Edebiyat

5.4K 359 7
                                    

*Beyza yetimhaneden çıktıktan sonra eve gitti ve güzelce duşunu aldıktan ve namazını kıldıktan sonra kendini uykuya teslim etti.

Marshall Beyza'yı yetimhaneye kadar takip etmişti. Kendi kabul etmese bile aslında Beyza'nın çocuklara ne anlattığını merak ediyordu. Gizlice kapıdan Beyza'yı dinlemeye başladı.Çocuklara karşı olan tutumu Marshall'ın hoşuna gitmişti. Düşündü. Küçükken bana da böyle davranan biri olsa acaba daha iyi biri olabilir miydim diye düşündü.

Beyza'nın anlattığı hikaye karşısında etkilenmişti.Kapının önüne oturup bir çocuk gibi Beyza'nın anlattığı hikayeyi dinlemişti.Marshall yıllar önce bu duygularını çok gerilere atmıştı.Özlem duyuyordu.Anne baba sıcaklığına,başının okşanmasına,belki de pek çok şeye... Ama çok önceden anlamıştı bu dünyada yalnız olduğunu. Anne babası ölse belki de bu kadar üzülmezdi.Ama Marshall üzülüyordu,neden onu bu lanet yere bırakıp kaçmışlardı? Oysa onlara yük bile olmazdı.

Marshall zayıf olmaktan nefret ederdi. Bu yüzden üzüldüğünü asla kabul etmedi. Şimdi de etmiyordu. Üzüntüsünü her zaman nefrete dönüştürüyordu. Hiçbir zaman ağlamazdı. Ağlamak zayıfların işiydi çünkü.

Hikayeyi dinledikten sonra yatağına gitti ve sessizce uyudu.

Ertesi gün Lily solgun gözüküyordu. Beyza endişelendi ve arkadaşının durumunu sordu. Lily 'iyiyim' dese de aslında hiç de iyi değildi. Belli ki anlatmak istemiyordu.

Ders edebiyattı ve bugünkü konuları türk edebiyatını etkileyen yazarlar ve şairlerdi. Edebiyat öğretmeni tam bir Türk hayranıydı. Dersi güzelce işlerken, öğrencilerden birisi laf attı.

"Hocam, barbar ve kaba Türkleri işleyeceğimize daha güzel şeyler işleyebiliriz bence."dedi ve alayla güldü. Beyza daha fazla dayanamamıştı,konuşmaya başladı.

"Senin barbar dediğin biz Türkler,size medeniyeti öğrettik. O cahil aklınla konuşacağına,git biraz araştırma yap da doğruları öğren."

Edebiyat öğretmeninin aklına güzel bir fikir gelmişti. Tam laf atan çocuk konuşmaya başlayacaktı ki, öğretmen onu susturdu ve kendi konuşmaya başladı.

"Madem bu atışma uzayacak, o zaman münazara yapalım. Hem yakında münazara konusunu işleyeceğiz. Münazara örneği olarak da sizi kullanabiliriz. Türkler barbar mı, yoksa büyük bir medeniyet mi? Bunu hep birlikte göreceğiz."

Hayat Şimdi BaşlıyorWhere stories live. Discover now