Beyza

1.6K 65 7
                                    

Selamünaleyküm arkadaşlar, bu bölümde size biraz Beyza karakterini anlatmak istedim çünkü sanki biraz yanlış anlaşılan bir karakter özellikle de tesettür konusunda.

Beyza karakteri ilk başta sırtını Allah'a yaslamak yerine başka şeylerden başka insanlardan bir şeyler umut eden birisi. Allah inancı var ama ona göre yaşamayan bir karakter başlarda. Ancak babasının ölümünden sonra hastanedeki arkadaşı sayesinde ciddi bir değişime uğrayan ve hayat tarzını birdenbire değiştiren bir karakter. Tesettür konusundaki eleştirilerinize de açıklık getirecek olursak, eğer hikayenin sonuna kadar okumuşsanız yavaş yavaş Beyza'nın bu konuya özellikle dikkat ettiğini göreceksiniz. Değişimler hemen aniden gerçekleşemez ve davranışlarımızı yavaş yavaş düzeltiriz diye düşünüp hikayenin tümüne bunu Beyza karakteriyle yedirmeye çalıştım. Çünkü daha yeni doğru yolu bulan ancak bir sürü eleştiriye maruz kalan insanları da birdenbire soğutabiliriz öylesine yaptığımız bir eleştiriyle. Ben sadece bunu yansıtmak istedim. Yoksa Beyza karakterinin kendiyle ilgili her şeyde dikkat etmesi gerektiğini ben de biliyorum. Karakterin kusurları olacak ki gerçekçi olsun. Eğer mükemmel bir karakter olarak yazsaydım eminim Beyza karakteri size hiç de yakın gelmezdi. Onda bazen kendinizi bulamazdınız ve hikaye sıkıcı bir hale gelirdi. İnşallah bu tesettür konusunda bir açıklık getirebilmişimdir.

Karakter özelliklerine devam edecek olursak, Beyza ilk başlarda mutluluğu ya da kafa rahatlığını istediğini yapmak, yiyip içip gezmek ve eğlenmek olduğunu düşünen ve ona göre yaşayan biri. Kendi düşünceleri daha önplanda olan ve nefsiyle hareket eden. Ancak sonra yukarıda da dediğim gibi babasının ölümü onu derinden etkiliyor ve hayatına son vermeye çalışıyor. Çünkü içinde bir boşluk var, ne ile dolduracağını bilemediği bir boşluk. Bu boşluk öyle büyük boyutlara geliyor ki hayatına son vermeye çalışıyor. Çünkü o sıralar kime yaslanacağını ve kime güveneceğini bilmiyor. Daha sonra arkadaşı sayesinde asıl güvenmesi gerekenin kim olduğunu hatırlıyor. Beyza Rabbini hatırlıyor ve ne kadar da kör olduğunu fark ediyor şu zamana kadar. Ondan sonra da İslam'ın en güzel din olduğunu bir kez daha fark edip ona göre yaşamaya başlıyor.

Beyza karakteri gerçekten samimi ve içten bir karakter. İslam diniyle gerçekten tanıştıktan sonra bu güzel huylarını daha da güzelleştiriyor. İnsanları hemen yargılamamayı, insanları affetmeyi öğreniyor bu güzel dinden. Hayata pozitif bakmaya çalışıyor çünkü geçmişte hep negatifti ve sonuçlarına kendi katlandı. En önemlisi de aklından hiçbir zaman bir sınavda olduğunu çıkarmamaya çalışıyor. Çünkü bu hayat bir sınav ve sınavın elbet zor tarafları da vardır. Bizi özel kılıp seçici yapan da zaten bu zor kısımlarında verdiğimiz tepkiler ve bu zorluklara karşı duruşumuzdur.

Babasının ölümü Beyza'yı hala derinden etkiliyor ancak hayırlısının bu olduğunu ve her canlının ölümü tadacak olmasını fark ettiği için içi daha rahat.

Kendi içinde tartışmaları var ve bazen kendini acımasızca eleştirebiliyor. Ancak bunun nefsiyle bir savaş olduğunu fark edince biraz daha suçlayıcı tarzda konuşmaktan vazgeçip bu davranışlarını kendi içinde çözüyor. Allah'ın merhametini unutmamaya çalışıyor çünkü Allah en merhametli olandır ve affedicidir. Bu demek değil ki Allah bizi affediyor zaten o zaman hata yapıp yapıp özür dileyelim. Sadece bir hata yaptığımızda kendimizle ilgili umutsuzluğa kapılmayıp elimizden geldiğince o hatayı düzeltmeli ve Allah'tan af dilemeliyiz. Umudumuzu kaybetmemeliyiz. Beyza karakterinin belki de bana öğrettiği en önemli şey bu. Allah'tan hiç bir zaman ümidini kesmemek. Çünkü bizim zaten O'ndan başka kimsemiz yok ki. Ondan başka kimden ümit edeceğiz? Ondan ümidi kesince ondan iyi kime yaslanabileceğiz?

İnşallah Beyza karakteri sizlere de bazı şeyleri öğretebilmiş, bazı yerlerde size yoldaş olabilmiştir. Beyza karakteri ile ilgili başka merak ettiğiniz bir şey varsa yoruma yazabilirsiniz. Allah'a emanet olun ^^

Hayat Şimdi BaşlıyorWhere stories live. Discover now