Social anxiety

1.9K 94 3
                                    

Πολλές φορές στη ζωή μας και ειδικά στην εφηβεία βρισκόμαστε αντιμέτωπες με αυτό που λέμε social anxiety . Δεν χρειάζεστε να ανησυχείτε όμως . Υπάρχουν μερικές συμβουλες που θα κανουν τα πράγματα πολύ καλύτερα :

1) μάθε να αναγνωρίσεις τις καταστάσεις και τους ανθρωπους που σε κανουν να αγχωνεσαι . Αγχωνεσαι οταν μπαίνεις στην τάξη ; Ισως κλείνεται στον εαυτό σου οταν εισαι με την παρέα σου και η συζήτηση γυρίζει σε ενα συγκεκριμένο θέμα . Δώσε προσοχή στις στιγμές που νιώθεις έτσι . Τι το προκαλεί ; Ποτε το νιώθεις ; Επείσεις δώσε προσοχή στις καταστάσεις που τεινεις να αποφεύγεις .

2) Κανε μια λίστα απο τα μέρη που σε κανουν να αγχωνεσαι . Πάρε ενα σημειωματάριο μαζί σου οταν βγαίνεις εξω και οταν νιώθεις αγχωμένη σημείωσε το . Πειργραψε που εισαι , ποιος ειναι μαζί σου και πως νιώθεις . Να εισαι συγκεκριμένη .

3) Βάλε ιεραρχία σε αυτή τη λίστα . Διάβασε τη λίστα σου και αρίθμηση τος καταστάσεις απο τις πιο αγχωτικες στις λιγότερο αγχωτικες . Να εισαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου !:)

4) Βάλε αντικειμενικούς στόχους για κάθε κατασταση που περιγράψεις στη λίστα . Ενας στόχος μπορεί να ειναι να κανεις τρία σχόλια μεσα στην τάξη ή να ζητήσεις απο καποιον να πάτε μαζί για καφέ .

5) Άρχισε σιγά σιγά να πετύχαινε ιός τους στόχους σου . Μην το παρακανεις απο την πρωτη φορα . Ειναι σαν να εισαι ενας αθλητής που θέλει να σηκώσει ενα μεγάλο βάρος . Αν το δοκιμάσει με την μια τότε απλώς βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο .

6) Μιλά οταν εχεις κάτι να πεις . Πήγαινε λιγο πιο πέρα απο την ζώνη ασφαλείας σου κάθε φορα . Όμως πρόσεχε κάνοντας το αυτό να μην λειπεται το περιεχόμενο σε αυτά που λες .

7) Κανε ερωτησεις . Ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις καλύτερα και να ανοιχτές σε μια κουβέντα με τον άλλον ειναι να ρωτάς ερωτησεις αντί να προσπαθήσεις να σκεφτείς κουλ και εντυπωσιακά πράγματα να πεις .

8) Άκου τον άλλο και δειξε ενδιαφέρον . Αυτό μπορεί να κανει όλη τη διάφορα . Μην περιμένεις απλα τη σειρά σου για να μιλήσεις .

9) Δώσε λιγότερη σημασία στις απαντήσεις των άλλων . Πολύ άγχος έρχεται απο το αίσθημα οτι μας κρίνουν . Μην ανησυχείς αν διαφωνεί κάποιος μαζί σου ή σε απορρίψει μια πάρε για να πάτε εξω .

10) Χαλάρωσε . Κανε ασκήσεις αναπνοής , άκου μουσική , κανε διαλογισμό ή και γιογκα .

11)Περιεβαλλε τον εαυτό σου με ευγενικός ανθρωπους που εμπιστεύεσαι . Αν βγείτε μια μεγάλη πάρε σίγουρα θα ειναι πολύ καλύτερα αν εχεις μια φιλη ή φίλο που θα σε βοηθήσει .

12) Ηρεμήσε το μυαλό σου . Το social anxiety έρχεται ως αποτέλεσμα του να σκεφτόμαστε υπερβολικά μια κατασταση και να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε οτι χειρότερο μπορεί αν συμβεί . Αντί να σκέφτεσαι τα χειρότερα σκέψου τα καλύτερα .

Ελπίζω να σας βοήθησα και σήμερα με τις συμβουλες μου ! Till next time keep calm and don't worry !

Just girly thingsWhere stories live. Discover now