~71~

55 7 0
                                    

Hrát hry v hodině je prostě lákavé, nemůžeš si pomoct. Nejspíš tě to tolik baví proto, že vytáhnout mobil v hodině na střední byl skoro smrtelný hřích. A tady ti nikdo neřekne ani slovo. Dokonce docházka není ani povinná! Co říct, vybral sis prostě skvělou školu. Akorát stejně většina studentů chodí pravidelně.

Hraješ hru, ve které je cílem nakreslit daný tvar jedním tahem. Už ses dostal asi do levelu 250, takže nutno říct, že je to teď docela těžké. Během hraní sis osvojil určité taktiky, a samozřejmě znáš největší profláklý trik toho, že všechny vrcholy toho obarveného tvaru musí mít buď sudý počet čárek jim náležících, nebo přesně dva vrcholy s lichým počtem. Přesto ti trvá asi patnáct minut, než vyřešíš svůj další level.

Sice jsi chtěl dávat pozor u hraní, ale nějak ses do hry zabral, že ti unikl začátek další úlohy. Naštěstí je na tabuli zadání nejen nakreslené, ale i popsané slovy. Přečteš si jej a nevěřícně zakroutíš hlavou. Podíváš se do mobilu, podíváš se na tabuli. Není pochyb – máte určit, jestli se daný graf dá nakreslit jedním tahem, a pokud ano, tak máte ukázat jak. A je extrémní náhoda, že ten graf je stejný jako ve tvé hře, přesně takový, který jsi před chvíli dořešil.

Přihlásíš se a zdůvodníš svou odpověď, potom jdeš k tabuli a sebevědomě ukážeš, jak se takový graf jedním tahem dá nakreslit. Spolužáci jsou ohromeni, cvičící zase tolik ne, ale v jeho očích vidíš uznání.

„Výborně, děkuji, přesně takhle jsem si odpověď představoval."

Usedneš zpátky do lavice a usmíváš se.

Připiš si 1 bod prestiže – chtěl sis sice zcela sobecky hrát na mobilu, ale nakonec ses vytasil s řešením úlohy daleko rychleji než kterýkoli tvůj spolužák!

· Zbytek cvičení dáváš pozor, protože děláte jen zajímavé a zábavné příklady. Sice už na žádný takhle rychle nepřijdeš, ale máš ze sebe skvělý pocit po celý zbytek cvičení. Pokračuj na 97.

[GAMEBOOK] Přežiješ týden na matfyzu?Where stories live. Discover now