61. Random věci v příbězích, co mě iritují

834 104 54
                                    

Začínám mít pocit, že mi náš milý Wáťa způsobil vážné mentální problémy, protože se mi zdál sen o tom, jak mě někdo unesl, přivázal mě k židli a nutil mě číst příběh, jehož jméno nemůžu vyslovit.

Tuhle kapitolu plánuju už fakt hodně dlouho, protože mě napadá hodně věcí, co mi v příbězích vadí, ale u některých jsem prostě nevěděla, do jaké kapitoly to dát. Čas plynul a žádná super úžasná kapitola, do které bych tyhle věci mohla nenápadně propašovat, mě pořád nenapadala, ale pak si chytrá Hermione řekla: "Hm, proč to prostě nesplácat do jedné kapitoly?" Takže prostě... here we go.

Víte, jak je docela blbý, když si pletete podobná slova s úplně jiným významem? Třeba potrava a otrava nebo sadař a sadista, a pak to použijete špatně a přede všemi vypadáte jako dement? Tak přesně na téhle úrovni je, když si spletete MI6 a M16. MI6 je britská tajná služba. M16 je zbraň. A fakt to není jedno, když to zaměníte. (Ano, tohle se stalo mou pet peeve proto, že jsem to v několika příbězích fakt viděla blbě.)

Taky mě irituje, když vaše postava v příběhu má být slavná, ale není. Abych eleborovala, když je vaše postava herec nebo miliardář nebo úspěšný umělec, prost nedává smysl, že je nikdo nebude znát. Sakra, i lidi, co mají "jenom" tisíc sledovatelů na f*ckin' Tumblru nebo admini instagramových meme stránek mají občas pocit, že jim jejich "fanbase" leze do soukromého života. A pokud se o vaší postavě třeba i píšou novinové články, nedává smysl, aby je třeba někdo nepoznal na ulici nebo jim nepsal naštvané dopisy nebo se s nimi nechtěl vyfotit nebo něco. Já mám ve svých příbězích pár takových postav, a při psaní jsem zašla až do takového bodu, že jsem si i hledala věci jako kolik mají lidi ve stejném oboru průměrně liků u fotek na Instagramu. A o to víc mě štve, když vidím příběh, kde ten love interest je nejmladší miliardář na planetě nebo něco podobného, ale vůbec to nevypadá, jako by byl slavný. Do p*dele, lidi! V našem světě by o něm každý časopis psal články, ten týpek by samozřejmě byl hrozně aktivní na Twitteru, a měl by asi miliardu fanpages, lidi by s ním fotili profesionální photoshooty, týpek by dával rozhovory... To prostě nedává smysl, že by někoho takového nikdo neznal.

Jo, a víte, že existuje asi miliarda jiných způsobů, jak ukázat, že se vaše postava stydí nebo cítí trapně, kromě červenání? Třeba má tendenci se přeřeknout nebo se fyzicky oddaluje od osoby, se kterou mluví? Klidně si to i vyhledejte. Ale vážně, sami si zkuste vzpomenout, kolikrát za den někoho vidíte se červenat, než to napíšete ve stejné kapitole pětkrát. (Jo, a taky červenání není automatická reakce na kompliment, jak si evidentně spousta autorů myslí.)

To samé je, že z 90% nějaká postava zjistí, že je jiná postava smutná, díky tomu, že slyší zvuky pláče. Jasně, že spousta lidí brečí tak nahlas, že to slyšíte i přes tři stěny, a pak rozhodně nemáte problém toho člověka najít a případně jít utěšit, ale, um, zamysleli jste se někdy nad tím, že existuje i přesný opak, tedy lidi, co brečí potichu? Zvlášť, když ta postava měla těžké dětství nebo má povolání, ve kterém musí kontrolovat své emoce, je hodně pravděpodobné, že se časem naučila brečet potichu. Takže na to taky, prosím, berte ohled.

A s tímhle jsem chtěla počkat až do další kapitoly o gramatických chybách, ale když jsem to v posledních dvou hodinách viděla špatně napsané asi pětkrát, tak nemůžu odolat. R.I.P. znamená zkráceně rest in peace. Takže něco jako R.I.P. in peace prostě neexistuje, a prosím vás a žadoním, abyste to nepsali. A taky se to píše buď s tečkou po každém písmenu - R.I.P. - nebo kompletně bez teček - RIP, čili žádné polotovary jako R.I.P správně prostě nejsou. Samozřejmě to platí i u dalších zkratek podobného rázu, třeba zkratka B.O.N.E tak, jak jsem ji napsala, je úplně špatně.

(Mimochodem, doufám, že z toho mého vysvětlování jste si něco odnesli, protože když nějakou věc vysvětlím a hned v další kapitole vidím, jak to někdo píše špatně do komentářů, tak se cítím jako největší debil. Ale když jsme u těch komentářů, za všechny moc děkuju a neskutečně si jich vážím, i těch, ve kterých jsou nějaké ty mnou vysvětlené chyby. Jste zlatíčka.)

Peace out,

Hermione Weasley.

časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat