Capitolul 52

12.9K 692 95
                                    

- Aceasta amuleta nu reprezinta cumva satanismul? m-a intrebat Adam sceptic, privind spre colierul de argint din vitrina.

Am ramas perplexa. Sa fiu sincera, nici macar nu stiu...

- Satanismul? Nu cred... am spus nesigura. Sa intrebam.

Am privit spre bijutier.

- Ma scuzati. Ati putea sa ne spuneti ce reprezinta aceasta amuleta de acolo? am intrebat aratand spre micutul colier.

Bijutierul a privit spre colierul pe care i l-am aratat si a inceput sa explice.

- Aceasta "amuleta" se numeste pentagrama si are o mutime de semnificatii ce difera de la o persoana la alta. Pentagrama este unul din insemnele preferate de magicieni, ocultisti sau mistici, este simbolul stelei in cinci colturi, indreptata cu varful in sus si trasata printr-o linie neintrerupta. Ei i s-au atribuit adanci semnificatii si denumiri precum: Steaua Vietii, Pentalpha, Radacina Druidului, Piciorul Vrajitoarelor, Crucea Vrajitoarelor, Steaua Vrajitoarelor, Nodul fara de Sfarsit, iar pentru unii poarta denumirea si de Steaua lui Satana si Crucea Goblinului, atunci cand este desenata sau purtata cu varful in jos. In general, pentagrama reprezinta in mai multe culturi cele patru elemente - pamant, foc, apa, aer - la care se adauga cel de-al cinci-lea, sufletul. Alaturarea acestor cinci elemente da nastere luminii si ordinii in Univers.

Adam a privit spre mine, ridicand o spranceana.

- Ti-am spus ca reprezinta satanismul... mi-a spus demonstrativ.

- Nu, nu, nu... a spus bijutierul, reducandu-l pe Adam la tacere. Dupa cum am mai spus, doar cea cu varful in jos reprezinta raul. De exemplu, se considera ca daca o pentagrama este orientata cu doua dintre varfuri in sus, aceasta reprezinta un simbol al intunericului si atrage forte diabolice, deoarece natura elementelor este inversata. Tot in aceasta pozitie, pentagrama poate simboliza imaginea unei zeitati din magia neagra, Baphomet. Baphomet face parte din folclorul crestin, fiind un simbol al satanismului si al fortelor oculte. Acesteia, in practicile oculte, ii corespunde imaginea unei capre, - un simbol sacru pentru magia neagra - pe care foarte multi o considera imaginea zeului Baphomet. De fapt, aceasta reprezinta imaginea Caprei lui Mendez, zeitatea suprema a celor care practica magia neagra. a urmat o scurta pauza. Dupa cum vedeti, aceasta pentagrama e asezata in pozitie dreapta...

Adam a ridicat o spranceana, privind buimacit si cerand mai multe explicatii.

- Pentagrama poate fi si simbolul umanitatii si al locului ocupat de om in Univers, deoarece atunci cand pentagrama este asezata in pozitie normala, adica are varful indreptat in sus, peste aceasta poate fi juxtapus corpul uman.

A urmat o pauza, am privit la el ca niste pierduti.

- Adica... am zis eu balbaindu-ma. Asta e... are o semnificatie buna??? am intrebat derutata, aratand spre colier.

- Pentagrama indreptata cu varful in sus, ca aceasta, mai simbolizeaza acel om care este concentrat asupra mintii si asupra ascensiunii spirituale. Deschisa (adica atunci cand nu este incercuita) inseamna ca persoana care o poarta este deschisa oricui, gata sa dea si sa primeasca, dar in acelasi timp deschisa si conflictelor sau altor activitati negative. Atunci cand este inscrisa intr-un cerc, ea protejeaza, inchide si securizeaza. Cercul, atingand cele cinci elemente si uninundu-le la nesfarsit, arata conexiunea infinita pe care ele o creaza, aducandu-ne armonia. Coltul care este indreptat in jos, spre pamant, inseamna ca individul respectiv se gandeste aici si acum, la planul material si nu la cel spiritual.

- Atunci... E de bine? am intrebat, iarasi.

- Da. Ea are puternic rol protectiv, deschide conexiunea cu Universul, armonizeaza energiile celor cinci elemente si inlatura energiile negative, de aceea este bine sa fie purtata, desenata pe hartie sau in gand, amplasata in casa, la birou sau in masina… sau proiectata mental ori de cate ori avem nevoie!

Am clipit de cateva ori, apoi l-am intrebat pe Adam, care privea si el spre micul colier, zapacit.

- Il cumperi?

A tresarit cand mi-a auzit vocea.

- Da... Cred ca da.... a raspuns nesigur, scotand din buzunarul blugilor suma ce era notata pe colier.

Bijutierul mi-a inmanat micuta cutie in care se afla "pentagrama", iar eu si Adam am iesit din magazin.

- Ce naiba a fost asta? am intrebat incurcata, urcand in masina.

Cred ca si-a dat seama ca vorbeam despre discursul nesfarsit al bijutierului, pentru ca a raspuns.

- Nu stiu... a spus, luand loc pe scaunul soferului.  Pe mine m-a pierdut de la partea cu "Aceasta amuleta se numeste pentagrama."...

Am chicotit.

- Tot ce am inteles eu a fost ca aceasta are semnificatie buna, dar exista si rele... am spus ironic.

- Aha... a zis stramband din nas. Acum spune-mi unde e petrecerea aceea...

AleasaUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum