Capitolul 46

1.1K 53 0
                                    

Doamna Giacci coboară în sala pentru întrevederi. Le salută pe câteva mame pe care le cunoaște și se duce în spatele sălii. Un băiat în geacă întunecată și cu o pereche de ochelari negri stă așezat într-un fotoliu într-o manieră nepoliticoasă. Are un picior pe unul din brațele fotoliului și, de parcă asta n-ar fi de-ajuns, mai și fumează obraznic. Ține capul pe spate și face rotocoale de fum unul după altul.

Doamna Giacci se oprește.

‒ Mă scuzați?

Băiatul se preface că n-o aude. Doamna Giacci ridică vocea.

‒ Scuze?

Step în sfârșit ridică puțin capul.

‒ Da?

‒ Nu știți să citiți? îl întreabă arătându-i spre inscripția de pe perete care interzice fumatul.

‒ Unde?

Doamna Giacci hotărăște să se lase bătută.

‒ Aici nu se fumează.

‒ Ah, n-am observat.

Step lasă țigara să cadă jos și o stinge cu călcâiul. Doamna Giacci se enervează.

‒ Ce faceți aici?

‒ O aștept pe profesoara Giacci.

‒ Eu sunt. Cu ce vă pot ajuta?

‒ Ah, dumneavoastră sunteți, doamnă profesoară. Mă scuzați pentru țigară.

Step se așază mai comod în fotoliu. Pentru o clipă chiar pare că sincer regretă.

‒ Nu-i nimic, ce-ați dorit?

‒ Voiam să vorbim despre Babi Gervasi. Nu ar trebui s-o tratați așa. Vedeți, doamnă profesoară, fata e foarte sensibilă. Și apoi părinții ei sunt niște tirani adevărați, înțelegeți. Atunci când vă luați de ea, ei o pedepsesc și cel care suferă mai tare sunt eu, pentru că nu pot ieși cu ea și asta nu-mi convine deloc, doamnă profesoară, înțelegeți, nu?

Doamna Giacci își iese din fire. Cum își permite bădăranul acesta să-i vorbească așa?

‒ Nu, nu înțeleg absolut deloc și, mai ales, nu înțeleg ce faceți aici. Sunteți rudă poate? Fratele ei?

‒ Nu, să zicem că sunt un prieten.

Brusc profesoara își amintește că l-a văzut deja. Da, prin geam. Este băiatul cu care Babi a fugit de la școală. Au discutat îndelung despre asta, ea și sărmana maică-sa. Acela e un tip periculos.

‒ Nu aveți dreptul să veniți aici. Plecați sau chem poliția.

Step se ridică și trece prin fața ei zâmbind.

‒ Am venit doar să stăm de vorbă. Voiam să găsim împreună o soluție, dar văd că-i imposibil.

Doamna Giacci îl fixează cu un aer superior. Nu-i este frică de tip. Cu toți mușchii săi, e doar un băiat, o minte îngustă, nesemnificativă. Step se apropie de ea de parcă ar vrea să-i facă o confidență.

‒ Să vedem dacă înțelegeți, doamnă profesoară. Fiți foarte atentă, eh: Pepito.

Doamna Giacci pălește la față. Nu vrea să-și creadă urechilor.

‒ Văd c-ați înțeles. Purtați-vă cum se cuvine, doamnă profesoară, și nu veți avea probleme. În viață, principalul e să găsim cuvintele potrivite, nu-i așa? Țineți minte: Pepito.

O lasă așa, în mijlocul sălii, palidă și mai bătrână decât este, cu o singură speranță: că nimic nu-i adevărat. Doamna Giacci se duce la director, își cere permisiune, aleargă acasă și când ajunge îi este frică să intre. Deschide ușa. Niciun zgomot. Nimic. Merge prin toate odăile strigând, chemându-l pe nume, apoi cade într-un scaun. Mai obosită și mai bătrână decât se simțea în fiecare zi. Portarul apare la ușă.

‒ Doamnă profesoară, cum vă simțiți? Sunteți palidă. Ascultați, azi au venit doi băieți să-l ducă la plimbare pe Pepito din numele dumneavoastră. Le-am deschis. Am făcut bine, da?

Doamna Giacci îl fixează. Ca și cum nu l-ar vedea. Apoi, fără ură, resemnată, plină de tristețe și melancolie, încuviințează. Portarul pleacă. Doamna Giacci cu greu se ridică de pe scaun și se duce să închidă ușa. O așteaptă zile pline de singurătate în casa ei mare fără lătratul vesel al lui Pepito. A judecat greșit despre oameni. Babi i s-a părut o fată mândră și inteligentă, poate un pic atotștiutoare, dar nu atât de rea încât să ajungă la o acțiune de acest gen. Se duce în bucătărie să-și facă de mâncare. Deschide frigiderul. Alături de salata ei, stă mâncarea pregătită pentru Pepito. Izbucnește în plâns. Acum e chiar singură. A pierdut definitiv.

Trei metri deasupra cerului - Federico MocciaUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum