14.

1.4K 178 16
                                    

Tyhle kapitoly bylo fakt hard psát. A to nemluvím o těch pozdějším. Ale stejně. Doufám, že se vám budou líbit (v rámci možností, heh). I'm not crying, you are! Rozdávat heartbreaky napravo a nalevo není taková prča, jak jsem myslela. Nebo možná působím heartbreak jen sobě, ale to je detail. :D :D


,,Cítím to, Lauro."

To je první, co Newt pronese po šíleně dlouhé době, kdy jen tak napůl sedí a napůl zhrouceně leží v mém náručí, první věta, kterou mi sdělí poté, co je schopný normálně mluvit, s obličejem zmáčeným slzami, hlasem ochraptělým brekem, s rukama pořád pevně zaťatýma v těch mých, jako by se bál se pustit i teď, i poté, co jsem zůstala.

,,Co cítíš?" zašeptám, i můj vlastní hlas zní jinak, tak nějak prázdně, vyděšeně, připraveně na všechno. Odpověď na svou vlastní otázku totiž znám.

,,Erupci," řekne Newt a s tím slovem se stisk na jeho pažích zintenzivní. ,,Cítím, jak ve mně roste. Cítím, jak ovlivňuje každý moje rozhodnutí, každou myšlenku." Teprve po tomhle jeho dlaně pustí mé ruce a on se narovná. Oči má opuchlé a já vím, že já taky, ani jeden z nás ale neuhne pohledem, když se na sebe zadíváme.

Zeptá se: ,,Cítíš to taky?"

A tehdy mu poprvé zalžu.




Jak dlouho, Newte? chci se ho zeptat. Jak dlouho víš, že tě to pohlcuje?

Tu otázku mu ovšem nemůžu položit, protože pak by se ptal i on. Chtěl by vědět, jak jsem poznala, že se ze mě stává rapl. A já bych si musela vymýšlet. Musela bych mu lhát o tom, jak mi je, musela bych stavět falešné historky a hrát divadlo před člověkem, kterého miluju víc než cokoliv na světě.

Jenže to budu muset nejspíš i tak. Protože pro něj si erupce přichází o moc dřív než pro mě.




Zdá se být jako ve snách, když ho vedu nahoru do koupelny a pouštím mu sprchu. ,,Jsi v pořádku?" ptám se ho a on kývne a nepřítomně se usměje s pohledem připíchnutým k tekoucí vodě.

,,Zvládnu to," odpoví a lehce se dotkne mé paže. Přikývnu a vycouvám z koupelny.

Když jdu dolů ze schodů, po tváří se mi zase spustí slzy.




Tiše dojdu do obýváku, nezastavím se ale a pokračuju dál do domu, kde najdu jídelnu a malou kuchyň. Vejdu do ní a koušu si přitom ret tak pevně, až mi slzy vyhrknou taky bolestí. Vzlyky se mi vyderou z hrdla v okamžiku, kdy se sesunu na studené kachličky ke kredenci.

Snažím se je zarazit, rvou se ze mě ale za každou cenu - příšerné, strašlivé zvuky. Přidušeně se rozpláču a skousnu si zápěstí, abych zabránila hlasitému vzlykotu. O pár vteřin později se ukáže jako zbytečné i tohle.

Vjedu si prsty do vlasů a kopnu do kredence před sebou, nakopnu ho jednou, dvakrát, třikrát, až dřevo prorazím skrz na skrz a vevnitř zarachotí hrnce. Strnu a čekám, jestli neuslyším, jak Newt zastavil vodu, sprchuje se ovšem dál a tak si dovolím praštit rukou do země. ,,Ach bože," vyrazím ze sebe a uhodím hlavou o kuchyňskou linku za sebou. ,,Bože, bože, bože."

Proboha tě prosím, nedělej to, křičím v duchu, uslzené oči upírám ke stropu. A nevím, koho o co žádám, ale nemůžu se nadechnout, dokud to nemumlám polohlasem pořád dokola: ,,Newta ne. Udělám cokoliv. Udělám cokoliv... ale jeho ne."

A možná, že mě někdo skutečně vyslyšel. Protože mi - jemu - nám dali ještě trochu času. Dostali jsme ještě chvíli na to, abychom byli šťastní.

Ještě posledních několik chvil.




Během několika dalších minut přesvědčím samu sebe, že danou situaci zvládnu. Vstanu a spravím rozkopanou kuchyňskou linku tak, aby to alespoň vypadalo, že je vcelku, načež si prohrábnu vlasy a zamířím do obýváku. Přejedu ho pohledem, potom vystoupám po schodech, projdu kolem koupelny a nakouknu do dalších dvou pokojů - jeden z nich je dětský, pro batole, druhým je úhledně ustlaná ložnice. Ať už zde bydlel kdokoliv, nejspíš opustil dům před vypuknutím erupce a už se sem nikdy nevrátil. Uvažuju, jak je možné, že dům nikdo nevyraboval nebo se v něm neusídlili raplové, usoudím ale, že možná máme jen štěstí.

,,Lauro," ozve se za mnou potichu a já sebou trhnu. Ve dveřích do ložnice stojí Newt, má mokré vlasy a je zabalený jen v ručníku, což by za jiných okolností byl důvod k radosti, teď se ovšem dovedu zaměřit jen na jeho tvář a zeptat se:

,,Všechno v pohodě?"

Zavrtí hlavou, krátce, úderně, nic dalšího ale neřekne. Přešlápnu, nervózní, vyděšená, na hrudi už mě zase tlačí vzlyky, které se chtějí vydrat na povrch.

,,Omlouvám se," řekne Newt a já na něj překvapeně kouknu. ,,Vyděsil jsem tě. Nevím, co to se mnou bylo. Myslím v tom obchoďáku... i potom tady. Lauro, já-" udělá krok ke mně, jednou rukou si svírá ručník kolem pasu, druhou ke mně natáhne. Posléze se zarazí, zřejmě v obavě, aby mě nevystrašil. Srdce se mi rozbuší.

,,Jsi v pořádku," vyhrknu a setinu na to se mu vrhnu kolem krku, přitisknu se na jeho holý hrudník a on mě překvapeně popadne kolem pasu jednou rukou. Voní po mýdle a zrezlé vodě a já se úlevou rozbrečím, tentokrát se přitom ovšem i směju. Tohle je Newt, kterého znám. Roztřesu se, když si uvědomím, jak moc jsem se bála, že už tohohle kluka nikdy neuvidím.

,,Proboha," vydechnu a popadnu ho za obličej. Ve smutných očích mu pobaveně blýskne, když se rozesměju. ,,Strašně moc tě miluju, víš o tom?" plácnu a znovu se přes slzy rozesměju. ,,Strašně, strašně moc, slyšíš?"

Políbím ho tak prudce a tak naléhavě, že pod mou vahou ztratí rovnováhu. Zavrávorá a obejme mě oběma rukama. Oplatí mi polibek a já se chystám ho vzít za ruce a odtáhnout víc do místnosti, když se ode mě odtrhne a uchechtne se.

,,Co?" zeptám se a on se zakření.

,,Ručník," podotkne. ,,Tak nějak ho držíme na místě jen tím, že u sebe stojíme."

,,Ježiši!" jeknu a chystám se ustoupit stranou, Newt mě ale zachytí na místě a natáhne se pro oba konce ručníku, aby si ho mohl pevně uvázat kolem pasu. Pořád se culí, když mi rudnou tváře a upírám oči ke stropu.

,,Už můžeš," pobídne mě pobaveně a já musím být rudá jako rak, když mu strkám rukou do ramene. Naše oči se potom střetnou a já nemůžu uvěřit tomu, že stejnou osobu jsem před půl hodinou svírala v náručí a měla pocit, že už se na mě nikdy nebude usmívat.

Přistoupím k němu blíž a ještě jednou ho políbím. Dotknu se jeho holé pokožky, zajedu mu prsty do vlasů, vydechnu, když mi přitiskne rty ke uchu. Zatahám ho za ruku a vím, že jen metr od nás stojí postel.

,,Nedělej nic, co bys nedělala, kdybych ti před minutou neřekl, že to se mnou jde z kopce," zašeptá Newt a vzdálenost mezi námi teď tvoří jen několik málo centimetrů.

Trhavě vydechnu a chci mu říct, že to tak není, jenže to už se ode mě odtáhne a pustí mou ruku. Cítím, jak jeho teplo z mého těla vyprchává. ,,Máme čas, lásko," mrkne na mě Newt. ,,Moře času."

Ale navzdory všemu, co my dva máme, je nám oběma více než jasné, že čas nám chybí.







Last Memory (TDC fanfiction CZ) ✔Where stories live. Discover now