18. Wattpad algoritmus

885 122 98
                                    

Od publikace týhle "knihy" žiju s konstantní úzkostí, že mě za ten obsah někdo požene před soud za urážku na cti, ale f*ck it. Po dnešní kapitole stejně skončím ve Wattpadovém pekle, tak co už? (Jediný, co je blbý, je, že vzhledem k tomu, že nejsem youtuber, na tomhle hrabání se v odpadcích s konstatntním rizikem, že mi někdo minimálně pošle výhrůžky smrtí do DMs, ani nemůžu pasivně vydělávat.)

A ne, neklikejte pryč - jestli vás ještě neodradil ten cold open - protože slibuju, že tahle kapitola bude zajímavá, a jestli ne, tak bude aspoň chaotická. Schválně si zkuste zadat svoje Wattpad jméno do vyhledávání. Co vám vyběhne jako první? Když jsem to zkusila já v roce 2024, tak se mi, pravda, zobrazilo tohle dílo, ale když jsem udělala to samý v roce 2020, tedy v době, kdy tahle kapitola vyšla poprvý, vyhodilo mi to můj teď už smazaný příběh Hunger Games: Kraj 9 a 3/4. (O kterým vám říkám, protože mi přijde jedině fér hodit trochu špíny na mladou Hermione, která neměla ty správný informace a dělala při psaní spoustu chyb, na který si teď stará Hermione stěžuje. A taky nejsem viktoriánská matka, která zamyká své problematické dítě na půdu, aby se neztrapnila ve společnosti.)

Vrtalo mi hlavou proč to tak sakra bylo? Ani zdaleka to nebyl můj nejčtenější příběh, ani příběh s nejvíce hlasy a komentáři, a naposled jsem ho updateovala tak v roce 2016, než jsem ho v seznamu mých příběhů posunula úplně dozadu a snažila se na něj zapomenout. (Čili ekvivalent toho, když viktoriánská matka pošle problematický dítě na internát.) Smysl mi nedává ani to, že se mi po vyhledání mého jména začaly doporučovat i knihy, co se mnou nemají nic společnýho. A kdyby to aspoň byly fanfikce na A Very Potter Musical od Starkid, kde jsou postavy Hermione Granger a Ron Weasley, kterými je inspirovaný moje uživatelský jméno, ale ne, mně to vyhodilo nějaký úplně random knihy o vlcích a princeznách. Prostě co? To dává asi stejnej smysl, jako ta směs úplně všeho, co se mi zobrazuje v doporučených příbězích.

Wattpad algoritmus je mess. Už asi milionkrát jsem přemýšlela nad tím, podle čeho se ty příběhy jako řadí, protože to prostě nedává žádný smysl. Není to podle posledního updatu, není to podle počtu hlasů nebo přečtení, není to ani podle poměru hlasů a přečtení nebo tak něco, a nejspíš to neovlivní ani počet komentářů. Jak si jinak vysvětlíte, že příběh s asi padesáti hlasy, čtyřma komentářema a posledním updatem v roce 2019 bude v nějaký kategorii v top deseti? (Ano, to se fakt děje.) Ale na jednu věc jsem přišla.

Víte, jak na dalších sociálních sítích máte takový jako sociální okruhy až bubliny a doporučujou se vám věci podle toho, na co klikáte, jakou dobu na tom strávíte, jestli na to nějak reagujete a podobně? Na Wattpadu tohle prakticky neexistuje. Obsah podle vašich zájmů tu prostě nefunguje. (Jestli je to dobrý nebo špatný je otázka. Kdyby moje osobní data sbíral a schovával si do šuplíku i Wattpad, to už by se mnou švihlo.) Jediný, co se tomu možná trochu blíží, jsou blokovaný tagy, kde si můžete nastavit, co nechcete, aby se vám doporučovalo, ale těch tagů si můžete zablokovat jenom deset, což nestačí ani v nejmenším. Úžasná práce, Wattpade.

A podle čeho se sakra doporučujou příběhy? Jakože, když čtete příběh a po dočtení kapitoly se vám tam zobrazí takový to: "Mohlo by se vám líbit", podle čeho se to generuje? Když odpovídáte na komentáře u svýho příběhu, musíte si ho zobrazit v reader modu, a pak přirozeně vidíte ty doporučení. A vite, co se objevuje jako "Mohlo by se vám líbit", když čtete časté věci na wattpadu? (Víte, ale stejně to napíšu). Ne, obecně to nejsou stěžovací knížky nebo věci, kde se vyskytuje podobný seskupení tagů, jako tady, ani další věci z mýho profilu. Je to náhodná směs všeho možnýho od Reylo fanfikcí až po přesně ty mafiánské příběhy, na které si tu pořád stěžuju.

Všechny tyhle nápovědy mě dovedly k závěru, že Wattpad algoritmus neexistuje. Prostě ne. Místo toho má náš milý Wáťa generátor náhodných příběhů, a podle toho se vám doporučujou věci a podle toho jsou věci v trendech a tak.

Z týhle kapitoly se ani pořádně nedá nic odnést. Můj verdikt je, že Wattpad prostě úplně na random vybírá příběhy a přiřazuje jim nějakou hodnotu v tom podělaném Wattpad žebříčku, a když jste výš v žebříčku, ten příběh vidí víc lidí, a pak máte víc přečtení, a pak máte víc sledujících, a pak má váš další příběh víc přečtení, no znáte to. Jako upřímně, jak jinak, než generátorem náhodných souborů, by se dalo vysvětlit to, že když se podíváte do trendů, najdete vedle sebe příběh od známého autora s 200k přečtení a něco, co má 14 přečtení a 0 hlasů?

Dřív jsem vám mohla dát závěrečnou radu, ať píšete a publikujete kapitoly, jako by na tom závisel váš život, protože pak se to bude objevovat v timelines všech, kteří budou mít s příběhem nějakou interakci, a takhle to zase objeví jejich sledující. Jenže Wattpad zrušil timelines. Takže existujou asi dvě věci, který pro sebe můžeme navzájem udělat. První hodně klíčovou věcí jsou seznamy čtení - když si budeme prohlížet seznamy čtení dalších lidí a dávat příběhy, který se nám líbí, do vlastních seznamu čtení, můžeme tak pomoct zviditelnit se spoustě autorů. Druhá věc je někoho označit buď na nástěnce nebo na nějakým vhodným místě v našich vlastních knihách. Protože nemůžeme vyhrát nad algoritmem - nebo spíš nad jeho neexistencí - musíme si pomáhat navzájem a držet spolu jako komunita. Takže doporučujte příběhy, nechávejte si příběhy doporučit a pomáhejte dalším autorům.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ