16. Daimi Zadesen

1.5K 106 185
                                    

1412 Senesi - Yaz Mevsimi

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

1412 Senesi - Yaz Mevsimi

ASPARGON HANLIĞI

Ecrinok Şehri - Yedi Gürgen Sarayı

Zadesen İdil

Yedi Gürgen Sarayı'na gelmeyi uzun zamandır düşlüyordum. Müge Hanım bana sancak dönemlerinden anılar anlatırken bir gün bizim de buraya hükmedeceğimizi söyleyerek hayalimi beslerdi. Burasının küçük hanımı olacaktım. Bir keresinde sessizce öyle demişti: Ecrinok'ta hanzadenin gönlüne giren, küçük hanım gibidir.

Zadesenliğin çok ötesinde bir rütbeydi bu. Veliaht hanzadenin en gözdesinin adı anılmayan sıfatı, geleceğin hanımının kim olduğunun gizli anlaşması. Peki küçük hanımlar sürekli denetim altında mı olurdu? Hanımlığı kesinleşene kadar emir kulu mu olurdu?

Müge Hanım'ın benden beklediği raporlar bana kalfa işi gibi geliyordu. Leman Kalfa ona her şeyi yazıyordu zaten. Fakat benden de bir şeyler beklemesi artık canımı sıkar olmuştu. Altınova'da değildik artık. Günlük nasihat kotamı o yıllarda doldurduğuma inanıyordum.

Şimdi ise elimdeki küçük kağıda bakarken sinirlerimin gerildiğini hissediyordum.

İpin ucunu kaçırma.

Bunu yazmıştı Müge Hanım. Önce burada saltanatımı kuracağımı söylemiş, hanım gibi davranmamı istemişti; şimdiyse geri durmamı istiyordu. Hanzademe gönderilen hatunların önünü kestiğim için miydi bunlar? Kurultayda konuşulanları hanzademle istişare edip fikrimi söylediğim için miydi? Benden zaten bunu yapmamı beklerken bu uyarı öyle yersizdi ki...

Onun istediği gibi bir hanım olmak için elimden geleni yapıyordum. Bütün derslerimde başarılıydım. Simir Makos, Gerbena ve Arbatun dillerini anadilim gibi konuşabiliyordum. Arbatun memleketimdi. O dili unutmam mümkün değildi.

Her şeyden öte hanzademi mutlu ediyordum. Hanzademizin hatunları reddetmesi de tamamen benim işim değildi ya. İstemiyordu Korkut onları. En sık beni kabul ediyordu işte. Demek ki benimle mutluydu.

Buraya gelirken bana tam yetki vermemiş miydi Müge Hanım? Ben de ona layık bir zadesen gibi davranıyordum. Bunu neden sorun olarak görüyordu anlamıyordum. Onun kontrolünü aşan bir şey yaptığımı düşünmüyordum. Bu uyarıyı alacak ne yapmıştım merak ediyordum doğrusu. Eğer yaz sonunda buraya gelirse konuşma fırsatımız olurdu.

***

Kızlarla haremde oturuyorduk. Moladaydık. Kızların yarısı benim çevremdeydi. Bana yakın olmaya çalışıyorlardı. Yine de hepsi rakibimdi. Hiçbirine güvenemezdim. Fırsatını buldukları ilk anda beni satarlardı.

Aynadaki KanWhere stories live. Discover now