Üzgünüm

4.4K 272 9
                                    

"Kızlar tanıştırayım bu Lily ve Lily bunlar da benim arkadaşlarım."dedim Lily'i bizimkilerle tanıştırarak. Lily sempatik türkçesiyle kızlara selam verdi ve masadaki yerimizi aldık. Bizimkilerin Lily'yi çok seveceğini biliyordum ancak Lily biraz endişeliydi bu konuda. Yolda gelirken endişelerinden bahsetmiş , kabullenilmemekten korktuğunu çünkü eskiden kızların onunla arkadaş olmadığını söylemişti. Ama bu endişesinin birazdan geçeceğini biliyordum.

Siparişlerimizi söyledikten sonra bizimkiler kendi aralarında üniversite hakkında tartışmaya girdiler. Her zamanki "o bölümde okunur mu yaa , çok saçma."tarzı muhabbetlerdi. Lily bana döndü ve ingilizce olarak " Bütün arkadaşlarını senin gibi kapalı sanıyordum."dedi. " Onlar müslüman değil mi ?"diye sorduğunda bunu nasıl açıklayacağımı bilemedim. "Aslında hepsi de müslüman ve birçoğu da benden daha iyi bir müslüman. Ama neden kapanmadıklarını bilmiyorum sonuçta bu onların tercihine kalmış."dedim. Galiba en güzel açıklaması buydu. Bir insanı kapalı olup olmamasına ya da dış görünüşüne göre yargılamak çok mantıksızdı. Saçı açık bir insan çok iyi bir müslüman olabiliyorken başı kapalı bir insan parkta sevgilisiyle uygunsuz bir biçimde olabiliyordu. Artık kimin ne olduğu anlaşılmıyordu bu devirde. O yüzden bana göre karşıdakinin müslümanlığını sorgulayacağımıza, ya da herhangi bir konuda sorgulayacağımıza ilk önce onu tanıyıp öyle eleştirmek - iyi ya da kötü- daha iyi olurdu.

Masada Sevde , Bengi ,Cansel , Işıl ve Emine vardı. Hepsiyle de aynı kafadan insanlardık. Cansel ve Emine kapalı , diğerleri açıktı. Ama bu arkadaş olamayacağımız manasına gelmiyordu. Tıpkı Lily'nin başka bir ülkeden ve başka bir dinden , milletten olması ancak arkadaş olmamız gibi.

Yiyeceklerimiz geldiğinde Sevde mutluluktan delirmiş gibi yemeğe baktı ve yemeğe tabiri caizse saldırdı. Yanımda oturduğu için ona döndüm. "Yemeğini erken bitirip patateslerimden otlanacağını sanıyorsan yanılıyorsun. " dedim elimle patateslerimi siper ederken. Sadece güldü ve bu mümkün değilmiş gibi bana baktı ve yine yemeğiyle romantik anlar yaşamaya geri döndü.

Bengi birdenbire aklına bir şey gelmiş gibi bana baktı. " Kurban bayramı yaklaştı farkında mısınız ?"dedi birden sevinçle. Kavurmayı çok seven bir insan olarak sevinmesi çok normaldi." Sen bu niyette olursan kestiğin kurban da kabul olmaz."dedim gülerek. "

Boğazını düşünmeyi bırak artık."diye de ekledim gülerek. " Sonuçta teknik olarak daha çalışmadığım için ben değil annemler kesiyor. O yüzden doya doya et ile olan aşkımı düşünebilirim."dedi yine gülerek. Lily'ye baktığımda yüzünün biraz solmuş olduğunu gördüm.

"Bir sorun mu var ?"diye sorduğumda yavaşça kulağıma eğildi. "Şey... bir televizyon programında izlemiştim bu hayvan kesme olayını. Ve müslümanların her yılda bir hayvanları katledip onlara kötü şeyler yaptığını duydum. Siz de mi onlardansınız ?"dediğinde sinirlerim tepeme çıkmıştı. Kızdığım şey Lily değil izlediği programdı. Böyle programları nasıl hazırlayabilirlerdi ?

" Beyza , beyza kendine gel yine yüzün morardı."dedi Cansel gülerek. Suratımın ifadesini gördüğünde ciddiyetimi anladı ve sustu. Sinirlendiğim zaman yüzüm kızarır sonra da mora dönerdi. " Kızlar , Lily kurban hakkında saçmasapan programlar yüzünden yanlış bir kanıya kapılmış , ona biraz anlatalım mı ?"dediğimde herkes büyük bir istekle bana ve Lily'ye döndü. Ben ve arkadaşlarım sözde müslüman olup her işi yapanlar yüzünden , her sakallı ve silahlı insanı terörist sandıkları için mağdur olan taraf olduk. Doğruları en iyi şekilde yaymamız ve en iyi şekilde yaşamamız gerekiyordu.

" Hz. İbrahim (as) i bütün dinler peygamber olarak kabul etmiştir ve kurban bayramının temeli , başlangıçı Hz. İbrahim'e dayanır."dedi Işıl. Lily bilmiyormuşcasına Işıl'a baktı. "Aslında ben... şey pek dindar bir insan değilim ve bu tür şeyleri bilmiyorum. Annem bu tarz şeylerden hiç bahsetmemişti."dediğinde Lily'ye kısa bir bakış attım ve bir kez daha hem Müslüman , hem de Türk doğduğum için şükrettim. Maddi veya manevi değerlerde ailenin etkisi oldukça fazlaydı. Bu demek değildi ki her ailesi kötü olan kötü , her ailesi iyi olan da iyiydi. Ne demişler alimden zalim , zalimden alim doğar.

Hayat Şimdi BaşlıyorHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin