Bilinç

2.4K 128 15
                                    

Bugün  birazcık bilinçli olmaktan bahsetmek istiyorum sizlere. Hayatta yaptığımız her ne varsa hepsini bilinçli yapmak çok önemli. Bilinç demek her şey demek çünkü. Bilinçli olduğunuz anda neyin ne olduğunu anlamış, doğruyu ve yanlışı analiz etmiş ve ona göre yolunuzu belirlemiş oluyorsunuz.

Bilinçli olmak hayatın her alanında olduğu gibi İslam inancında da çok önemli. Eğer siz hiç sorgulamadan, neyi neden yaptığınızı bilmeden bir ibadet yaparsanız, onu bilinçli yapmış olmazsınız. Çevremizde birçok örneği var aslında. Bir müslüman namaz kılıyor ama sorsan asıl olarak niye kıldığını ya da namazın amacını bilmiyor. "Farz hacı yaaa ondan kılıyoz." gibi hiçbir mantıklı açıklaması olmayan şeyler duymanız mümkün.

Bir işi bilinçli yaptığınız zaman bu demektir ki o işe olan ya da o yola olan güveniniz tamdır. Size doğru gelen şeyi bilinçli yapmak kadar güzeli yok bu dünyada. Kötülüğü bile bilinçli yapan ve yolundan vazgeçmeyen insanlar başarılı olmuştur tarihte.

E madem İslamda da bilinçli olmak gerekiyor ve biz bazı şeylerin farkındayız, neden daha fazla bilinçlenmeyelim ki? Bu bilinci kulaktan dolma bilgilerle ya da arkadaş çevresi böyle yapıyor diye değil de, kitaplardan öğrenebiliriz ancak. Namazı neden kılıyoruz ya da orucun bizlere faydası ne ya da Allah biz kullarını, bu canlıları neden yaratmış, madem herkesin gideceği cennet ya da cehennem belli ise neden direk oraya hemen girmedik? Bu gibi sorular mutlaka aklımızı kurcalamadı mı? İşte bu sorulara cevabı bulduğumda bilinçli oldum, en azından az da olsa yaptıklarımı bilinçli yaptığımı düşünüyorum.

Bir insan neden namaz kıldığını bilmiyorsa, ya da çevresi ne diyorsa onu kabul ediyorsa, ya da her denileni sırf soyu sopu bilinmeyen bir hoca dedi diye haram ya da farz ilan ediyorsa bu insan körü körüne bağlanan bir yobazdır. Bizim öğrenme kaynağımız Kur'an ve Peygamberimizdir.

Bunları buraya yazıyorum çünkü çevremde o kadar çok bilinçsiz insan var ki..Sanki fetva verecek durumdaymış gibi gidip gelip her şeye haram diyen, insanların en küçük yanlışlarında bağıra bağıra o kişiyi rezil eden ama kendisi aynı hatayı rahatça yapan ve kendini çok mübarek biri sanan, sorsan niye namaz kıldığını bilmeyen ve arkadaş ortamı değiştiği anda kendi de değişen tipler yüzünden pek çok insan dinden imandan soğuyor. Ben de soğuyorum ancak dinden değil, dini kendilerince yorumlayan insanlardan.

Bir de tesettürden bahsetmek istiyorum. Bugün dersanenin önünde şahit olduğum şeyler beni gerçekten derinden yaraladı. Kapalı bir kızı o uygunsuz vaziyetlerde görmek ve aynı anda yanımdaki bankta oturan kızların "Sorsan bizim adımız çıkar. Terbiyesiz bir de kapalı olacak. Çoğu böyle bunların."demesine o kadar üzüldüm ki.

Arkadaşlar bu yazdıklarımı kim ciddiye alır da ders çıkarır bilmiyorum ama tesettür o kadar basit bir şey değil. Bir kız veya kadın kapandıysa eğer belli sorumlulukları üzerine alır. Eğer bu sorumluluğu kendinizde hissetmiyorsanız lütfen biraz daha düşünün. Çünkü bir kadın kapandığı zaman artık İslam'ı temsil etmiş oluyor.

Sadece tesettüre girmekle de iyi bir müslüman olunmuyor. Bunu da bilin. Bir insan sadece kapandı diye mübarek falan da olmuyor

Tesettür gelinebilecek en son nokta bana göre. Kızlar için konuşacak olursam,  bir kız önce bilinçlenmeli bana göre, neden ibadet ettiğini, merhamet sahibi Allah'ın bu güzellikleri yaratmasının ve neden ona ibadet etmemiz gerektiğinin nedenlerini öğrenip kendince analizler yapmalı. En önemlisi okumalı. Okuduktan ve öğrendikten sonra hayata geçirmeli. Öğrendiği ve hazır olduğu anda zaten kapanacaktır.

O yüzden eleştirenlere de söylüyorum, bir kızın tesettüründen daha önemli olan şey imanı ve ibadetleridir. Tesettürde elbet yanlışları olabilir bir insanın. Bu zamanla düzeltilebilecek şey. Fiziksel şeyler kolay düzelir ama maneviyat o kadar kolay değil. Bu yüzden bir kızı eleştirecekseniz ya da düzeltecekseniz önce tesettüründen değil, karakterinden ve maneviyatından başlayın. Zaten maneviyatı düzeldi mi gerisi ip söküğü gibi geliyor.

Erkekler içinse son zamanlarda gözlemlediğim bir şey var. Sanki kadınlara haram olan erkeklere değilmiş gibi davranmaları beni huzursuz ediyor. Erkekler istediğini yapabilir diye hiçbir yerde hiçbir şey yazmıyor. İslam dini ayrımcılık yapmaz ve kadın ile erkeği de yasaklar konusunda ayırmaz. İçki haramsa herkese haram. Harama bakmamak gerekiyorsa kimsenin bakmaması gerekiyor. Bu yüzden cinsiyet meselesi değil bu işler. Bu işler maneviyat meselesi. O yüzden erkekler kızlara suç atmak yerine biraz ahlaklarını sorgulamalı.

Tekrar bilince gelirsek, hayatın her alanında zihninizi açık tutmaya çalışın ve neyi niçin yaptığınızı bilin. Meslek sahibi oldunuz, çalışıyor musunuz? Neden bu işte çalıştığınızı kendinize sorun ve yaptığınız işle ilgili güvenilir bilgileri öğrenin.

Belki bu yazdıklarım kimisine sert çıkışma gibi gelecek, kimisine ise çıkarılacak ders... Ben sadece içimden geçenleri yazdım ve umarım kimsenin kalbini kırmamışımdır. Bu gençlik ve bu dünya bizim, bu ülke bizim. Neden daha bilinçli ve verimli yaşamayalım ki hayatımızı?

Siz benim kardeşlerimsiniz, kardeşler birbirini kollar ve birbirlerinin iyiğilini isterler. Ben de bizim iyiliğimizi istediğim için yazıyorum bunları. Umarım faydalı olur bu yazdıklarım hepimiz için.

Sonsuz merhameti olan Allah'a emanet olun...

Hayat Şimdi BaşlıyorHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin