XXXI. Desivá história Krotiteľov

761 111 14
                                    

Zero

Zem nás zhodí z nôh a v rovnakom momente začujeme cvaknutie zámok. Hlavná budova zatvorí svoje dvere, okná sa zatresnú s hlasným buchnutím.

Zalomcujem kľučkou. „Zavreté."

„Tak ich vykopni?" navrhne Lorenzo, na čo po ňom zazriem.

„Skús to ty," zavrčím.

„Schlaďte sa," rozkáže Daryl, očividne tiež s nervami v koncoch.

Najskôr tá búrka, potom hurikán. A teraz malé zemetrasenie, ktoré nás zamkne v budove. Dačo sa kazí oveľa viac, než by malo. „Ak nebudete spolupracovať, vylomím tie okná vami," pohrozí. „Lozrenzo, použi jedno z tých tvojich čáry-máry a vylom tie dvere, okno, alebo pre mňa za mňa aj stenu. Ale dostaň nás odtiaľto."

Najskôr napätosť v jeho hlase tak celkom nepochopím. Áno, za posledné dni sa stalo veľa nepríjemných a nenormálnych vecí, ale o tom predsa mágia je, nie? O nevyspytateľnosti, o nespútanej sile.

No keď nasledujem jeho pohľad cez okno, pochopím. Nech nás sem už zavrelo čo chcelo, vonku tá vec rozpútala poriadny nepokoj. A v centre toho celého nie je nik iný, než Kynsley Tammerová. Ktorá bojuje po boku Scotta, akoby to robili odjakživa. A to som nevedel ani len to, že sa poznajú.

Kyn si čupne, Scott sa ponad ňu prekotúľa. Sú ako zohraný tím, ktorému bolo vopred určené bojovať bok po boku. Ak len tí dvaja niekde netrénovali vo dvojici, ešte som nevidel žiadny pár, ktorý by bol tak zohraný. Akoby mali toho druhého dokonale preskúmaného.

Kynsley desivo máva rukami a jej pohyby nasleduje dlhý tieň v tvare ihlice, ktorá presekáva čudné hlinené veci. Nikdy v živote som také stvorenia nevidel.

„Pohni si!" posúrim Lorenza, ktorý sa hrajká so zámkom a z jeho prstov vystupuje slabučká fialová žiara.

„Nejde to!" rozhodí rukami. „Tá mágia, ktorá nás sem zavrela, je silnejšia než ja."

Daryl vydá akýsi zvuk medzi stonaním a vrčaním a ja sa cez plece rýchlo obzriem za Camilou, ktorá ho mlčky pozoruje. Ale keď sa znova zadívam von oknom, mám pocit, žeby som radšej nič nevidel. Tiene Kyn sa rozplynú, v rukách sa jej zhmotní meč a presekne jednu hlinenú ruku, ktorá by inak chytila Scotta. Ten sa k nej vyjavene obráti. Toľko k bezchybnej spolupráci.

Ale bez všetkého ďalšieho sa znova zapoja do boja, stojac jeden vedľa druhého. Scott so svojou zvláštnou schopnosťou pretína naraz niekoľko príšer, ale na Kynsley proste nemá. Jej schopnosť meniť jednu schopnosť na druhú sa nedá porovnávať s ničím iným.

Odtrhnem od nej pohľad len vo chvíli, keď dverami otrasie a Daryl do nich bezvýsledne sekne mečom. Čepeľ sa jednoducho odrazí, čoby nebola ani magická a nestála oproti obyčajnému drevu.

„Doriti!" skríkne Daryl zúfalo. Obráti sa ku Camile. „Nemohla by si..?"

„Vieš, že nie," hlesne a podíde k nemu. Nežne mu položí dlaň na rozochvené plecia. Predsa len ide o život jeho malej sestry. „A veľmi dobre vieš, prečo nie."

Daryl si od samej bezradnosti vojde rukami do vlasov a tvár zaborí do dlaní. „Ale Kyn..."

„Nič proti tomu nezmôžeš," pokračuje Camila takým pokojným hlasom, až je to desivé. „Ak sa Kyn nezachráni sama, nemá šancu."

„Celkom by sa zišlo vedieť, o čom trepete," podotknem a zase sa zahľadím von oknom. Nevyzerá to dobre. Sú obkľúčení.

„Duša Temna," prehovorí Lorenzo a ruky si prekríži na hrudi, čoby sa bránil už len samotnej existencii tých slov.

„Asi som veľmi sprostý, ale netuším o kom hovoríte."

„To lebo si vždy zaspal, keď niekto začal hovoriť o Krotiteľoch z minulosti," zašomre Daryl pomedzi prsty.

„Kedysi existoval jeden Krotiteľ," začne Lorenzo. Svet za oknom akoby pominul. V hlavnej budove klesne viditeľnosť, uzamkne nás v sebe i s dušou. „Jeho meno nikto nepozná, pretože sa veľmi skoro začal označovať za Lucifera. Diabla, ak poznáš kresťanstvo. Mal veľmi silnú dušu. Striebornú. Nikto presne nevie, ako k nej prišiel, ale hovorí sa, že jeho duša existuje aj teraz. Prešlo mnoho rokov, skutočne veľa, od doby, čo zomrel. No jeho duša má vplyv stále. Chce dokončiť to, čo sa mu kedysi nepodarilo. Vyhubiť ľudstvo a ponechať svet len Krotiteľom. A aj to len tým, ktorí pred ním pokľaknú."

Chvíľu mi trvá, kým sa zmôžem na slovo. Toto rozhodne nie je téma, ktorá sa hovorí len tak. Je v tom čosi skutočne vážne, niečo viac, než len slová. Má to silu. „Ale, čo to má spoločné s týmto?"

Lorenzo si vymení krátky pohľad s Darylom. Ten nakoniec prehovorí: „Duša Temna má vplyv na svet neustále. No niekedy je silnejší. Keď vycíti možnosť nájsť si nové telo, ktoré by mohlo jeho dušu prijať a on by sa mohol vrátiť plnohodnotne. Nikto nevie, kedy ten čas nadíde, ale je to vtedy, keď sa zrodí výnimočný Krotiteľ. Pred pár rokmi sa báli, lebo... no kvôli mne. Bol som prekvapivo mladý a silný. A potom prišiel Scott, ktorý tiež rozvíril hladinu. Ale nič sa nestalo. No teraz... zmiznutie Elby, divokosť vlkov, strata posádky lietadla, ten hurikán... všetko to vedie k jednej veci. A tým je jeho povstanie."

„Takže niekto z nováčikov musí byť veľmi výnimočný."

Prehltnem zastonanie. Oni to nevedia. Ale ja hej. Tým výnimočným a mocným Krotiteľom je Kynsley Tammerová. Pri všetkých bohoch.

Daryl uprie pohľad von oknom rovnako ako ja. Na Kynsley, ktorá odráža hlinencov, čoby na to bola stvorená. A ktovie?

No jej pohyby razom ustanú a obzrie sa okolo seba. Poznám ten pohľad. Odhaduje aké mizerné šance má. No ak je ona skutočne tým Krotiteľom, prečo by jej tá duša stavala pod nohy polená?

„Ak... ak tá Duša Temna čaká len na niekoho výnimočného, prečo to robí?" skúsim opatrne. „Nebojí sa, že toho niekoho zabije?"

„Toto nie je tak celkom práca Duše Temna," podotkne Camila. „Teda možno, ale nemusí to tak byť. To sa Ostrov snaží chrániť."

„Možno," podotknem skepticky.

„Možno," prikývne Camila.

Všetci sa pozrieme von oknom práve včas na to, aby nás oslnila čudná žiara. Z hrdla Lorenza unikne desivé kvílenie. Rozkvičí sa ako prasa, ktoré sťahujú z kože.

„Pri všetkých svätých," zakloní Camila hlavu.

Mne to dopne až po vydesenom pohľade Daryla. Strieborná hmla sa vsiakne do svojho zdroja – do Kynsley. „Chcete mi povedať, že..?"

„Ja nechcem povedať nič," vychrlí Lorenzo, ruky zdvihne nad hlavu. „Ale už vieme, kvôli komu je Duša Temna vo vytržení. A že prečo."

„To nemôže byť pravda," pokrúti hlavou Daryl. „Jednoducho..."

„Ale je to tak," preruší ho Camila. „Kynsley má viac farieb duše. A jednou z nich je strieborná."

Venujem posledný pohľad oknu, kde sa Kynsley zloží, vyvráti oči a Scott ju pohotovo chytí do náruče. Pokrúti jedným zápästím, čistinku pretne žiarivý lúč, ktorý nás všetkých oslepí. Až žiara pominie, po ňom ani po Kynsley niet ani stopy.

„Je to v riti," zhodnotí Daryl a zosunie sa na zem, hoci sa dvere budovy konečne otvoria. „Totálne v riti."

Môžem len súhlasiť.

KD: Bojovník budúcnosti ✔Where stories live. Discover now