Kapitola 28.

371 21 0
                                    

Ani nevěděla, jak celý den zvládla. S nikým nemluvila, neupozorňovala na sebe, stranila se Ronovi, Levanduli a Malfoyovi a byla co nejvíce s Harrym a Hermionou. Ztratili se jí až k večeru, bloumala hradem a čekala, zda na ně narazí. Měli pocit, že jí říkali kam jdou ale po včerejšku měla hlavu prázdnou a nemohla se soustředit. Proto jí chvílemi ani nevadilo, že s nimi teď není. Nemusejí se tak stresovat, co to s ní celý den je a ona si může uspořádat myšlenky. Zároveň nevěděla jak, proč..

S povzdechem se otočila na místě a vydala se směrem do knihovny, kde by mohla najít útěchu v řádkách příběhu nebo nových zajímavých informací. Šla tmavými chodbami a vzpomínala, jak se první dny strávené na hradu bála jít sama po dlouhé chodbě ve dne. Dnes jí to přišlo normální. I když poznala krásu Bradavic, také na vlastní kůži poznala jejich nebezpečí, které nepocítí každý a nedostane se ven skrze silné kamenné zdi. Bylo to tak dobře. Ač se rychle rozneslo, že v prvním ročníku se bojovalo o Kámen mudrců, v druhém byla Otevřena tajemná komnata, ve třetím byl profesorem vlkodlak a otekl Sirius Black, ve čtvrtém byl zabil Cedric Diggory a v pátém je samo zlo každý den učilo Obranu proti černé magii. Nikdo se nikdy nedozvěděl, že za téměř vším stojí Lord Voldemort. Lidé se báli, radši žili s tím že je to lež a cítili se tak v bezpečí. Teď byla pravda odhalena a lidé začali žít ve strachu. Obloha byla i v mudlovském světě neklidná - i obyčejní mudlové cítili, že se něco děje. Nastávala zlá doba, minulost se skutečně začínala opakovat.

Pochmurné myšlenky zmizeli když se objevila v knihovny. Poklidné praskání plamínků v pochodních a lucernách, vůně knih, zvuk otáčejících listů - přesně to milovala. V dálce ale zaslechla Hermionin rázný hlas a pobaveně se usmála. Mohla jenom doufat, že ji nevyžene knihovnice. Rozhodla se vydat za hlasem.

,,Jistěže se může líbat s kým chce, je mi to úplně jedno." jakmile to slyšela, věděla, kam se jejich rozhovor stočil. ,,Že jsem si myslela že bychom spolu mohli jít na Křiklanův vánoční večírek? Jo, ale za daných okolností jsem se musela zařídit jinak." pokračovala Hermiona stále ještě v ráži. ,,A zařídila?" zeptal se zvědavě Harry. ,,Ano, proč?" zeptala se Hermiona a ztišili hlas. ,,No, když nemá nikdo z nás jít s kým na ples, mohli bychom jí spolu jako kamarádi." navrhl váhavě. ,,Že mě to nenapadlo dřív." povzdechla si Hermiona bez přímě odpovědi. ,,A s kým jdeš?" zeptal se Harry zvědavě. ,,To je překvapení. Pozvi Bellu, ještě nikoho nemá." řekla Hermiona a Bella na poslední chvíli zůstala stát za knihovnou. ,,Vážně ne?" zdálo se, že tomu Harry nemůže uvěřit. ,,Vždyť je tak hezká, milá, chytrá, vtipná... Řekl bych, že ona bude první, která bude mít doprovod na ples." vysvětlil a Hermiona se uchechtla. ,,No, to nechám na tobě." řekla a Bella se rozhodla ukázat se jim.

,,Ahoj vy dva." usmála se na ně a nedala najevo to, že je před chvílí slyšela. ,,Ahoj Bello, musíme najít Harrymu vhodnou partnerku na ples. Ne každá by to s ním myslela dobře." ušklíbla se. ,,Jako vždy máš pravdu." přikývla Bella a Hemriona si stoupla před Harryho. ,,To je Romilda. Chce ti podstrčit nápoj lásky." řekla Hermiona. ,,Vážně?" ulpěl Harry pohledem na krásné dívce z Nebelvíru. ,,Prober se, dělá to jen proto že tě považuje za Vyvoleného!" luskl mu Hermiona před očima. ,,A já jsem Vyvolený." řekl nadšeně. To ho Hermiona praštila novinami po hlavě. ,,Vtip." řekl jenom a podíval se na Bellu. Znervózněl a Hermiona se na něj povzbudivě usmála. ,,Ehm, nešla by jsi se mnou na ten ples?" zeptal se opatrně, jako by se bál odmítnutí. Bella mu jako v odpověď skočila kolem krku a nadšeně přikývla. ,,Že se ptáš." řekla nadšeně když ho pustila.

,,I Romilda zmizela." podotkla po chvíli Hermiona a všichni tři zmizeli. ,,Její problém." pokrčila Bella rameny. ,,Taky si myslím." usmál se uvolněně Harry. Jako by mu spadl kámen ze srdce když Bella jeho nabídku přijala.

,,Potřebuje ještě někdo nějakou knížku, nebo se pomalu vydáme do ložnic? Dnešek byl nějaký vyčerpávající." protáhla se Bella. ,,Souhlasím, Hermiono?" ohlédl se Harry když si všiml že jejich kamarádka zmizela a o chvíli později se objevila s knížkou v ruce. ,,Měli poslední." řekla na svou obhajobu. ,,Nikdo ti nic neříká." řekla Bella pobaveně. ,,Tak pojďme." řekl s úsměvem Harry a šel mezi nimi. 

Power of Friendship (Cz; Harry Potter) √Where stories live. Discover now