55.kapitola

132 30 3
                                    

„Musím uznat, že je to poněkud znepokojující,“ promluvil muž vyrovnaným hlasem. Nelíbilo se mu, co slyšel, ale za svou kariéru řešil mnohem větší problémy – hrozby, tohle bylo sice znepokojující, ale nebylo to nic, s čím by si neměli poradit.

Agentka v tichosti čekala na jeho návrhy. Moc toho neměla a on byl jediný, kdo jí mohl pomoct. „Víc mi k tomu neřeknete?“ zeptala se podrážděně, když už podezřele dlouho mlčel.

„Co chcete slyšet, Romanovová? Nemáte nic. Doslova nemáte nejmenší tušení, kdo by to mohl být. Nejsem kouzelník,“ zavrčel na ni stejně jako ona na něj.

„Jste jediný, kdo to ví,“ hlesla poraženě.

„Nemažte mi med kolem pusy. To mi opravdu chcete namluvit, že o tom neví ani Barton? Stark? Banner? Rogers?“

„Jste jediný, protože jste to musel vědět,“ přerušila ho ostře. Věděl, jak moc nesnášela mluvit o své minulosti. A on tu jmenoval lidi, jako kdyby to všem vyprávěla na potkání. Tohle bylo směšné. Byl to hloupý hologram. Nemělo by ji to tolik rozhodit. Rozhodně by ji to nemělo tolik ohrozit. Byla to daň, kterou musela zaplatit po tolika měsících, které strávila u Tonyho? Po měsících, které strávila s Brucem? Nedávala si pozor. Příliš se nechala unést životem, který v prvé řadě nikdy neměla poznat. Ztrácela obezřetnost a nelíbilo se jí to, aby řekla pravdu. Jedna její část nebyla pyšná na to, čím byla. Jenže ta druhá… ta to milovala. Pod velením Furyho vykonala aspoň nějaké dobro. Byla v tom dobrá. A teď se ztrácela. Ztrácela část sebe sama. Část, které se vždycky chtěla tolik zbavit. Ale teď? Teď, když se to dělo, zjistila, že to tak doopravdy nechce. Stále chtěla prostý život po boku Bruce, ale nyní věděla, že u toho nechce ztratit část sebe, která jí už tolikrát zachránila život.

„Pokud jste nepoznala, že jde o hologram, musela to být velmi vyspělá technologie,“ podělil se s ní o svou myšlenku, která mu vrtala hlavou od momentu, co mu odvyprávěla svou nemilou příhodu. Nick Fury byl muž, který měl rád přehled úplně ovšem. I o věcech, které se ho netýkaly přímo. Když informace shromažďoval, kolikrát se zdálo, že je nikdy k ničemu nevyužije, a hleďme, jak se mu teď hodila informace o tom, kdo tuto vyspělou technologii vlastní…

Rudovláska si jej přeměřila podezíravým pohledem. „Říkáte to, jako byste na to znal odpověď.“

„Jak dlouho mě znáte? Já mám odpověď na všechno, ale obávám se, že tahle se vám líbit nebude.“

Natasha otráveně obrátila oči v sloup. Na někoho, kdo rád všechno věděl okamžitě, si sám dával dost načas, než něco prozradil ostatním. „Tak už to vyklopte, Fury.“

„Stark Industries. To je ta odpověď,“ řekl prostě.

„Tak to mi dejte lepší odpověď, protože Tony to zjevně nebyl,“ odsekla Nat. Točili se v kruhu, zatímco ten, kdo na ni měl spadeno, byl venku a v klidu plánoval své další kroky.

„Neřekl jsem, že to udělal Stark. Jen, že ta technologie byla vyvinuta v jeho firmě. Binární zvýšení abreakce a regrese. Zkráceně BiZAR, víme, jak Stark rád vymýšlí akronymy,“ rozšířil svou předchozí odpověď a podal jí do ruky tablet. „Nicméně Tony nebyl hlavním vývojářem toho projektu.“

Natasha si zmateně prohlížela tablet. Byly to všechny důležité spisy k projektu, o kterém tu Fury mluvil. Včetně seznamu jmen lidí, kteří na něm pracovali. Všimla si ho téměř okamžitě. To jméno ji přímo bilo do očí. „Tohle není duchařský týden. Quentin Beck je stejně mrtvý jako Alexi Shostakov.“

Starší muž si povzdechl. „Víte to jistě? Nebylo by to poprvé a rozhodně ne naposledy, co se někdo vydával za mrtvého. Je to jen teorie, Romanovová, v této chvíli jediná, kterou máme.“

„I kdyby byl naživu, tak nemůže vědět o mé minulosti. A proč by vůbec šel po mně? Nedává to smysl!“

„Dal jsem vám odpověď. Říkal jsem vám, že se vám to nebude líbit. Momentálně pro vás nic víc udělat nemohu,“ řekl lehce provinile. „Když jsem vám dal tu složku, poslechla jste mě, že ano?“

„Neměla jsem čas na ni kouknout,“ zalhala okamžitě rudovláska. Rozhodně mu nehodlala dopřát to potěšení z toho, že si jeho radu vzala k srdci.

Fury se neubránil úšklebku. „Vypadá to, že jste minulost konečně nechala jít. Nedovolte jí, aby se vrátila zpátky.“

„Vždycky máte připravenou motivační řeč?“ ušklíbla se pro změnu ona, načež se postavila na odchod. „Vezmu vaši teorii v úvahu. Ale zkuste vymyslet něco jiného. Kvůli starým dobrým časům.“

„Já pro vás nepracuju, Romanovová!“ křikl na ni, když už byla napůl cesty ven.

•••

Peter se usmál, když na obědě našel Michelle sedět u jejich stolu s knihou v ruce, jako tomu bylo každý jiný den. Rozdíl byl v tom, že tahle kniha byla od něj jako omluva za to, že ji nechal na rande samotnou. Celý víkend strávil na internetu a snažil se najít tu správnou knihu. Nakonec se rozhodl pro Poeovu sbírku Jáma a kyvadlo a jiné povídky. Celá ta tajemnost a občas i morbidnost k MJ úplně seděla.

„Nechceš se někdy po škole zastavit? Mám nový lego a čeká jen na nás,“ zeptal se Ned asi v polovině obědové pauzy.

„Rád bych, ale nemůžu, domácí vězení, pamatuješ?“ povzdechl si a začal se přehrabovat v jídle. Nebylo to úplně to nejchutnější, co kdy jedl. Naštěstí měl ve skříňce vlastní zásoby.

„Ale ne, takže žádné rande, ze kterého bys mohl utéct,“ zamumlala MJ, ale pohled od knihy neodtrhla, což nebylo nic nového, takže to ani jednoho nepřekvapovalo.

Peter na to nic neřekl, jen se zatvářil jako ublížené štěně. Věděl, že to podělal, ale už se tolikrát omluvil a dal jí tu knihu. Už nemohl udělat nic víc.

Michelle, která mu věnovala pohled, když bylo po její poznámce ticho, trošičku zalitovala toho, co řekla, ale opravdu jen trošičku. Tak trochu si to zasloužil. „Jen si tě dobírám. Proč máš vlastně domácí vězení?“ vyzvídala.

„No, já… já jsem něco rozbil. Byl jsem v dílně a rozbil jsem tátovi jeho aktuální projekt pro SI,“ zalhal a MJ se musela opravdu hodně snažit, aby si neodfrkla. Byl tak mizerný lhář. Nemohla pochopit, že nikdo neví, že je Spider-man. Její myšlenky se v pátek potvrdily, když od ní utekl a náhle se na trajektu z Staten Islandu objevil Spider-man. To už by byla hodně velká náhoda a na ty Michelle nevěřila. Teď se jen musela rozhodnout, jestli počká, až jí řekne pravdu, a nebo mu prozradí, že to dávno ví.

Ďáblův učeň ✔ | ᵖᵉᵖᵖᵉʳᵒⁿʸ ˢᵖⁱᵈᵉʳˢᵒⁿ ²Kde žijí příběhy. Začni objevovat