Del 50 - Explosion

24 0 0
                                    

Johan tar sin medicin och dricker ett glas vatten. Han hör att tv:n är på i vardagsrummet. Det är inte jättetidigt på morgonen, men ganska tidigt för att vara Johan.

Han ser på klockan att den är snart halv elva. Sedan hör han fnitter i vardagsrummet från två röster. Där sitter Elina och Jonna som tittar på något program. När han vänder sig för att gå märker Elina att han står vid dörröppningen.

"Hey, Johan! Kan du köra oss till centrum? Vi ska träffa några vänner i Gallerian."

"Ni kan ta bussen." Svarar han och går tillbaka till sitt rum.

"Nej, hallå. Snälla, kör oss."

Han lyssnar inte för han vill inte köra runt sin syster överallt. Elina och Jonna bara tittar på varandra. Sedan rycker Jonna på axlarna.

"Vi får gå ner till busshållplatsen. Det kanske tar längre tid innan vi kommer fram, men då får det bli så." Säger Jonna och tar fram mobilen för att se busstiderna.

Elina suckar. "Ja, så får det bli."

"Vi drar på en gång, eller?" Frågar Jonna och tittar upp från mobilen.

Elina nickar och de reser sig från soffan och bestämmer sig för att åka in till stan direkt. När de kommer fram till Gallerian står redan deras vänner utanför och väntar.

"Jaha, nu kommer ni." Säger en av dem och ser lite irriterad ut.

"Ja, men Elinas brorsa vill inte skjutsa oss." Säger Jonna med händerna i jeansfickorna.

"Men, vad drygt." Säger en annan.

"Sluta, han kände inte för det bara." Säger Elina med sina armar korsade över bröstet.

"Han sitter säkert bara på sitt rum och röker weed som han och sina polare brukar göra."

Då blir Elina arg och ryter ifrån. "Vad du snackar skit."

"Nej, jag är seriös. Du vet min storebror? De är ju vänner. De har varit hemma hos oss och jag har känt röken av det. Han tror att jag inte känner, men det gör jag". Säger en av killarna.

Då blir det tyst och Elina har inget mer att säga. De väntar på att några av dem ska röka klart och sedan går de in i Gallerian. Det de precis pratade om glöms bort.

De alla har roligt och skrattar. De sätter sig på ett fik och tar en kaffe. Elina och Jonna väljer varm choklad och muffins istället.

Sedan går dagen åt att bara gå omkring där. De går in i affärer, springer runt och gör stan osäker som man brukar säga. Allt är bra inne i Gallerian tills de plötsligt hör en explosion. Lugnet i stan varade inte länge. Mörkret faller ännu en gång.

• • •

Johan tar en promenad runt kvarteret för att rensa tankarna. Han tänder en cigg och skriver ett sms till Eric och undrar om han vill ses. Han hinner inte få ett svar innan mobilen plötsligt ringer och på skärmen står det att Elina ringer.

"Hallå." Svarar han.

"Hej." Hörs en viskade röst från andra sidan luren.

"Varför viskar du?"

"Jag och Jonna gömmer oss. Vi vågar inte komma ut. Vi hörde en explosion här i Gallerian. Vi har ingen aning vad som hände. Folk fick panik."

"Vänta! Va! Stanna där. Är Polisen på väg?"

"Jag vet inte."

"Ring för säkerhets skull. Jag är på väg."

Han har fått ett svar från Eric som skriver att de kan ses, men Johan skickar iväg ett nytt sms till Eric om vad som hänt och att han är på väg till stan. Eric bestämmer sig för att också tar sig ner till stan. Johan ringer sin mamma och berättar vad som hänt. De alla är nu på väg till centrum.

Johan är först på plats. Sedan kommer Stina nerför gatan och fram till Johan som står en bit utanför ingången till Gallerian. Han gör det eftersom Polisen är på plats och spärrat av. En liten stund senare kommer Eric springandes fram till dem.

Där står de och har ingen aning vad som hänt. Stina är orolig och har fått tårar i ögonen. Hon går fram till en av Poliserna och frågar om de vet något. De vet inte mycket. Ingången till Gallerian sprängdes, men ingen människa var på plats när det hände.

Polisen har precis fått övervakningsbilderna och kollar igenom dem efter en gärningsman. Människor har både dött och fått allvarliga skador.

"Min dotter och hennes kompis är där inne och vågar inte komma ut. Har ni inte utrymt byggnaden?" Frågar Stina och ser på polisen.

"Det ska vi ha gjort. Är ni säkra att hon inte är här utanför någonstans vid ambulanserna?"

Då går Stina och letar efter dem, men kan inte hitta dem någonstans. Var kan de vara någonstans? Gömmer de sig fortfarande? Har något hänt dem? Stina kommer fram till Johan och Eric och är helt förkrossad. Johan försöker nå Elina på mobilen men får inget svar.

•••

Del 50 blev kortare än vad delarna brukar bli. Men tyckte det passade att stanna där. Vi får se när nästa del kommer. Har haft lite svårt med inspirationen den senaste tiden.

Det blev spännande nu. Tack till er som läser <3 Det värmer mitt hjärta <3

•••

Publicerad: 22 mars 2019
Redigerad: 15 mars 2023

Den som inget hade ✔Where stories live. Discover now