Böyle Kitaplar Niye Rağbet Görmüyor Artık

36 2 5
                                    

Merhabalar. Başlıkta kast ettiğim kitapların hangi kitaplar olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Cevap çok basit aslında. Böyle kitapları kast diyorum. Böyle kitaplar işte, anladınız siz? Anladınız değil mi? Hani, böyle olan kitaplar. Anlamamak mümkün mü, böyle kitap yani. Bence anladınız, bakayım bir... evet, bence oldukça anlamış gibi görünüyorsunuz telefonunuzun kamerasından baktığım zaman.

Şu an içerisinde bölüm okuduğunuz kitabın tarzında olan Marvel kitapları pek kalmadı gibi artık. Eskiden pek görüyordum da artık hiç yoklar gibi. Eskiden kim vardıysa kitabı bitirdi ve bu işe sırtını çevirdi. Yazanların sırt çevirmesi neyse de okuyanlar da gün geçtikçe bıraktı böyle kitapları takip etmeyi. Bu bölümde, bunun neden olmuş olabileceğini tartışmak istiyorum. İnsanlar, haber paylaşan ve yorum yapan Marvel kitaplarının takibini neden bıraktı?

Çoğu kitap Opinion tarzına yöneldi. Ancak onlar, bu kitabın tarzından daha farklı bir noktada kalıyor. Onlar yalnızca yorum paylaşırken, bu gibi kitaplarda haberler, dosya konuları, rehberler ve benzeri yorumdan çok bilgiye dayanan bölümler de oluyor. İnsanlar öğrenmek mi istemiyor? İnsanlar bıktı mı?

İnsanlara ne oluyor ya? (Sosyal medyalarda gezerken tekrarladığım cümle.)

Kurgu olmayan kitaplarımın eskiden de okunmadığından yakınırdım. Ancak biliyor musunuz, meğer o zamanlar okunuyormuş.  En azından iki haneli okunma rakamlarına ulaşabiliyormuş. Şimdilerde o da yok. Benim de yaşlanıp yaşlanmamış olduğumu sorgulamıyor değilim. Gerçi bir yandan, diğer kurgu olmayan kitaplarımda durum oldukça iyi gidiyor. 

Mesela hayal et kitabımın okunma sayıları bu kitabın okunma sayısından fazla, biliyor muydunuz. Böyle olunca da insanın suratını ekşitmemesi mümkün olamıyor ne yazık ki? 

Meğer eskiden gayet büyük bir kitle takip ediyormuş, kurgu olmayan kitaplarımı. Şimdilerde kalmadı. Nedeni hakkında aklıma gelen seçenekler şöyle:

1-) Takip edenler sıkıldı

2-) Takip edenler Wattpad'i bıraktı.

3-) Ben eskisi kadar takip edilesi bölümler yazamıyorum

4-) Bu kitap tarzı sıktı artık

Hala takip edenler olduğunu biliyorum onlara yeniden ve yeniden teşekkür ediyorum. Burada konuştuğum, Marvel Ahali'sinin (Kelime oyunları,) neden bu tarz kitaplara sırtını döndüğü. Eğer ortalama olarak Wattpad ortalamasını alırsak, bu tarz kurgu olmayan kitaplar yazmak birçok kurgu yazmaktan çok daha zor bence. Çünkü, "gelecek bölüm  ne yazacağım," derdi var ki işte cevap vermesi en zor sorulardan biri oluyor. 

Bazen tatile çıkarmış gibi gidip 'trash' kitabı yazasım gelmiyor değil. 

İşte, hem bölüm bulmak konusundaki zorlayıcılık hem de eskisine göre azalan rağbet karşısında devam edip etmeme kararımı sorguluyorum birçok defa. Sonuç olarak ise hep aynı yere varıyorum. Burada bir şeyler yazıp kendimi ifade edebilmeyi seviyorum. Burası benim alanım ve yorum kısmına sığmayacak kadar uzun uzun anlatabiliyorum derdimi. Hem yorumlara kıyasla daha iyi bir şekilde arşivleniyor. Bu yüzden ben yazmaya devam ediyorum ama yazma hızımın yavaşladığı da aksini kabul ettiremeyeceğim bir gerçek. Şu anda takip edenler bilmeyebilir, ben, MyMarvel döneminde bir günde dokuz bölüm yayınladığım oluyordu. Şimdi bir bölüm bitince hemen hindistan cevizi içindeki ananas kokteylimi alıp şezlonguma uzanıp günün geri kalanında dinleniyorum.

Size acı bir haber vereyim mi? Bu kitaba 7 Mart 2019'ta başlamışım. Bu da demek oluyor ki, bir yılda 100 bölümü geçemediğim ilk Marvel nonfic kitabım bu oldu. 

Sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını bulamıyorum. Belki saydığım tüm parametreler birden geçerlidir. Böyle bir şey de mümkün.

Çevremde benden başka bu tarz kitap yazmaya devam eden kimsenin olmayışı, bu türe karşı sırt çevrildiğini gösteriyor, insanların eskisi kadar okumaması da sıkıldıklarını veya wattpad'i bıraktıklarını gösteriyor, benim oldukça yavaş yeni bölüm paylaşıyor olmam paslandığımı gösteriyor olabilir. 

Bir yandan da hem okumasıyla hem de yazmasıyla takip etmekten en keyif aldığım kitap türü bu.

 O yüzden, gerekirse ayda bir bölüm atayım ama bu kitap devam edecek. Belki, arka arkaya paylaştığım beş bölümün beşinin de hiçbir 'vote' almamış olduğunu gördüğümde tekrardan kendimi sorgulamaya başlayabilirim. O zamana kadar iyi kötü bir şekilde devam etmek istiyorum.

Ama bölüm uzunluklarının kısalmış olmasına karşın bir şey gelmiyor elimden. Elimden geldiği kadar uzun yazmaya çalışıyorum ama artık eskisi gibi 2000 kelime boyunca tartıştığım bölümler gelmiyor içimden, ona yapacak bir şey yok. Ki sizin de 2000 kelimeye kıyasla daha kısa olan bölümleri daha çok tercih edeceğiniz kanısındayım. Yarım saat boyunca 'gev gev gev' konuşan birini dinlemektense beş dakika dinlemek daha iyidir gibi.

Bir yandan da, yapan kimsenin artık kalmamış olması beni bu konuda ayakta durmaya itiyor. (Kimse yapmıyor deyip duruyorum da güncel bir kitaptan link atılırsa çok fena rezil de olabilirim. O yüzden cümlemi düzeltiyorum.) Eskisi kadar büyük bir oranla bu işi yapan kimsenin artık kalmamış olması beni bu konuda ayakta durmaya itiyor. Birinin böyle bir kitap yapmasına fandomın ihtiyacı varmış gibi hissediyorum.

Belki bu okunmama mevzusuna çok sık dönüp duruyor ve bu yüzden de canınızı sıkıyor olabilirim. Ancak ben sürekli okunmadığımdan yakınırım, beni bilen bilir ama yine de birçok kullanıcıya kıyasla daha sık bölüm paylaşırım. Artık bir çeşit, olayım bu oldu bile denilebilir. 

--------------------

Siz peki bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu kitabın tarzında olan kitaplar niye artık pek kalmadı, niye eskisi kadar tercih edilmeyen bir tür oluverdi bu kitap türü, ben paslandım ya da yaşlandım mı? Yorumlarınızı bırakırsanız çok minnettar kalırım. Kendinize iyi bakın. Marvel'la kalın.

Marvel Mecmuası || Unpopular Opinion İçerirWhere stories live. Discover now