Neden One-Shot Biçimli Yazı Türüne Geçtim Üzerine

37 8 4
                                    

Merhaba arkadaşlar! Bugün sizlerle biraz içeriden sohbetler yapacağımız bir bölümle geldim. Biliyorsunuz ya da bilmiyorsunuz, hatırı sayılır bir zamandır one-shot yazıyorum. Bu karar, tıpkı bu platformda verdiğim diğer kararlar gibi bir anda kafama düştü ve kısa zamanda gelişerek ansızın gerçekleşiverdi. 

Bilmeyenler için, Justpozan hesabında yayınlanıyor bu one-shotlar ve şöyle söyleyebilirim ki, yazıyor olmaktan en mutluluk duyduğum eserler onlar. Çünkü one-shot dediğimiz yazı türünün kendine has bir özgürlüğü var ve onu tattığınız zaman sizi hemen içine çekiveriyor. 

Bu zamana kadar yalnızca birkaç defa one-shot yazmıştım. Bu fikir aklıma neden daha önce gelmemişti bilmiyordum. Aslında benim gibi biri için biçilmiş bir kaftan. Çünkü kafamda, buraya aktarmak istediğim tonla fikir var ve hepsine onar bölümden kurgu yaparak kafamdaki her fikri aktaramazdım. 

One-shotların birinci güzel yanı, adı üstünde tek seferlik olmaları. Başlangıç da, gelişme de final de aynı bölümün içerisinde. Başladığınızda tek seferde hikayeyi bitirip o hikayenin size vereceği bir şeyi tek seferde almış olabiliyorsunuz. Bölüm bölüm yazılan kurgular da ise yazar yarıda bıraktıysa eğer finale asla kavuşamıyorsunuz. Bu yüzden one-shotların avantajlı olduğunu düşünüyorum. Yayınlanmış her one-shotın bir finali oluyor. Bu da hem okuyucu hem de yazar açısından avantajlı bir durum bence. 

Bu yazı biçimi hakkında bir diğer sevdiğim şey ise yukarıda bahsettiğim kendine has bir özgürlük sunması

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Bu yazı biçimi hakkında bir diğer sevdiğim şey ise yukarıda bahsettiğim kendine has bir özgürlük sunması. İstediğiniz gibi deneysel şeyler de deneyebilirsiniz. Deneysel takınmak okunma garantisi vermese bile kendinizi sınamak açısından güzel sınavlara tabi tutabiliyorsunuz kendinizi. 

İstediğinizi yazabilirsiniz. Sonuçta yayınlandığında bitecek. Ha bölüm bölüm yazarken istediğinizi yazamaz mısınız, yazarsınız. Ancak birkaç bölüm geçtikten sonra aklınıza gelen fikir, kurguyu getirdiğiniz noktaya dahil olamayabilir. Kurgunun o ana kadar biçim aldığı şekil, sizin aklınıza sonradan gelen o harika fikri kabul etmeyecek bir hale bürünmüş olabilir. Ancak one-shotlar da böyle bir sorun yok. Yarısında bile aklınıza iyi bir fikir gelse, dahil edebilirsiniz. 

Amacım herkesi one-shot yazmaya yöneltmek değil. Ancak ahalideki hatırı sayılır bir kitlenin one-shot yazmasını isterim. Bu da üstüne düşmemiz gereken bir yazım biçimi.

Mesela şöyle örnek vereyim, ben Moon Knight kurgusunu yarım bıraktım. Ancak o fikri one-shot olarak yazsaydım yarım kalmayacaktı ve Wattpad'de tamı tamına yani başıyla ve sonuyla tam bir şekilde bir Moon Knight eseri olacaktı. Ancak ne yazık ki ben yarım bıraktım. 

Marvel'da pek değer verilmeyen en azından ahalinin çok da bilmediği bilse de önemsemediği karakterleri one-shot olarak yazmak daha kolay geldi bana. Bir Ghost Rider one shotı, bir Ghost Rider kurgusundan çok daha kolay. Ya da Frank Castle one shotı, bir Frank Castle kurgusundan daha kolay. 

Ha bu kadar övdüğüme bakmayın, bölüm bölüm bir kurgu hazırlamaya kıyasla eksik kalan birkaç noktası da var.

Tek bölüm olduğu için okunma sayısı hiçbir zaman bölüm bölüm yazılmış bir kurguyla denk olamıyor. Bu yüzden one-shotların çok okunup okunmadığını diğer one-shotlarla kıyaslayarak ölçmek gerekiyor ki bu da çok gerekli bir şey değil.

Bir diğeri de, zor da olsa bölüm bölüm yazılmış bir kitabı bitirdiğinizde final bölümünü yazarken içinizde oluşan tatmin olma hissini one-shot da kolay kolay hissedemiyorsunuz

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Bir diğeri de, zor da olsa bölüm bölüm yazılmış bir kitabı bitirdiğinizde final bölümünü yazarken içinizde oluşan tatmin olma hissini one-shot da kolay kolay hissedemiyorsunuz. Aylar boyunca uğraşıp yirmi-otuz bölümlük bir kurgunun sonunu yazmakla bir one-shotın son paragrafını yazmak aynı şey değil ne yazık ki.

Gerçi ben ona da bir çözüm buldum. Birbirini takip eden one-shotlar yapıldığı zaman sonuncu one-shotın sonunu yazmak da aynı tatmin olma hissini veriyor. Ama bu sadece benim gibi kafası kırıkların yapacağı bir şey gibi geliyor. O yüzden bu; yazılan sonun bölüm bölüm yazılan kurgular gibi tatmin etmemesi durumu hala zayıf kalan bir tarafı olarak değerlendirmeliyim gibi hissediyorum. 

Keşke one-shot yazmayı bu kadar geç akıl etmeseydim. Neyse, geç olsun güç olmasın demişler. Bundan sonra uzun bir süre daha one-shot yazarım. 

Wattpad'de de marvel one-shotı yazanların artmasını dilerim. Her ne kadar ahali farklı şeyler denemeye çok hevesli bir kitleden oluşmasa da genel olarak, genişleyerek yayılacak bu alışkanlık insanları farklı bir şeyler yazmaya itebilir.

---------------------------

Siz one-shotlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Okuduysanız benim yazdıklarım hakkında ne düşünüyorsunuz?

Marvel ahalisinde One-shotlar artmalı mı? Yoksa asla genele yayılmaması gereken niş bir uğraş mı wattpad de one-shot yazmak. Yorumlarınızı heyecanla bekliyorum.

Şimdilik görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın. Marvel'la kalın. 


Marvel Mecmuası || Unpopular Opinion İçerirHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin