AU Hayran Kurguları Üzerine

65 6 14
                                    

Bu bölümü daha önceden biraz yazdım sonra vazgeçtim yazmaktan. Çünkü AU denen kavram Wattpad'in oldukça merkezine gelip kök salmış bir kavram ve söylediklerimde yanlış anlaşılmam çok büyük bir olasılık ama sonra sizlerden gelen tepkiler üzerine, peki dedim. Hadi biraz AU kitapları konuşalım. 

AU kitaplar biliyorsunuz ki Adana University demek değil. Alternative Universe demek. Bu kavramı ben Wattpad'e ilk geldiğimde anlayamamıştım. Hala da anlamlandırmakta zorlanıyorum çünkü, şöyle bir durum söz konusu bence.

Bir alternatif denen bir şey var bir de orijinal, değil mi? Orijinal olan şey ne? Bizim esinlenerek yazdığım eserler yani film, dizi, oyun, müzik ve benzeri. Bizim yazdıklarımız bunlardan biri değil yani alternatif. O zaman bütün hayran kurgular alternatif oluyor. Niye özellikle AU diye belirtiliyor. 

Bence yeni bir kavram bulmalıyız

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Bence yeni bir kavram bulmalıyız. Çünkü, Collage AU dediğimizde demek istediğimiz şey tam olarak demek istediğimizi diyebilmek için seçtiğimiz kelimelerle eşleşmiyor. Yeni bir kavram üzerinde yoğunlaşmalıyız.

Çünkü, hayran kurgu deyimiyle "AU" olmayan bir lisede geçen öykü yazabilirim ve bu da bir nevi Collage AU olur çünkü okulda geçiyor ve canon bir eser değil. 

O yüzden ben kitaplarıma hiçbir zaman AU demedim ama AU olacak kadar alternatif öyküler yazdığımı biliyorum. Bizdeki AU anlayışı daha çok, crossover gibi. Bir şeyler bir şeylerle çaprazlandığı zaman bu AU oluyor Wattpad için. Mesela 4N1K kitabını Avengers ile çaprazlarsanız bu bir Collage AU oluyor. Solucan kitapları ile Peter Parker'ı çaprazlarsanız Peter Parker Collage AU oluyor... olmuyor aslında. Çünkü Peter Parker zaten okullu bir karakter.

AU demeden yapıştırıyorlar istedikleri öyküleri

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

AU demeden yapıştırıyorlar istedikleri öyküleri. 

Marvel AU kitaplarının yüzde kaç Marvel kitabı sayıldığından tam olarak emin olamıyorum. Çünkü bence AU kitapları Marvel hayran kurgusu değil de, Marvel'dan esinlenerek bir kurgu yazıyorlar. Bunun yanlış olup olmadığı bambaşka olan ve subjektif olan bir konu. Burada ortaya açmak istediğim şey, AU kitaplar yüzde kaç Marvel kurgusu. 

Yazan için önemli olmayabilir ama Marvel diye aratıldığı zaman AU kitaplar ile AU olmayan kitaplara nazaran daha çok karşılaşıldığı zaman benim için önemli oluyor. 

Marvel Mecmuası || Unpopular Opinion İçerirWhere stories live. Discover now