16. Krádež

2.5K 183 8
                                    

Nádvoří za domem bylo ohraničeno zdmi domu s ochozem, aby Roderic mohl sledovat výcvik z výšky. Teď tam ovšem stála Sirius sledujíce Elainu. Zrovna šermovala s dvojicí mladíků, které sledovali Damian a Christias. Oba seděli pod ochozem na dekách a polštářích se sklenicemi vína v ruce a o něčem horlivě diskutovali. Sirius se neobtěžovala jít po schodech, jen se přehoupla přes zábradlí a dopadla na dlaždice tiše jako kočka. Šermující trojice si jí nevšímala a proto se dívka pomalu vydala k poflakujícím se zlodějům.

,,Vidím, že se bavíte," nadhodila a s rukama za zády si stoupla po boku Christiase. Seděl uvelebený mezi polštáři nejblíže ke dveřím vedoucím dál do domu či zahrady. Teď byly pevně zavřené tudíž nevěděla co za nimi je. 

Damian pozvedl sklenici s bílým vínem. ,,Přidáš se k nám?" Sirius pečlivě sledovala každý pohyb zlodějky. Lokty měla příliš nízko, odstupy od obou zlodějů nebyli dostatečné a i když byl její postoj vyrovnaný nebyl perfektní ani se nepohybovala s takovým půvabem jako pravý zloděj, přesto šermovala dobře.

,,Ne, děkuji," odmítla, ,,ale něco by jste pro mě udělat mohli," řekla aniž by se na ně obtěžovala podívat.

,,A to je?" Zeptal se Damian.

,,Nevíte o někom ve městě kdo nosí smaragdový náhrdelník?" Okamžitě se po té otázce vrhli jako divocí psi po kosti.

,,Chceš seznam?" Nabídl Christias a zaklonil hlavu, aby se na ní mohl podívat.

,,Stačí mi jeden. Ten největší o kterém vy dva víte."

Zloději se na sebe podívali a pak oba řekli jediné jméno. ,,Ronista Firas."

,,Manželka velvyslance Firase z Jarního království? Velmi zajímavý výběr," zamumlala polohlasně a opřela se zády o zeď za sebou.

,,Jeho manželka nosí náhrdelník se smaragdem jako tele," vysvětlili jí ochotně oba zloději.

Damian kro mu ještě dodal: ,,Tomu kreténovi by někdo měl srazit hřebínek a proč to neudělat krádeží toho největšího drahokamu, který se ve městě vyjímaje zámku vyskytuje. " Položil dopitou sklenici na stolek vedle sebe a vyskočil na nohy. ,,Pomůžeme ti. Chceme slyšet jeho křik až zjistí, že mu někdo ukradl ten největší poklad, který doma měl," lstivě se zakřenil na svého přítele. Nepostřehli výraz Sirius, kterou to zmátlo. Záleželo mu více na šperku než na jeho vlastní ženě? Bude se na to muset zeptat Rhyse až se vrátí. O šlechticích a jejich zvycích věděl mnohem více, strávil přeci skoro celý život mezi intrikami a pletichami královského dvora.

,,Myslím, že ten křik uslyšíte i tady. Vezmu sebou Elianu, aby se trochu procvičila v krádežích v terénu," ukázala na dívku, které teď oba zloději drželi křížem na krku meče. Eliana jen rozhodila rukama a meč odhodila stranou. Její černé vlasy zářili na rudé kápi jako havraní peří na krvi. Rudá jí slušela více než černá, kterou nosila Sirius a Lucian nyní. Zloději se dali dobře odlišovat podle tmavých odstínů různých barev, které nosili v Nočním království.

,,Jak chceš." 

,,Nějaké rady?"

,,Sídlo najdeš lehce, stojí stejně jako všechny ostatní sídla velvyslanců kolem Severního náměstí. Pokud ti můžu trochu napovědět jdi tam v noci. Ronistin pokoj je ve druhém patře a na noc vždy nechává otevřené okno," Damian se posadil zpět na své předešlé místo.

,,Šperky nechává uložené v bílé truhličce na stolku pod oknem," dodal druhý zloděj.

,,A velvyslanec?"

,,Dnes má shodou okolností nějaké jednání a nebude doma. Dovolím si říct, že se to dost protáhne," opáčil Christias a opřel si zápěstí o jílec meče. Sirius jim poděkovala a pak se podívala zpět na Elianu, které trénink s těmi dvěma mladíky docela svědčil.

,,Eliano!" Zavolala na dívku jménem.

,,Ahoj. Dlouho jsem tě neviděla," chtěla jí obejmout, ale Sirius lehce couvla a přelétla pohledem dvojici se kterou její kamarádka před chvílí trénovala. ,,Jdeš si zatrénovat?"

,,Ne díky," zavrtěla hlavou. Elianin obličej byl už tak dost rudý. ,,Dnes v noci to budeš zkoušet v praxi. Jdu na jednu vloupačku a ty by si už měla vyzkoušet jak dobře ti jde šplh, boj a kradení."

,,Vážně?" Oči se jí rozzářili jako lampióny.

,,Samozřejmě, sejdeme se na hlavním náměstí po setmění. Vezmi si všechny zbraně co potřebuješ," poplácala jí povzbudivě po zádech, založila si ruce za zády a odešla zase pryč. Byla docela zvědavá co jí večer Eliana předvede.

* * *

Sirius čekala na Elianu na smluveném místě a zatím přemýšlela jak by domy na Severním náměstí mohli vypadat a jak moc byli chráněné. Začínala dokonce přemýšlet o tom, že Rhys jí tam nevzal záměrně. Mohl vůbec tušit, že se někdy pokusí někoho z vyslanců okrást? V chrámu, který stál na druhé straně náměstí se rozezněl zvon když se Elaina objevila.

,,Jdeš pozdě," pronesla suše Sirius hledíc někam do nebe.

,,Promiň," řekla jen.

,,Tak jdeme. Máš všechno?" Podívala se na ní. Byla oděná v černém zlodějském, s lukem a toulcem na zádech, mečem u pasu a lanem na opasku. Zase tak špatně vybavená nebyla, ale k dokonalosti jí toho chybělo dost.

,,Jo," kývla a hodila si černé vlasy svázané do ohonu na záda. Obě dívky se tedy vydali přes celkem klidné náměstí pryč. Nemuseli se skrývat ve stínech, protože lidé kteří tam byli si jich vůbec nevšímali. Měli dost práce s bavením se mezi sebou. Dokonce i v noci bylo Noční království plné života, což se dalo očekávat. Mnoho podniků mělo otevřeno a zevnitř se ozýval smích a hlasy.

 Severní náměstí bylo nedaleko zámku Půlnočního dvora. Sirius i Eliana vyšplhali na střechu jednoho z domů. Byl dost vysoký na to, aby viděli přímo do středu náměstí a kolem něj. Kolem byli rozestavěné vysoké honosně zdobené domy, které nad vchodovými dveřmi měli erby svých království. Siriusin pohled se zastavil na domě s načervenalou fasádou a zelenými šlahouny květin, které se ovíjeli kolem oken i kolem dveří jako hadi. Nad dveřmi byl zlatý erb v jehož středu byla květina zvaná: Hvězdník- Erb Jarního království.

Eliana, která již také zahlédla sídlo jež měli vykrást chtěla seskočit na zem a vydat se tam, ale Sirius jí zastavila. ,,Co je?"

,,Podívej se pozorněji," ukázala ke dveřím. Eliana se tam znovu podívala. Tentokrát již viděla ty dva strážce v zářivě zeleném, kteří byli skryti pod rouškou magie. ,,První lekce: Když chceš něco ukrást ujisti se, že to nikdo nehlídá," poradila jí a vydala se na opačný konec střechy kde skočila na plot jež tyto domy dělil a pak na střechu přikrytou sněhovou pokrývkou. Ze střechy domu, který náležel zřejmě Zimnímu království přelezli na plot, který jej odděloval od domu Jarního království a ocitli se přímo naproti druhému patru. Obě zlodějky seskočili do boční zahrady a rozhlédli se. Stráže hlídali pouze hlavní a zadní vchod. Koho by také napadlo, že se zloději vloupou do sídla jejich pána přes dům Zimního království. ,,Tak dobře," Sirius se otočila na Elianu. ,,Vidíš to okno nad námi? Pomocí lana vyšplháš nahoru. Na stole přímo pod oknem by měla ležet bílá truhlička ze které vezmeš náhrdelník s obrovským zeleným smaragdem," dávala jí instrukce. Ukradla by to sama, ale Eliana si zasloužila procvičit si své schopnosti na ostro. ,,Nic jiného neber. Zajímá nás pouze ten náhrdelník," upozornila jí důrazně, ,,až to dokončíš sejdeme se zase na střeše toho domu," ukázala na střechu za sebou, která byla pokrytá tenkou vrstvou sněhu.

Eliana polkla a Sirius neuniklo, že je na rozpacích. ,,Myslíš že to zvládnu?"

,,Jsem si tím jistá, teď běž," hodila hlavou směrem k oknu a pak sama vyšplhala po zdi zpět. Usadila se na kraj střechy a sledovala každý pohyb zlodějky. Přesně jako to tehdy dělal Haylern když jí učil krást.

Zloději snů II.Where stories live. Discover now