Aanwijzingen

469 30 96
                                    

Je kon het natuurlijk geweten hebben, dat Jort de moordenaar was. Goed gedaan als je het wist! Had je alle aanwijzingen te pakken? Misschien wist je het, maar is niet alles je opgevallen, daarom is dit hoofdstuk er. Sommige aanwijzingen zijn misschien ver gezocht, maar dat maakt niet uit, toch?! Ik heb dit lijstje vanaf het begin bijgehouden, omdat ik dacht dat ik het anders niet aankon. Halverwege bedacht ik echter dat het veel handiger was om alles per hoofdstuk in te delen aangezien het heel vaak zo is dat je meerdere dingen moet combineren, uit verschillende hoofdstukken. Het is namelijk ook voor een heel groot gedeelte logische conclusies trekken uit de gegeven informatie... Maar alsnog zullen er kleine dingen ontbreken. Sommige dingen spreken nu eenmaal voor zich... ;)

Veel mensen verdachten trouwens Bram, en dat is helemaal leuk! Toen ik hoofdstuk 11 schreef kwam ik er namelijk achter dat Bram een perfecte verdachte was! Je weet niet heel veel over hem, maar hij is er wel heel de tijd. Ik heb die verdenking toen doorgezet, omdat ik dan een goed alternatief voor Jort had. Tja, sommige verdachte dingen die Bram doet heb ik dus met opzet erin gezet. Het moet ook weer niet te makkelijk zijn natuurlijk!

Maar goed, laten we beginnen, want ik heb hier zo veel zin in! Laat me weten welke aanwijzingen jij had en welke je je nu pas realiseert. Oh, en van de mensen waarvan ik wist wie ze verdachten, sommigen hadden aanwijzingen gezien die mij niet een waren opgevallen! Er zit dus nóg meer in dan ik zelf had bedacht, hoe leuk! Ik hoop dat iedereen sowieso het laatste kopje "algemeen" leest, want dat zijn de aanwijzingen waar ik zelf het meest trots op ben!

Hoofdstukken
Proloog
- De moordenaar is een man.
- De moordenaar heeft een verleden, hij heeft dingen meegemaakt die hem aanzetten tot wat hij doet. Ik bedoel, wraak wil je niet zomaar.
Hoofdstuk 1
- Jort deed erg lang over het ijshalen (dit zou dus zijn alibi moeten zijn voor de moord, maar hij heeft niet alleen ijs gehaald...)
- De uiterlijke kenmerken van Jort worden gegeven. Deze heb je later nodig zodat je erachter komt dat de moordenaar er precies zoals hij uitziet.
- Er wordt nadruk gelegd op de sprookjesboeken die in Jorts huis liggen
- Mart vertelt dat Jort erg goed is in toneelspelen en dat je dus eigenlijk niet weet wanneer iets echt is. Let op, deze informatie had je dus nodig om later de conclusie te kunnen trekken dat sommige dingen gespeeld waren.
- Op de randen van het geërfde servies waren appeltjes geschilderd. Dit was officieel geen aanwijzing, maar aangezien @xStoryWriter het als belangrijk zag, tja, daarom staat het hierin.
Hoofdstuk 2
- Kijk naar de titel! Deze uitspraak hebben we van de moordenaar in de proloog gehoord. Eens even kijken wie er in dit hoofdstuk aan het woord is... Jawel, dat is Jort!
- De eerste code wordt geïntroduceerd (meer informatie over de codes onderaan bij algemeen).
- Jort weet gelijk waar hij moet zijn. Hij geeft hier zelf wel een verklaring voor, maar toch.
- Je krijgt informatie over het slachtoffer en het sprookje. Lijkt niet belangrijk, maar de informatie over de slachtoffers heb je nodig.
Hoofdstuk 3
- Sarah meldt dat Jane raar doet, ze vergat dat Eloise en Judah niet alleen naar school kunnen.
Hoofdstuk 4
- Jort verlaat alleen en lopend het huis van Joyce, waar ze met Ruth hadden gepraat. Niemand weet dus waar hij heen gaat, eh!
- Jort is vroeger gepest.
Hoofdstuk 5
- Het volgende hoofdstuk springen we naar de moordenaar die lekkere zelfreflectie heeft terwijl hij wacht totdat zijn volgende slachtoffer arriveert. Hier wordt nog eens duidelijk dat hij een moeilijke jeugd heeft gehad.
Hoofdstuk 6
- De moordenaar heeft blond haar en blauwe ogen.
Hoofdstuk 7
- Jort is al aanwezig op de crime scene, terwijl hij verder weg woont.
- De tweede code wordt gegeven.
Hoofdstuk 11
- Jort is niet op het bureau, een prachtige gelegenheid om iemand te vermoorden. Hij moest Maud toch ophalen? Vergeet het maar, dat doet hij niet, of anders, daarna.
Hoofdstuk 12
- Er wordt benadrukt dat de moordenaar is gepest, zodat je dat nooit meer vergeet.
- Bovendien krijg je de naam Pieter, erg belangrijk voor de codes én de logica achter de tijdlijn. Wat wordt verteld duidt er trouwens ook op dat hij er niet meer uit ziet zoals vroeger. Dit maakt het mogelijk dat Jane hem niet meteen heeft herkent toen hij weer in haar leven kwam.
- Meneer de moordenaar houdt die rechercheurs goed in de gaten. Hoe gaat dat beter dan als je er zelf een bent? Ja, inderdaad, hoe kan anders iemand die een buitenstaander zo veel weten?
Hoofdstuk 13
- Jort en Mart werken al vier jaar samen. Jort is dus al vier jaar weer opnieuw in het leven van Jane. Kijk dan naar de oplopende leeftijden als we springen naar de volwassenen...
- Jort is gepest.
- Jort verdedigt zijn eigen motief. Een moordenaar is gevormd, door zijn verleden.
Hoofdstuk 16
- Jane oppert dat Micha onschuldig is. En dat wéét ze.
- Jane was niet zo'n lieverdje op de middelbare school, als we haar mogen geloven. Ze denkt dat ze van Mart een veel negatiever etiket had gekregen.
- Jane zit met een schuldgevoel. Waarvoor?
- Mart merkt op dat Jane iets dwars zit. Ze overweegt het hem te vertellen, maar durft uiteindelijk niet.
- Jane is binnenkort jarig.
Hoofdstuk 18
- De moordenaar is van middelbare leeftijd en heeft blond haar en blauwe ogen.
- De moordenaar zegt dat hij sneller is. Dan moet hij getraind zijn. Hoe?
- De moordenaar doet wat hij voor Alice heeft gepland. Nog een verwijzing naar het grotere plan dat hij heeft en dat je de gegevens van iedereen moet gebruiken.
Hoofdstuk 19
- Jane heeft een paniekaanval, yay! Oké, we gaan er nu heel erg de nadruk op leggen dat er iets met Jane is. Dit blijft de volgende dertig hoofdstukken zo door gaan, dus maak je klaar voor heel veel herhaling!
- Jort, Bram en Marnix zijn de personen die bij Annelie langs gaan.
Hoofdstuk 20
- De laatste politieagent was een half uur geleden vertrokken. Die jij laat je dus weten dat er eigenlijk nog maar vier verdachten over zijn. Die Peter, maar ach, die doet er niet toe. Tegen Marnix is geen enkel ander bewijs in te brengen. Bram is erg leuk, maar jammer genoeg heeft hij geen motief. Jort is perfect.
- We herhalen de oogkleur van de moordenaar. Dat is blauw, mocht je dat nog niet weten.
Hoofdstuk 21
- Verder inzicht in de levensvisie van de moordenaar wordt gegeven.
- Het pesten wordt nog eens herhaald.
- De moordenaar zegt van zichzelf dat hij zijn emoties perfect onder controle heeft. Wat zegt Mart over Jort? Juist, ja.
- De moordenaar houdt van rust en stilte. Hmm, Jort houdt daar ook van. Wat hebben die twee toch veel gemeen, zeg! Je zou bijna zeggen dat ze... Wat, nee... XD
- Het laatste gedeelte van het hoofdstuk uitgelegd: de jonge meisjes hadden de jurk niet aan op het moment van hun moord, omdat Jort toen had gehoopt dat Jane in zijn leven zou zijn, wat zij echter niet wilde. De oudere vrouwen juist wel, want toen was Jane in zijn leven, terwijl hij haar toen helemaal niet meer wilde.
- Het uiteindelijke beoogde aantal wordt gegeven. Zeven. Wie had bij het verhoor ook alweer gevraagd hoeveel er nog gingen komen? Wel, dat wist je dus eigenlijk al. Ja.
Hoofdstuk 22
- Jort houdt van rust! Wie hebben we nog meer een hele verhandeling horen houden over de stilte, waar hij zo van houdt... Hmm.
- Jort vertelt de details rondom de moord van Alice niet meteen. Je hoeft dit niet meteen als een aanwijzing op te vatten dat hij de moordenaar is, maar alles bij elkaar opgeteld, tja, dan wel.
- De derde code wordt gegeven.
- De vierde code wordt gegeven.
Hoofdstuk 24
- Of dit per se een aanwijzing is, weet ik niet, maar Nathalie wordt zonder echte reden geïntroduceerd. Ik bedoel, ik denk niet zomaar na over de thuissituatie van iemand die ik niet mag. Bovendien, als je kijkt naar dit boek, moet je bij alles dat wordt gemeld nadenken of het ertoe kan doen.
Hoofdstuk 25
- Geweldig! De flashback naar de dag na de afwijzing van Jane! Jazeker, ze wordt achterna gezeten door nachtmerries!
- Er wordt gezegd dat Jane deze nachten maar al te goed kent. Ze heeft ze dus vaker. Hoelang al? Wat is er gebeurd?
- De naam Johanna wordt herhaald zodat jullie die niet vergeten. Wat is er toch met die naam? Hmm, misschien moet je de voorletters van de slachtoffers eens door elkaar husselen?
- Mart suggereert dat Jane die naam niet meer wil horen door vervelende herinneringen aan haar jeugd. In combinatie met de nachtmerrie eerder in het hoofdstuk kan het niet anders of hij heeft het goed.
Hoofdstuk 27
- Ja, ik geef het toe. Bram was een red herring. Ik heb bewust bewijs tegen hem gecreëerd, al was het niet te vergelijken met het bewijs tegen Jort!
- Lijkt het niet alsof het Jort helemaal niks kan schelen wat Bram heeft gedaan? Oké, Mart overdrijft, maar Jort bagatelliseert het.
- Oh, Jane doet raar. Mart maakt zich zorgen. Dit wordt hierna nog vijftig keer herhaald, dus.
Hoofdstuk 28
- De datum van de verjaardag van Jane wordt gegeven. Dit is best wel belangrijk, want zo kon je dus uitrekenen hoeveel mensen nog dood moesten gaan voordat zij aan de beurt was.
- Ook wordt er vertelt dat het in een zaaltje zal worden gevierd. Dat biedt heel veel mogelijkheden...
Hoofdstuk 29
- Onze moordenaar klaagt dat hij in de sleur zit. Maar hé, wat biedt dat ons? Hij is getrouwd, moet vroeg opstaan en het regelen van zijn gedachten...
- Hé! Dat is belangrijk! Doordat hij dit zegt, weet je dat je eigenlijk geen enkele POV kan vertrouwen. Jort die zo begaan is met de nabestaanden van de slachtoffers? Dacht het niet!
- 'Ze hielden zich bewust blind.' Jep, Jort jij houdt je inderdaad bewust heel erg blind. Hij ziet geen steek voor ogen, en het is zijn eigen werk, nota bene!
- De moordenaar stelt zichzelf de vraag op welk punt in zijn leven het belangrijk is geworden wat mensen van hem vonden. Hij doelt hier natuurlijk op het verliefd worden op Jane. Op dat moment werd het onwijs belangrijk wat zij van hem vond. Dat heeft hem uiteindelijk kapot gemaakt.
Hoofdstuk 31
- Nogal een contrast met de eerste keer dat Jort hoorde wat Bram had gedaan, hè? Wat zou hij toch hebben?
- Jort gaat weg. Dit is een erg belangrijk gegeven voor het volgende hoofdstuk.
- Er wordt vermeld dat het erg raar is dat Jort zo doet. Normaal is hij erg rustig en niet snel boos. Zie hier: de informatie uit hoofdstuk 1 is erg belangrijk.
Hoofdstuk 32
- Van Jort, die dus net het politiebureau heeft verlaten, springen we naar de moordenaar.
- De moordenaar is ouder dan het slachtoffer, dat negenendertig is.
- De moordenaar zegt dat hij geen zin heeft in een kat en muis spel, hij zal toch winnen. Hij is hierin getraind. Hieruit moet je concluderen dat de moordenaar bij de politie zit.
- Er wordt nog eens benadrukt dat de moordenaar van stilte houdt.
- De moordenaar vertelt dat hij niet van kleuren houdt, behalve van de kleur van nieuw leven, oftewel groen. Dat heeft Jort ons in het vorige hoofdstuk ook net vertelt.
Hoofdstuk 33
- De vijfde code wordt gegeven, nog eens: meer informatie hierover is te vinden bij algemeen.
- Sarah vertelt weer dat haar moeder zo raar doet. Ze loopt door het huis zonder doel.
Hoofdstuk 34
- IEDEREEN DOET RAAR! (Jane en Jort).
Hoofdstuk 35
- JANE! Alsof het nog niet duidelijk genoeg was...
- Maar, nog veel belangrijker, Jane wist wat er aan zat te komen!
Hoofdstuk 36
- Jort wist al dat Jane tweeëntwintig was toen ze de kaart kreeg, terwijl dat verderop in het verslag staat, dat zegt hij ook. Maar eerder zei hij dat hij Mart gelijk had geroepen toen hij dit las. Hoe kan hij dan weten wat er verderop staat?!
- YO! Nu was het officieel dat Jane er heel veel mee te maken had. Ik dacht, laat ik het dan maar verklappen, want mensen hebben een bord voor hun kop.
- Het motief wordt hier ook duidelijk, de boodschap staat in een hartje geschreven.
- Ik geef hier ook de sleutel tot het kraken van alle codes weg. De afzender op de kaart is dezelfde als na elke code: Disnep.
- En, alsof het niet leuker kan, hier staat ook al in hoe Jane uiteindelijk haar eind zal vinden. Jort wil haar hart eruit halen.
Hoofdstuk 37
- We gaan nog even door op het Jane-is-moe-en-wil-niet-praten-en-doet-gek-dingetje. Want hé, daar hebben we nog niet genoeg van gehad!
Hoofdstuk 39
- Jort was heel de middag vrij. Hij had dus alle tijd om de moord te plegen.
- Jort weet heel goed dat Nathalie geen jurk, maar een broekpak draagt. Hoe zou hij dat toch weten?!
- De zesde code wordt gegeven.
- Jort was "vergeten" te zeggen dat de codes nooit zijn opgestuurd. Hmm, hij zegt dat ze het over het hoofd hebben gezien, maar wie zegt dat dat waar is?
- Jort doet zijn best een grijns te onderdrukken als hij Nelleke op zich af ziet komen lopen. Waarom? Een grijns is hier toch niet op zijn plaats?
- Oh ja, en ik heb expres het rode haar van Nelleke beschreven, ik hoopte dat iemand de link met Ariël zou maken... (Edit: volgens mij is dit ook gebeurd!)
Hoofdstuk 40
- Jort is te bezorgd om Jane. Een normale vriend zo ermee begaan zijn, maar niet zó erg! Je zou bijna denken dat hij op haar verliefd was... Nee, dat is hij niet meer!
- Er liggen sprookjesboeken in het kantoor van Jort, ook degene van het verhaal van de volgende moord. Dit was dus ook nog eens een verwijzing naar Nelleke, met rood haar!
- Jort merkt op dat Marijes ogen even groot zijn als tennisballen. Datzelfde ging door het hoofd van de moordenaar bij de moord op Annelie.
- Is het je opgevallen dat Marije opmerkte dat ze Jort niet zo kende? Dat is, omdat er toen een stukje van de echte Jort, Pieter, omhoog kwam. Hij krijgt steeds meer moeite om het masker op te houden en laat daardoor soms iets los.
Hoofdstuk 43
- Er werd gezegd dat dit de laatste keer zou zijn. Dit kan je opvatten als de laatste keer dat de code in het Engels is of de laatste keer dat er überhaupt een code kwam. Beiden waren dus het geval.
- Wat Bram allemaal zei is waar. Ik heb het natuurlijk niet voor niets uit zijn mond laten komen, maar dat was dan als laatste redmiddel om mensen misschien van het goede pad af te krijgen. En dat lukte niet echt... Jullie wisten het gewoon voor een heel groot gedeelte!
- De zevende code wordt gegeven.
Hoofdstuk 44
- De titel van het hoofdstuk is een verwijzing naar Sherlock. En dat is weer een aanwijzing dat je iets met Sherlock moet gaan doen. Wat, dat kun je lezen bij de Personagelijst. En trouwens, door heel het boek heb ik letterlijk Sherlock quotes naar het Nederlands vertaald en ze in de tekst geplaatst. Het is maar wat je een obsessie noemt...
- Had ik al gezegd dat het niet goed ging met Jane? XD
- Jort zegt dat hij best wel begrijpt wat Mart doet. Dit klopt niet. Mart houdt het onderzoek op en als Jort had gewild dat de zaak snel tot een einde zou komen, had hij er toch wel echt bovenop gezeten dat Mart met Jane ging praten.
- Is het je opgevallen dat Jort ook steeds bozer en opvliegender wordt? Hij kan zijn masker niet meer goed ophouden en er komen dus allerlei barsten in... Zoals zijn inmiddels pessimistische levensvisie en eindeloze ergernis aan alles wat maar los en vast zit.
- Weer, wat Mart zegt is waar. Dit is om iedereen die nog steeds naar verbanden zocht te stimuleren om dit niet meer te doen en enkel met die kenmerken aan de slag te gaan.
Hoofdstuk 45
- Belle en het beest, heel belangrijk mensen, dit sprookje hebben we namelijk nog niet gehad. Dan moet er toch een belletje gaan rinkelen. Zeker als ook nog wordt verteld dat het Janes lievelingsfilm is.
- Hé! Eloise heeft die film bij Jort gezien. Wat een toeval!
- Ik dacht dat ik er genoeg van had te zeggen dat er iets met Jane was, maar ach, het is inmiddels traditie geworden om het zowat elk hoofdstuk te noemen, dus vandaar.
Hoofdstuk 46
- Jozua vertelt je in principe precies hoe je de codes moet vertalen. Het is de afzender en, hé, die heb ik zelfs al eens genoemd. Disnep, tja.
Hoofdstuk 47
- Jane spreekt heel duidelijk over haar schuldgevoel. De traditie gaat gewoon door, hoor!
- Oh, en wat is Jort toch aardig om aan te bieden dat hij samen met Marnix wel het werk over zal nemen! Hmm, dit bood hem later wel lekker de kans om Mart en daarna Jane te vermoorden. Het is maar wat je aardig noemt, natuurlijk!
Hoofdstuk 48
- De afzender wordt gegeven, dan link je die Disnep natuurlijk gelijk aan die andere! Jane is in gevaar!
- De cijferreeks van pi wordt gegeven. Eén keer googlen en je krijgt pi helemaal bovenaan. De codes worden niet letterlijk vertaald, maar je krijgt het idee. Bovendien weet je nu ook hoe je het zelf zou kunnen.
- En verder, wel, nu je weet dat Jane het slachtoffer gaat worden én je weet dat het allemaal één grote dreigbrief aan haar is én dat ze de moordenaar moet kennen. Tja, dan is het alleen nog maar een spel van eliminatie. Wie heeft de meeste aanwijzingen tegen zich?
Hoofdstuk 49
- De verwijzing naar Pieter maakt de cirkel rond. Jane is het eindslachtoffer en Pieter is de moordenaar en is op haar uit.
- Trouwens, dat Sarah de hele tijd herhaalt dat ze de moordenaar gaat pakken, heb ik gedaan zodat haar reactie op het eind wat geloofwaardiger en logischer zal zijn. Ik hoop dat dat gelukt is!
Hierna volgt de EINDFASE en daar zitten geen aanwijzingen meer in, want die zijn niet meer nodig.

Personagelijst
- SHERLOCK! Toen je de personagelijst bekeek kon je al weten wie er fout was en wie daar achter ging komen. Sarah van 't Hoofd maakt SH en dit staat natuurlijk voor onze vriend Sherlock Holmes. Ook over de rest van het boek zie je dat zij hem eigenlijk als voorbeeld neemt en zo wil zijn als hij. Jort Molenaar maakt JM en in de BBC serie Sherlock is de vijand van Sherlock Jim Moriarty, do you get it? :) Ow, en voor ik het vergeet, Jozua heeft Sarah heel erg geholpen, right?! Uit zijn naam Jozua de Waard krijg je de letters JW. Inderdaad, dat staat voor John Watson. In het boek zelf heb ik deze serie herhaaldelijk letterlijk gequotet en gezegd hoe leuk die serie wel niet is. Dit had je allemaal naar een aanwijzing moeten sturen die gelinkt was aan deze serie! Deze aanwijzing heb ik trouwens gekozen, omdat ik het heel leuk vind om in de namen van personages dingen te verstoppen, let maar op, want er komt nog meer!

Author's notes
- De beginletters van de A/N van hoofdstuk 7 t/m 10, hoofdstuk 16 t/m 19 én van hoofdstuk 30 t/m 33 vormen de naam JORT.

Algemeen
- De voorletters van de namen van de meisjes die Jort heeft vermoord komen eroverheen met de naam JOHANNA, zoals Jane eigenlijk heet. Er is in het verhaal een paar keer duidelijk op gewezen dat Jane zo echt niet meer genoemd wil worden. Mart maakt dan een grapje door te zeggen dat ze slechte herinneringen heeft aan die naam(hoofdstuk 25). Dat is waar.
- De leeftijden van de meisjes staan voor de jaren dat Jane in het leven van Jort was.
- OKÉ, LET OP! OP DE AANWIJZINGEN DIE NU VOLGEN BEN IK GEWOON TROTS! Pi is key! Het getal Pi heeft in dit boek een enorm grote rol gehad. Pi = 3,141592654... Het getal 3 staat voor de maand maart. De rest van de decimalen staan voor de dagen die er tussen de moorden zaten.
1 maart : Oona, 15 jaar
2 maart : Jolie, 16 jaar
6 maart : Alice, 17 jaar
7 maart : Annelie, 38 jaar
12 maart : Hanne, 39 jaar
21 maart : Nathalie, 40 jaar
23 maart : Nelleke, 41 jaar
29 maart : JOHANNA, 42 jaar
- Ook zat er een aanwijzing naar Pi in de echte naam van Jort, namelijk PI-eter.
- Verder was Pi de sleutel om de gecodeerde briefjes op te lossen. Voor het eerste briefje moest je de letters van het alfabet omzetten in cijfers en dan die drie plaatsen opschuiven. Ook kon je het eerste briefje oplossen zonder te weten van pi, want op "key" rijmt ook het woord drie.
- Het hartje. Dit is wel het meest duidelijk beeld voor het motief. Je wist natuurlijk al, zoals je hierboven kon lezen, dat het erg duidelijk was de moordenaar zijn motivatie uit het verleden haalde. Toch was het de vraag of hij zijn pesters wilde vermoorden. Dat was namelijk niet zo. Hij wilde degene vermoorden die zijn laatste beetje zelfvertrouwen had weggenomen. Jane had hem met de grond gelijk gemaakt door het enige waar hij voor leefde, namelijk zijn liefde voor haar, van hem af te nemen. Dat maakt het hartje duidelijk.

De boodschappen op de briefjes:
1. Key = 3
Mijn wraak zal zoet zijn
- Disnep
2. Key = 1
Niemand weet, niemand weet, dat ik niets vergeet
- Disnep
3. Key = 4
Jij bent verstrikt in de haren van mijn leugens
- Disnep
4. Key = 1
Ze zal eeuwig slapen
- Disnep
5. Key = 5
Once upon a dream... I killed you
- Disnep
6. Key = 9
I can show you the underworld
- Disnep
7. Key = 2
Poor unfortunate soul
- Disnep

En toen leefden ze niet meer...Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu