ΚΕΦΑΛΑΙΟ 66

42 7 15
                                    

Το γωνιακό καφενείο σε μια συνοικία της πρωτεύουσας έχει αρκετούς πελάτες, αν και είναι ακόμα πρωί. Οι άνθρωποι πίνουν το καφεδάκι τους, συζητώντας. Άλλοι διαβάζουν εφημερίδα και κάποιοι παίζουν τάβλι. Η τηλεόραση παίζει, δείχνοντας μια πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Οι παρουσιαστές μιλάνε για την πιο καυτή είδηση των τελευταίων ημερών: ένας γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας εμπλέκεται ως εγκέφαλος ενός κυκλώματος διακίνησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Υπάρχουν καταγγελίες δύο γυναικών. Οι παρουσιαστές επισημαίνουν ότι επίκεινται σημαντικές αποκαλύψεις.

- Αυτή η Κυριαζή έχει ανακινήσει το θέμα, λέει ένας καλοντυμένος ηλικιωμένος άντρας που κάθεται μόνος του, διαβάζοντας εφημερίδα.

- Μα γίνονται τέτοια πράγματα; αναρωτιέται μεγαλόφωνα ένας άλλος άντρας που κάθεται ένα τραπέζι παραπέρα. Σοβαροί άνθρωποι και να ασχολούνται με τέτοιες αηδίες;

- Πού ζεις, καημένε Μιχάλη; απαντάει ένας τρίτος που τόση ώρα παρακολουθεί προσεκτικά την εκπομπή. Τι νόμιζες; Ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στα έργα; Πάει ο καιρός μας, Μιχάλη... Τώρα, υπάρχει μεγάλη σαπίλα!

- Εγώ νομίζω ότι όλη η ιστορία είναι φουσκωμένες υπερβολές των δημοσιογράφων, λέει ο διπλανός του άντρα που ονομάζεται Μιχάλης. Σκάνε μια μπαρούφα και θέλουν να κρέμονται όλοι από τα χείλη τους. Και γιατί κρυβόταν αυτή η Κυριαζή τόσο καιρό; Ποιος ξέρει από τι κρυβόταν και τώρα θέλει να κάνει εντύπωση με τέτοιες αηδίες...

- Η κοπέλα εξήγησε ότι φοβόταν για την ζωή της. Είχαν ήδη αποπειραθεί να την σκοτώσουν πριν ενάμιση χρόνο. Τα λέει όλα στο άρθρο της, τονίζει ο καλοντυμένος άντρας που άρχισε την συζήτηση.

- Κι εγώ σας λέω πως πρόκειται για επινοήσεις της, για να ξαναμπεί στο παιχνίδι μετά την απουσία της. Δεν λέω, στον λαιμό μου κάθονται οι λεφτάδες που περνάνε ζωή χαρισάμενη, ενώ εμείς τρέμουμε κάθε φορά που πάμε στην Τράπεζα, γιατί δεν ξέρουμε πόση θα είναι η σύνταξη, αν θα την έχουν κουτσουρέψει πάλι. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα φτάσω στο σημείο να τους κατηγορώ για τέτοιες διαστροφές! Βρε, αυτή βρήκε την χήνα με τα χρυσά αυγά. Βάζει στο στόχαστρο ένα λεφτά, που τους έχουν άχτι όλοι και έτσι θα την πιστέψουν εύκολα, και ελπίζει να φτιάξει όνομα...

- Έχετε άδικο, νομίζω, απαντάει ο άντρας με την εφημερίδα. Η Κυριαζή έχει χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας.

- Σιγά... Εγώ δεν είχα ακούσει ποτέ το όνομά της!

- Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα! Πάντα ασχολούνταν με την δουλειά της, χωρίς να επιδιώκει την προβολή της ίδιας. Αυτό από μόνο του είναι απόδειξη της επαγγελματικής της ευσυνειδησίας. Άλλωστε, στο παρελθόν χρησιμοποιούσε το επώνυμο του συζύγου της, ενώ τώρα πήρε πάλι το πατρικό της.

- Όπως και να έχει, οφείλει να κατονομάσει τον επιχειρηματία για τον οποίο μιλάει, παρεμβαίνει στην συζήτηση ο καφετζής. Πετώντας αόριστα κατηγορίες χωρίς συγκεκριμένο αποδέκτη, σπιλώνει την υπόληψη κάθε ανθρώπου στον χώρο...

- «Αποδέκτη», «σπιλώνει», όπα, βρε Γιάννη! Εσύ δεν έπρεπε να έχεις καφενέ. Να σε πάμε στο Πανεπιστήμιο να τους διδάσκεις..., τον πειράζει ο Μιχάλης.

Σύντομα, οι θαμώνες αποφασίζουν πως το πείραγμα του Γιάννη του καφετζή είναι πιο ευχάριστο από τις ειδήσεις. Ξεχνούν την διακίνηση ανθρώπων και καταπιάνονται με τον «Μπαμπινιώτη του καφέ», σύμφωνα με τον φίλο του Μιχάλη.

ΛυκαυγέςWhere stories live. Discover now