7. kapitola - Halloweenská hostina

893 52 17
                                    

Harry se probudil do pochmurného deštivého rána. Možná to bylo skvělé počasí na Halloweenskou hostinu, ale když Harry viděl, jak je venku ošklivě, přál si zůstat celý den v posteli. Zachumlal se tedy do peřin a snažil se ještě na chvíli usnout. Už skoro spal, když mu najednou přistálo na hlavě něco měkkého. Harry se zmateně posadil, prohrábl si uhlově černé vlasy a začal se rozhlížet po onom předmětu, který ho probral ze snů. Nakonec si všiml bílého polštáře.

„No tak, Harry," ozval se Ronův veselý hlas, „vstávej už konečně. Dneska je Halloween." Ron k němu doběhl a sedl si k němu na postel. „Fred a George říkali, že prý Brumbál chystá něco velikého. Slyšeli totiž, jak se Peregrinová dohaduje s Brumbálem. Říkala prý něco, jako že se zbláznil a že to co po ní chce, není v popisu její práce."

„Asi to opravdu bude zajímavé," řekl na to Harry. Třeba dnešní den nebude tak hrozný. Rychle se oblékl a seběhl s Ronem do společenské místnosti, kde už na ně čekala Hermiona. Společně se vydali na snídani.

„Miluju Halloween," pronesl Ron s plnou pusou jídla. „Celý den můžete jíst jen sladký. A ty dýňový paštičky, co udělali skřítci tenhle rok jsou fakt skvělý."

„Ale Rone, ty jíš sladké pořád, ne jen na Halloween," řekla Hermiona pobaveně."

Všichni se rozesmáli a pokračovali v jídlu. Velká síň byla vyzdobená jako každý rok. Všude visely dýně a světlo v nich dávalo celé síni oranžový nádech. Trio jedlo do té doby, dokud nebylo naplněno k prasknutí a pak se vydalo na hodinu. První je dnes čekala obrana. Harry, Ron a Hermiona si sedli do lavic a čekali na příchod profesorky. Ta přišla na minutu přesně a posadila se za stůl. Harry čekal, až profesorka přejde ke kouzlu, které by se měli učit, ale to se nestalo.

„Mě osobně to nečiní nijak šťastnou," začala profesorka, „ale profesor Brumbál pro vás připravil něco zábavného na dnešní večer."

Třídou se ozval vzrušený šepot a Ron se na Harryho zadíval pohledem, kterým mu naznačoval, že mu to celou dobu říkal.

„Dnes večer," zvýšila profesorka hlas, „půjdete všichni na hostinu a poté se dostavíte před Velkou síň, kde na vás bude čekat jisté překvapení. Ale teď už k náplni dnešní hodiny, kde budeme probírat to, jak vytvořit štít, který dokáže odrazit většinu jednodušších kleteb. Zná někdo z vás některé z těchto štítových kouzel?"

Hermiona rychle zvedla ruku a začala se divoce hlásit.

„Slečno Grangerová," vyvolala jí profesorka a čekala až promluví.

„Salvio hexia, paní profesorko. Je to obranné kouzlo, které dokáže odklonit od daného místa různé klet..."

„Chtěla jsem jen název, slečno Grangerová. Ne celou definici," pronesla profesorka přísně. „Každopádně, tímto kouzlem se dnes nebudeme zabývat. Budeme se učit ono základní štítové kouzlo proti kletbám. Doporučuji vám si ho dobře nacvičit, jelikož příště na vás budu sesílat kletby a vy se budete muset ubránit. A věřte mi, že vás rozhodně nebudu šetřit," řekla profesorka škodolibě a v Harrym hrklo. Profesorčiným slovům opravdu věřil a i kdyby měl malé pochyby, prokleté předměty ve třídě by ho utvrdily, že se profesorka v kletbách vyzná. Harry si všiml, a nebyl jediný, že profesorka je v posledních dnech zvláštnější než obvykle. Harry si nevzpomínal, kdy přesně to začalo, ale měl pocit, že to bylo den po výletu do Prasinek a poté co profesorka rozbila ve Velké síni ten hrnek s čajem. Harry si to vybavoval jen matně, ale vzpomněl si na to, že další den přišla profesorka do výuky pozdě. Obyčejnému člověku by to přišlo normální, ale Harrymu a jeho spolužákům to zavdalo příležitost vymýšlet, kde profesorka byla. Když konečně dorazila, vypadala, jakoby právě oběhla celé Bradavice. Její chůze nebyla energická a pružná, jak bylo u profesorky zvykem. Pomalu došla k jejímu stolu a vypadalo to, že jí něco uvnitř působí příšernou bolest. Harrymu se to ale nejspíš jen zdálo. Přeci jenom, nedokázal si představit nikoho, kdo by měl odvahu na přísnou profesorku zaútočit. Harry to ihned po hodině probral s Ronem a Hermionou, ale ani tak nedokázali přijít na to, co se mohlo stát. Dnes už byla profesorka jistě v pořádku. Přišla na čas a Harryho celou dobu probodávala pohledem.

Šance na lepší život ITempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang