillerinizde olmayan şeyleri kullanın. Hem o kitapları kitlesi için taze bir nefes olur hem de bizler gördüğümüzde kafamızı duvara vurma isteği ile dolup taşmayız.

Çünkü bazen direkt aynı cümlelerle karşılaşıyorum ve sınıfın iki ayrı ucunda oturan öğrencinin sınav kağıtlarının birebir benzediğini fark eden bir öğretmen gibi kalakalıyorum. Kopya çekmiş olmaları pek mümkün değil ancak çok ve çok benziyor kağıtları. Akla gelen fikir tabi ki cevabın ta kendisi oluyor. İki öğrenci de aynı kaynaktan çalışmış.

Sorun belki de budur. Aynı kaynaklar tüketildiği için biz aynı şeyleri okumaktayızdır. O zaman buradan şöyle bir tavsiye çıkıyor. Eğer farklı ve orjinal eserler yazmak istiyorsanız, sevdiğiniz türlerin dışına çıkıp yeni şeyler keşfedin.

Tabi orjinal eser yazmak istiyorsanız. Ben burada tavsiye verme haline girdim son birkaç yüz kelimedir ama belki de kimsenin böyle bir gayesi yoktur. Belki de herkes aynı eserleri (filmleri) izlediği için aynı duygulara kapılıyordur ve bunun sonucunda ortaya çıkan eserler de birbirine benziyordur ve bu durumdan memnundur. Yalnızca çevresine kötü görünmemek için özgün kurgu istediğine dair durum güncellemesi paylaşsa da aslında içten içe klişeler denizinde ayağından asılmış bir biçimde boğulmak istiyordur. Üstüne bütün klişeler atılsın ve bir tabut dahi kullanılmadan tüm o klişelerin altına canlı canlı gömülmek istiyordur.

Tercih meselesi.

Stony devri kapanmadı. Tony Stark'ın ölmesiyle işler tahmin ettiğim kadar yavaşlamadı. Stony hala revaçta ve rahmetlinin arkasından hala benzer hikayeler yazılıyor. 

Aslında Stony için değil, şu söyleyeceğim bütün kategorilerdeki Wattpad Marvel hikayelerinin bir çoğu için geçerli olacak bence...

Fantastik/bilimkurgu türünde olan bu eserleri tüketen bizlerden çıkan hikayeler fantastik/bilimkurgu olmuyor. Belki de sorunun yıllardan beri kökü budur. Ship hikayeleri, karakter hikayeleri, orijinal karakterleri hikayeler hepsi, hepsinin birçok kitabı için geçerli bu söylediğim. Kitaplar sanki bir türk dizisi senaristi tarafından kaleme alınıyor. Bir mekanda duruluyor ve karakterler birbiri ile konuşup komik diyalogların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Mesela Stony için; stony kitapları Steve ve Tony'nin Savage Land'de dinozorlardan kaçmaya çalıştığı sırada yaşamaya çalıştığı bir aşkı anlatmaya çalışıyor da ben mi laf ediyorum. Hayır, hepsi günlük hayatta karşılaşınca garipsemeyeceğiniz yerlerde geçiyor. Ev, kafe, iş yeri vesaire. 

Bu saydıklarım aşılacak şeyler mi? Gerçekçi olursam hayır. Felaket tellalı olmak istemem ancak durum böyle. Belki daha kötüye gideriz ve kaybederiz. Ancak kaybedersek, beraber kaybederiz. 

Bir de bahsetmek istediğim bir konu daha var. Tamam diziler izlenmiyor ya da çizgi roman okunmuyor çünkü filmler çok seviliyor. Tamam sadece filmleri izleyerek de kendini Marvel'a ait gibi hissedilebilir ve ona dair hikayeler kaleme almak istenilebilir buraya kadar da normal. Burada asıl konu, daha önce yazılmaya cüret edilmemiş karakterleri kaleme alıp kendini geliştirme fırsatı yaratabilme teşebbüsünü yakalamaya uğraşmamak. 

Ant-Man'in kurgusu neden yok? 

T'Challa neden yok? (Var da hakkı kadar değil)

İnanılmaz bir biçimde Captain Marvel yok. Ship ve textingleri saymıyorum.

Güncel durumumuz bu, Netflix karakterlerinin kurgularını aramayı zaten yıllar önce bıraktım. Burada benden başka Frank Castle hikayesi yazacak kimsenin varlığına dair inancım kalmadı. Eğer gözdem kaçırdığım varsa yorumlara yazmanız durumunda memnun kalırım. İlla Frank olmak zorunda değil. Murdock da olur. 

Belki, belki diyorum. Gelecek olan Disney+ dizileri şuradaki durumumuzu daha iyiye çevirir. Sonuçta artık izleyecek bir Tony Stark yok, Tony Stark öldü ve Steve de huzur evinde okey oynamakla meşgul. Belki de sonun da başka karakterlerin de olduğunu görüp o karakterlerin derinliğine başkaları tarafından elimizden tutularak indirildiğimiz de aslında o karakterlerden de güzel hikayeler çıktığını görürüz ve şuraya gelip kısa da olsa bir şeyler yazıp elimizden geleni yaparız.

Textinglere hiç değinmediğimin farkındayım. Değineyim mi... Vazgeçtim. Bahsetmeye gerek yok. Onlar ayrı bir bölümün konusu.

Sizce durumumuz nasıl. Daha iyiye mi yoksa daha kötüye mi gidiyoruz? Sizce en sık yazılan hikayeler hangileri? Siz de bazı klişelerden bıkmadınız mı? Bazı karakterlerin yeterince kitaba sahip olmadıkları sizce de doğru mu? Düşüncelerinizi yazmanız durumunda çok mutlu olurum.

Kendinize iyi bakın. Marvel'la kalın.

Marvel Mecmuası || Unpopular Opinion İçerirOù les histoires vivent. Découvrez maintenant