Güzel Bir Yazı

3.5K 175 11
                                    

Arkadaşlar internette gezinirken tesettür ile ilgili bir yazıya rastladım ve gerçekten çok hoşuma gitti. Tesettür Risalesini inceleyen bir yazıydı. Bunu sizle de paylaşmak istiyorum. Bu yazıyı okuduğunuzda aklınızdaki çelişki ve soruların cevap bulacağını umuyorum :D İyi okumalar.

Tesettür Risâlesi" Üzerine...

About "Tesettur Epistle" ...

Yasemin GÜLEÇYÜZ

Bizim Aile Dergisi Yayın Koordinatörü

Tesettür Risâlesi'nin Orijinalliği

Bediüzzaman Said Nursi, Kur'ân'ın tesettür âyetini (Ahzab Sûresi, 59.) kadın fıtratı üzerinden yorumladığı Tesettür Risalesi adlı eserinde, semâvî emre muhalefet edip "tesettür kadınları esaret altına alıyor" diyen sefih medeniyeti ve düşünürlerini muhatap almaktadır. Bu çalışmada ise Tesettür Risalesi'nin Birinci Hikmet'i analiz edilmeye çalışılacaktır.

Tesettür emr-i İlahidir. İnanan kadınlar her şeyden önce Allah'ın emri olduğu için örtünürler, hikmetleri için değil. Bununla birlikte tesettürün hikmetleri vardır ve bu emir kadın fıtratına uygundur. Sefih medeniyetin "tesettür kadınları esaret altına alıyor" söylemleri içinde bu hikmetleri gündeme getirmek önemlidir. Tesettür Risalesi'nde bu yapılır.

Bediüzzaman Said Nursi, bu eserinde tesettürün kadın için bir hürriyet ve yaratılışına uygun bir ilahi emir olduğunu dört hikmet üzerine bina etmekte ve bu çerçeveden tesettür hikmetlerini açıklamaktadır. Eserde; kadının ruhsal ve bedensel özellikleri, toplum ve aile yaşantısındaki konumu, eşiyle ve çocuklarıyla olan iletişimi, erkeğin ruhsal ve bedensel özellikleri, yaşanılan coğrafyanın insan üzerindeki etkileri gibi çok farklı noktalardan tesettür emri ele alınmakta ve emrin fıtrî esasları anlatılmaktadır.

Bu yaklaşım, Kur'ân'ın tesettür emrini yorumlayan benzer eserlerden çok farklı ve diğerlerine göre son derece orijinaldir. Zira diğer tefsirlerde daha çok mü'min kadınların tesettürü dinî bir zorunluluk olarak yaşamaları gerektiği vurgulanmakta ve bu yönüyle açıklamalar yapılarak toplum hayatı yönlendirilmektedir. Tesettür emrine itirazın olmadığı dönemler için bu açıklamalar yeterli kabul edilebilir. Ancak asrımızda 'çağdaşlık' adına Kur'ân'ın tesettür emri reddedilmekte; bu da farklı bir açıdan âyetlerin yorumunu gerektirmektedir. Tesettür Risâlesi'nin kadının fıtratı esas alınarak yazılmasının sırlarından biri bu olsa gerektir.

Ne Zaman Yazıldı?

Bediüzzaman Said Nursi, Tesettür Risâlesi'nin özünü oluşturan temel düsturları, Osmanlı'nın çalkantılı dönemleri olan 1910'lu yıllarda, Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye'de iken kaleme alır ve Lemaat isimli eserinde yer verir. Bu dönem pozitivist akımların Osmanlı aydınları üzerinde etkili olduğu bir dönemdir.

Tesettür Risalesi son halini 1934'te alır ve Isparta'da Türkçe olarak telif edilir.

(...)

Günümüz dünyasında hemcinslerimizin bir çok alanda "cinsel meta" olarak kullanıldığı görülmektedir. Reklâmdan sinema sektörüne, medyadan değişik alanlara kadar uzanan bir silsiledir bu. 'Küresel azgın bir çark' olarak niteleyebileceğimiz bu durumun masum çocukları bile istismar ettiği müşahede edilmektedir. Bugün kadınlara yönelik cinsel suçlardaki artış bu tesbiti doğrular niteliktedir. Kadının teşhir unsuru olarak kullanılması beraberinde bir çok problemi getirmektedir. Böyle bir ortamda Tesettür Risalesi'nin anlattıkları daha da önem kazanmaktadır.

Birinci Hikmet'ten Tesbit ve Yorumlar

Bediüzzaman Tesettür Risâlesi'nin Birinci Hikmet'inde; "On adetten ancak iki üç tanesi bulunabilir ki, hem genç olsun, hem güzel olsun, hem kendini göstermekten sıkılmasın" der.3

Hayat Şimdi BaşlıyorDove le storie prendono vita. Scoprilo ora