11; Ľadová kráska

122 5 8
                                    

"Nikdy si nemohol vedieť, aké to je,
tvoja krv ako zima zamrzne ako ľad
a tu je chladné osamelé svetlo, ktoré z teba žiari,
skončíš ako tá prasklina schovávaná za maskou, ktorú nosíš."

-John Elton, I'm still standing (voľný preklad)

            

Stála pri Zarevovom tróne a svoj pohľad upierala do neznáma. Ešte stále bola otrasená z večerného zážitku, hoci vedela, že mu nemôže dovoliť, aby sa jej dostal pod kožu. Napriek tomu však v mysli stále videla šedé oči, ktoré boli tmavšie ako kedykoľvek predtým, z ktorých sršal hnev a nepochopenie, ktoré prezrádzali, že sa všetko skončí nedorozumením a hádkou, pretože tie roky, čo sa nevideli, sa na nich až prihlboko podpísali. Nebolo v ich moci, aby to zvrátili, nebolo v ich moci dokonca ani to, aby na to prestali myslieť.

Navyše, momentálne mala väčšie starosti ako prehŕňať sa v tom, ako veľmi sa odcudzila s priateľom, ktorého ľúbila. Musela nútiť svoj chrbát, aby zostal vystretý, ruky, aby boli uvoľnene spustené na zbraniach, a jej výraz, aby nič neprezrádzal. Taký postoj zastávala vedľa Zareva obklopená všetkými dôležitými ľuďmi - vyslancami všetkých štyroch krídel, neratiami, kapitánom, jej priateľkou a niekoľkými šľachticmi, ktorí sa zúčastňovali zasadnutí Vyššej rady.

Úprimne, nerozumela, prečo tam musia tak postávať už najmenej polhodinu. December Dnerie, princezná mrazu, následníčka Murtocy, nositeľka červene a Ľadová kráska, sa ešte stále neukázala a jej zmysly začínali pomaly ochabovať. Taktiež nechápala význam toho, že tu okrem nich bol zoskupený aj kúsok vyššej šľachty, hoci každý, kto ta patril, vyzeral, že má na práci tisíc záživnejších povinností. Aj tak všetci nehybne a bez slova stáli, očakávali vytúžený príchod princeznej, ktorá sa zrejme naučila dávať si na čas - poludnie, čas stretnutia, už dávno uplynulo.

Ak by som bola ja panovníčkou, prebehlo Cleo hlavou, nikdy by som na stretnutia nemeškala.

Sotva sa v nej dá myšlienka skrsla, už aj zanikla a práve v tom okamihu sa oproti nim otvorili obrovské masívne dvere a dnu pružným krokom vstúpila vysoká žena. Biele vlasy za ňou leteli ako závoj mesačného jasu svietiaceho na kaluže krvi, ktoré boli jej očami. Tvár mala jemnú, no jej lícne kosti a sánka boli tak ostré, že ten kontrast bol skoro nevydržateľný. Vravelo sa, že princezná je k svojim poddaným ohľaduplná, že ich miluje nadovšetko a vzdala by sa pre nich aj rodinného dedičstva - drahého tepaného kameňa vsadeného do najčistejšieho striebra, prezývaného aj Rektael Hvarth, Zrak hviezd.

Cleo ju už niekoľko ráz predtým videla, no vždy len ako záblesk, len mihnutie v dave vznešených ľudí. Pohľad na Ľadovú krásku, ktorá sa niesla pomedzi jej spoluobyvateľmi, v závese za ňou jej osobní strážcovia, ju uspokojoval. Z jej tváre vyžarovala arogancia, no aj pochopenie, nebojácnosť a niečo podobné správnosti. Ako sa okolo December Dnerie krútili jej šaty podobné temným nociam, mág slnka dospel k záveru, že buď túto osobu buď bude nenávidieť, alebo ospevovať do konca života.

Keď striebrovlasá žena predstúpila tesne pred drevený trón, smiešnu kópiu toho pôvodného, zrejme nepociťovala potrebu sa pre jej hostiteľom skloniť. Zarev si to určite všimol tiež, ale nijako to nekomentoval, Cleo však aj tak postrehla, že sa mu tvárou prehnalo znechutenie, že ho vôbec neteší prítomnosť cudzej vládkyne. A aj napriek tomu sa donútil do krivého úsmevu, ktorý vyzeral skôr strašidelne ako prívetivo, a riekol:

„Je mi cťou vás privítať v Penaeri a na Share, murtocská následníčka!" Žena pred nimi nepohla ani brvou, čo starec na falošnom tróne považoval za signál toho, že môže pokračovať. „Som Zarev Raarks-Morosis, pán Sharu a zástupca stratenej kráľovnej Eviah Penaeriskej. Som vám k službám v akúkoľvek hodinu, rovnako ako moji pobočníci a ľud tejto krajiny." Keď sa reakcia nedostavila ani na tieto zdvorilostné frázy, hostiteľ už strácal trpezlivosť a s opovážlivosťou vyprskol: „Svoje komnaty už máte nachystané, budete ubytovaná v Severnom krídle. Hoci viem, že na svojich strážcov nedáte dopustiť, tento rok som si dovolil vám prideliť moje dve najlepšie bojovníčky, ktoré vám pomôžu sa u nás zorientovať a predísť akýmkoľvek nedorozumeniam."

Panna prežitia [1] - OPRAVUJE SATempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang