45.

1K 69 5
                                    

,,Dobrý večer, pán profesor," pozdravila som môjho učiteľa elixírov, keď mi otvoril dvere jeho kabinetu.

,,Čo by si si želala?" Spýtal sa ma prezeravo. Trochu som sa ošila na mieste a potom sa na neho pozrela.

,,Smiem ísť dovnútra? Nechcem sa o tom rozprávať na chodbe," povedala som a obhliadla sa. Slughorn mi na to prikývol a napokon ma vpustil dovnútra. Vyzeralo to tam priestanne, ale útulne. Profesor bol konečne zmierený s mojim pôvodom a s tým, že čo som a prečo som tu. Aspoň že bol, pretože som od neho niečo potrebovala.

,,Nech sa páči, posaď sa," povedal mi a ukázal na sedačku. Ďakovne som prikývla a napokon sa posadila na sedačku. Reflexivne som sa pozrela na svoju ruku. Pokrútila som si prsteňom a pousmiala sa pri spomienke na neho. Teraz som musela ale vybaviť niečo celkom iné.

,,Tak, čo sa také deje, keď si prišla až sem?" Spýtal sa ma starší muž. Odkašľala som si a posadila sa na sedačke vyššie.

,,Ide vlastne o to, že Dubledore ma posiela, nech si u vás zdokonalím znalosti o elixíroch a surovinách," povedala som popravde. Slughorn mi venoval začudovaný pohľad. Napokon si sadol opoti mne na sedačku a pozdvihol obočie.

,,Skutočne?" Spýtal sa zamyslene. ,,Prečo ťa nepoznal za vedúcim tvojej fakulty? Však aj profesor Snape učí elixíry," povedal mi. Prikývla som.

,,Áno, to áno, ale u profesora Snapa sa už učím iné veci a zdokonalujem svoje schopnosti. Pre to ma Dumbledore posiela za vami," povedala som na objasnenie. Chápavo prikývol.

,,Dnes už chceš začať?" Spytal sa ma. Mykla som plecami.

,,Je to na vás, že či chcete začať alebo nie. Ja mám čas, je piatok poobede, takže nie je čo riešiť," povedala som s miernym smiechom. Povzdychol si a venoval mi opäť pohľad.

,,Tak čo napríklad nevieš? Niečo čo chceš naučiť?" Spýtal sa ma prv. Zamyslela som sa. Potom mi to cvaklo.

,,Chcela by som vedieť jednotlivé suroviny, že aké majú napríklad použitie a kde sa dávajú. To mi nemusíte ani ukazovať, stačí rozprávať," povedala som. Učiteľ prikyvol a bol pripravený spustiť svoj výklad pre moju maličkosť a ja som bola pripravená ho počúvať. Mala som si zobrať nejaký notes, do ktorého by som si to zapísala! Snáď mi ale moja hlava dostatočne poslúži.

,,No takže začnime asi s jedovatými surovinami," povedal na začiatok.

,,Je len pár z nich, ktoré sú jedovaté v takom stave, akom sú, čiže žiadne prevarenie alebo zmiešanie s iným elixírom. Je to napríklad prilbyca modrá. Tá sa často používa do rôznych liečiacich elixírov, ale sama o sebe je jedovatá. Niektorí čarodejníci sú aj alergický na túto rastlinu," povedal mi. Zo záujmu som pozdvihla obočím. Čakala som, s akou surovinou bude pokračovať. Elixíry ma nebavili nikdy preto, pretože som ich nevedela. Ale teraz, v tejto dobe, mi prekvapivo idú veľmi dobre.

,,Trstovník mesačný, urianka, hektózna bulka a šupiny glangoly sú taktiež jedovaté. Väčšina sa používa výlučne do elixírov alebo jedov. Keď určité suroviny vyvaríš s tými správnymi, môžeš z jedovatej spraviť liečivú alebo z neškodnej spraviť jed. Je to veľmi ľahké, ale zdĺhavé. Napríklad taký trstovník mesačný sa vyvára až päť týždňov, aby sa zbavil svojho jedu. Tento proces je dobrý na liečenie vnútorných zranení. Ak trstovník zle vyvaríš, je dosť možné, že ta rozleptá z vnútra," povedal mi. Vypleštila som oči. Zasmial sa na mojom pohľade.

,,Neboj sa, väčšinu týchto vecí nenájdeš len tak. Buď u bosorákov alebo pri predajcoch liečebných surovin alebo vo veľkých skladoch potravín a ingrediencii pre profesorov alebo medikov, taktiež odborníkov na elixíry," povedal mi. S neskrývaným záujmom som prikývla.

Zradkyňa ✔ [HP FANFICTION]Where stories live. Discover now