4│Sonu Başından Belli Zaman

6.9K 408 683
                                    

Zamanı derin bir acıyla hissediyorum.
Livro Do Desassosego/F. Pessoa

Bu zamanın sonu başından belli,Kıyamette kainat çökecek ihtişamla

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Bu zamanın sonu başından belli,
Kıyamette kainat çökecek ihtişamla.
O vakit yakala yıldızları avuç avuç,
Aydınlansın avuçlarında saklanan günahlar.
Desinler ki sana;
Götür bizi yuvamıza,
Nasıl olsa değişmeyecek nihai sonuç.
Kalbinde bir feryat, ruhunda bir sızı.
Ama ruhundaki sızıya kızma,
Çünkü kalbine sızan şeytanda tüm suç.

Sevgili Bay Dantes,

Sizin çektiğiniz ıstırabı ruhumda hissedebiliyorum iki yüz yıl sonrasından.

Benim çektiğim ıstırabı hissedebiliyor musunuz iki yüz yıl öncesinden?

Istırabımız ortak, zamanımız farklı. Peki bu neyi değiştirecek?

Bilmiyorum bayım, sizde bilmeyin. Sadece susun ve size anlatacaklarımı dinleyin.

Dantes, denizlerden soluduğunuz serin hava ruhunuzun ateşini söndürmeye yetiyor mu? Çünkü o masum ruhunuza yayılan alevleri yüzyıllar sonrasından bile hissedebiliyorum. Belki de sizin soluduğunuz havanın ruhuma nüfuz etmesine ihtiyacım vardır. Marsilya'ya ayak bastığınız o gün hayatınızın acımasız eller tarafından tereddüt bile edilmeden parçalara ayrılacağını biliyor muydunuz? Bilseydiniz denizlerde çürüyüp iskeletinizin balıklara yem olmasınız arzu ederdiniz herhalde.

Sizin gençliğiniz benim çocukluğuma, sizin olgunluğunuz benim gençliğime, sizin uğradığınız iftira benim ıstırabıma denk düşüyor. Hangimiz daha çok acı çekiyoruz bilemiyorum. Zayıf bedenime dönüp bakınca sizinle If Şatosu'unda aç kaldığım günlerin sayısı öyle fazla ki! Ölüm diyetine girdiğiniz o günleri hatırlıyor musunuz? Cesaretinize hayran kalmıştım doğrusu. Siz ölüm diyetini terk edene kadar ağzıma bir lokma koymayı kendime haram görmüştüm. Size olan bağlılığımı görüyorsunuz ya! O lanetli zindanda yalnız kalmanıza asla tahammül edemedim. 

Zindan numaranızı hala hatırlıyor musunuz? Sizi yıllarca içeride tutan o zindanın kapısının üstünde yazan numara. 34. O sayıyı unutmayın bayım çünkü ne yaparsanız yapın ruhunuzun bir köşesi hep o sayının işkenceleri altında kıvranmaya devam edecek. Düşünüyorum da sevgili Dantes, ya o sesi hiç duymasaydınız? Ya o duvarlar hiç aşılmasa ve herkesin deli sandığı o rahibe ulaşmasaydınız? Hayır, hayır. Bunu düşünmek çok acı verici, düşünmekten vazgeçiyorum. Siz herkesin deli dediği birine kavuştunuz ve bu kurtuluşunuz oldu.

Ama Edmond ben hala If Şatosu'ndayım. Ben buradayken siz nasılda özgürlüğünüze kavuştunuz inanamıyorum. Duvarları aşmak benim için sandığınızdan daha zor. Aramızdaki en büyük farklardan biri bayım, siz kurtarıcınız olan bir deliye kavuştunuz ama burada, sizden iki yüz yıl sonra insanların üzerine deli damgası yapıştırdığı o mahkûm benim.

YILDIZLARIN ISTIRABIWhere stories live. Discover now