21. Kanımızdan Gelen Darbe

1.4K 106 111
                                    

1412 Senesi - Güz Mevsimi

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

1412 Senesi - Güz Mevsimi

ASPARGON HANLIĞI

Altınova Şehri - Hanedanlık Sarayı

Müge Hanım

Zafer haberi gelmişti. Sevinmem gerekirdi. Fakat sevincimi tam olarak yaşayamıyordum. Melbros ve Bresna durumları canımı sıkmıştı. Tunay'ın evliliği çok iyi sayılmazdı bundan haberim vardı. Bu yüzden kocasının önüne geçememiş olabilirdi. Fakat Çiğdem? Kocası, etrafında dört dönüyordu. Onu engellemek bir lafına bakardı.

Umarım Yaman bu konunun üzerinde fazla durmazdı. Dış politikamıza böyle etki edeceklerini hiç düşünmemiştim. Kanını taşıdıkları ülkenin çıkarlarına göre hareket etmelerini, Asperan Hanedanı mensupları olarak bunu gözetmelerini beklerdim.

Kurultay'da bu konuda çok soru almıştım. Kalan danışmanlarla uzun uzun konuşmuştuk. Elbette onların müdahalesine karşı koymamız taraftarıydım. Yine de onlardan gelen ithamlar canımı sıkmıştı. Kızlarımın soylarını unuttuğunu, o adamların kölesi olduğunu söylemeleri hoş değildi. Cevaplarını verip susturmuş olsam da içten içe düşünmeden edemiyordum. Belki ikisine de uzunca bir mektup yazıp ne yapmaya çalıştıklarını sorabilirdim ya da casuslarımdan haberler beklemeliydim.

Diğer yanda Ecrinok'tan düzenli raporlar alıyordum. Duru'nun da İdil'in de gebelikleri normal ilerliyordu. Hanzademin yokluğunda bir olay çıkmamıştı. Aybike'den kurtulmamın bunda etkisinin büyük olduğunu düşünüyordum. Eğer kalmasına izin verseydim emindim ki olay çıkarır bebeklere zarar vermeye kalkardı.

Teoman Bey'den Suna hakkında haberler alıyordum. İyice pusmuş görünüyordu. İstediğim de buydu. Sekiz sene boyunca nasıl hiçbir şeye müdahil olmadıysa şimdiden sonra da sarayında ölümü beklemeliydi. Babasının dönemi bitmişti artık. Sadece eski han ve hanıma olan saygımdan ona katlanıyordum.

Diğer vilayetlerden gelen raporlara göre kış hazırlıklarımızı tartışıyorduk. Güzde kazanılan bu zafer ganimetleriyle kışın çok daha rahat edecektik.

Valilerimiz bize alışmıştı artık. İlk yıllarda karşılaştığımız itaatsizlikler bitmişti. Bitirmek için sert oynamamız gerekmişti fakat hak etmişlerdi. Han ve Hanım'ın otoritesini tanımayan valilerle yolumuza devam edemezdik.

Bu yıl bazı vilayetlerin nüfusu daha çok artmıştı. Buralara gıda ve kalacak yer yardımlarımızı artırmamız gerekiyordu. Son karar için Yaman'ı bekliyorduk. Onaylayacağını biliyordum yine de kurultay ikimizin ağız birliği ettiğini görmek istiyordu. Sanki istesem kendi kararlarımı uygulamaya sokamazmışım gibi... Zaman zaman huylarına gitmeyi tercih ediyordum. Halkımızla aramızda uzak mesafeler olmamalıydı.

***

Nihayet Yaman Han gelmişti. Altınova tepelerine girdiklerini o sabah öğrendim. Hemen karşılama için hazırlık emri verdim. Şahane bir şölen hazırlattım. Halka haber verilmesini istedim. Diğer vilayetlere kutlamalar için mektup gönderdim. Hanlarının zaferle döndüğünü bilmelilerdi.

Aynadaki KanHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin