XIII. Rosnička predpovedá koniec sveta

301 39 7
                                    

Media: JJ Knight

Soundtrack: Clairity - Don't Panic 


Rosnička predpovedá koniec sveta





Myslela som, že Chris sa vyziape na JJ-a aj napriek tomu, čo som mu práve vysvetlila. Namiesto toho si vystačil s pasívnou agresivitou a iba na neho zazeral. Pri odchode z bytu prudkým pohybom zobral z poličky, ktorá slúžila ako skladisko pre všemožné veci, zväzok kľúčov a za nami bez slova zamkol. Prekvapenie prišlo potom, čo sme nastúpili do výťahu, pričom sme na neho s JJ-om zvláštne pozerali. Zobral kľúče a zamkol byt? Načo sa obťažoval? Potom sa spýtal, či sme autom a po našej negatívnej odpovedi vyhlásil, že si vezmeme to Jeremyho.

Vyjavene som na neho pozrela a JJ-ovi vyletelo obočie dohora. Chris to povedal úplne pokojne, akoby si privlastňoval autá mŕtvych fejkových kamarátov každý druhý deň. Bola to však len póza. Hovoril to strnulo a v ruke príliš pevne zvieral kľúče. Lietal pohľadom po každom centimetri výťahu a bledosť z jeho tváre ešte nevymizla. Pokojný nebol ani zďaleka.

„Nebudeme sa musieť spoliehať na verejnú dopravu," odpovedal na JJ-ovu otázku, čo mu to, sakra, napadlo. „Mať auto sa hodí. Naviac to bude vyzerať, akoby Jeremy odišiel z mesta, takže sa nebudú čudovať, ak im nikto neotvorí alebo sa nebude ozývať. Bude to vyzerať... akoby len odišiel," dokončil ticho.

„To znie rozumne," poznamenal pomaly JJ a v hlase som mu začula výčitku voči sebe samému, že to mohlo predsa napadnúť i jemu. Hm, jeho úžasnosť v poslednom čase akosi prudko klesala. Nahlas som to však nepovedala. Nebolo by to veľmi fér. Ani ja som nad niečím takým nepremýšľala.

Dole na parkovisku mu hodil Chris kľúče so slovami: „Pokračuj vo vašom pláne, tentoraz pre trojicu." Povedal to takým zvláštnym tónom. Neviem, či to tak naozaj myslel, ale znelo to akoby mu hovoril, že by sa mohol posnažiť, aby sme tentoraz pri jeho pláne nemusel zomrieť nikto.

JJ to tiež musel vycítiť. Na malinkú chvíľu zaváhal, a potom odomkol auto, pri ktorom Chris zastal. Hodili sme si veci do kufra. Sadla som si na miesto spolujazdca, pretože mi lepšie padlo sedieť vedľa zabijaka Spektier JJ-a ako vedľa pasívne nasratého Chrisa, ktorý nás stále aspoň z časti vinil za stratu Jeremyho. Pri nasadaní, cestou i počas vystupovania na nás ledva pozrel.

● ○ ●

„Vzduch čistý," až po týchto slovách sme si vzali izbu v malom hoteli.

Naša snaha nájsť taký, ktorý by bol ďaleko od miest, ktoré sme už v Denveri navštívili, bola úspešná. Bol ďaleko od stanice, včerajšieho hotela, Jeremyho bytu i hotela, kde býval Chris s Miou. Dúfam, že si Aaron pohne, lebo neviem, koľko malých, lacných hotelov vo vhodnej vzdialenosti od predošlých má ešte Denver k dispozícii.

Tentoraz sme sa zaobišli bez JJ-ovho kriku na manželskú posteľ. Aj keby tam bola, zrejme by ani nepípol. Celý čas bol zamĺknutý. Prehovoril len vtedy, keď to bolo vyslovene nutné. Nebol jediný. Všetci sme mali pred sebou obraz mŕtveho Jeremyho a nikto z toho nebol v pohode. Čakala som, že aspoň JJ sa nebude tváriť, akoby videl ducha. Preňho to muselo byť predsa niečo bežné, no i tak mal vtedy na parkovisku problém s naštartovaním. Na to Chris reagoval iba nadvihnutím obočia. Aj pri odomykaní dverí sa mu zatriasli ruky a kľúče ako zradcovia zaštrngotali.

Nebolo to pre neho bežné. Nebol v pohode.

Napadla mi otázka, ako veľmi skúsený Zberateľ JJ vlastne je? Bola to jeho prvá misia, keď ho poslali pre zelenáča. Mal za sebou aspoň iné úlohy? Tú prvú tak úplne nespresnil. V podstate nedodal, že prvýkrát vyzdvihuje nováčika, to som si iba ja domyslela.

Zberatelia tajomstiev ✔Where stories live. Discover now