⚔️Asperan Hanedanlığı Tarihi⚔️

1.6K 53 183
                                    

Meraklılarına gerçek tarih gibi uzun ve etkileyici olduğunu düşündüğüm bir bölüm. Aynadaki Kan ilerlerken tarihteki hanlar ve handanların bahsi zaman zaman geçecek. Bu yüzden böyle bir bölüm oluşturdum.

Hanlar, başa geçen handanlar, dış ülkelerin müdahaleleri, entrika çemberleri derken Aspargon'un kanlı ve kavgalı tarihine hoş geldiniz. Mücadele kimi zaman haklı, kimi zaman haksızdı belki ama her zaman bir kazanan vardı ve o, Asperan Hanedanlığını devam ettirdi.

Okurken yan kitabı olsa güzel olurdu dediğiniz Hanlar ve Hanımlar olursa yorumda belirtebilirsiniz.

***

Altınova, Hasırova ve Sangür vilayetlerinde yaşayan beylerin bağımsızlık hikayesi olarak başlayan Aspargon Hanlığı'nın kuruluşu bu üç vilayetin beylerinin dostluğuna dayanır. Asper Bey Altınova'nın, Hassan Bey Hasırova'nın, Sadık Bey de Sangür'ün beyidir.

Bu dönemde Altınova Arbatun'un, Hasırova Simir Makos'un, Sangür ise Sargun'un sınırlarındadır. Bu üç farklı ülkeye dağılan eski soydaşların birbirleriyle iletişime geçmesiyle bir kurtuluş destanı başlar. Altınova beş dağın arasında olması sebebiyle savaş durumunda en başarılı olacak olan şehirdir. Hasırova Altınova'nın sınırında Simir Makos askerleri'nin yolunu keserken Sangür açık alan savaşlarıyla Sargun'u etkisiz bırakacaktır.

Pekçok kişinin hayal dediğini bu üç bey bir araya gelerek destansı zaferlerle başarmıştır. Asper Bey dağları en iyi şekilde kullanırken Hassan Bey ovalara açtıkları hendeklerle zaferi kazanmıştır. Sadık Bey ise Ladinay, Çamlık(İlgibey) ve Karbey'deki dostlarını da etrafına toplayarak muhteşem bir zaferle Sargun'dan ayrılmıştır.

Bu dönemde Arbatun, Simir Makos ve Sargun'un kendi iç meseleleri de patlak verdiği için, ki bu meselelerin bir kısmı Asper Bey, Hassan Bey ve Sadık Bey'in planlarıdır, bu üç vilayette çıkan isyanlara etkili bir şekilde müdahale edemez ve bağımsızlıklarını kabul eder.

Daha sonraki aşamalarda Altınova'nın etkili konumu göz önüne alınarak burası merkez ilan edilir. Hassan Bey ve Sadık Bey Asper Bey'e gönülden bağlı oldukları ve onun etkili liderliğini gördükleri için ona bağlanmayı kabul eder. Böylece üç vilayetle Aspargon Hanlığı 914 yılında kurulmuş olur.

*(1)Asper Han (914 - 930): Aspargon Hanlığı'nın kurucu Han'ı

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

*(1)Asper Han (914 - 930): Aspargon Hanlığı'nın kurucu Han'ı. Ülkenin kuruluşuyla birlikte diğer ülkelerden alabileceği vilayetleri hesaplamaya başlamıştır ve zamanla Boztepe Aspargon sınırlarına katılmışıtır.

Asper Han'ın Altınova'daki en büyük destekçileri Kekevizade ailesi olmuştur. Sırça Hanım da Kekevizadelerdendir.

-Sırça Hanım: Asper Han'ın nikahlı hanımıdır. İki oğlu vardır. Hanzade Turgay ve Hanzade Taylan.

*(2)Taylan Han (930 - 946): Asper Han'ın ikinci oğludur. Abisi ordu komutanlarındandır. İktidar istememiştir. Bu yüzden başa Asper Han'ın ikinci oğlu Taylan Han geçmiştir. Üç oğlu bir kızı olmuştur. Oğullarından ikisi küçük yaşta ölmüş, diğeri ise çocukluğunda geçirdiği hastalık sonucu yatalak kalmıştır. O da uzun yaşamamıştır.

Aynadaki KanHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin