-2- Beyaz Kız

15K 856 198
                                    

🍁

2017

"Hazan," diyerek içeriye girdi amcası Haşmet Kandemir. "Hazır mısın sessiz kızım?" diye sordu hüzünle.

Genç kız üzerine beyaz bir gelinlik giyinmiş herkes için düğün olan kendisinin ise cenaze diye adlandırdığı törene hazırlanmıştı istemese de. Bundan 13 yıl önce yaşadığı travma sonucu sessizliğe bürünmüştü Hazan, konuşamıyordu. Annesinin Beyaz Kız'ı sessizliğe gömülmüştü. Babası annesini öldürmüş, annesinin ağabeyleri de babasını vurmuştu aynı gece. Kana karşılık kan dökülmüştü, onlara göre törenin gereği yapılmıştı.

Dayıları hapse girince anne tarafından hiçbir akrabası onu istememiş, ona ortanca amcası Haşmet Kandemir sahip çıkmıştı. Amcaoğulları Baran, Emir ve Sinan ile halakızı Yasemin küçüklüğünden beri ona eşlik etmişlerdi. Haşmet Ağa, Hazan'ın sessizlik durumuna çözüm olarak özel bir hoca tutmuş ve evdekilerin hepsine işaret dili dersi verdirmişti. Yıllarca parmaklarından dökülmüştü kelimeler birileri ile konuşmak için. Parmakları kelimelerinin sesi olmuştu ancak şimdi onlar bile sessiz kalıyordu içinde bulunduğu duruma.

Hazan'ın talihsizliği Kandemir ailesinin en büyük oğlunun kızı olmasıydı. Nefret ettiği babası bir kez daha hayatını ondan çalıyordu yine ölmüş olmasına rağmen. Hazan bu töre denen şeyden nefret etmişti o günlerden beri. Babası töre uğruna annesini öldürür dayıları babasını ve şimdi de yine o lanet töre uğruna yıllardır dökülen kanlar, edilen toprak kavgaları dursun diye ağabey gibi gördüğü Gökhan ile evlendirilecekti.

Gökhan Egemen; Egemen Aşireti'nin en büyük oğluydu. Aileler arasında yıllardır sürüp giden toprak ve kan davası iki aşiretinde erkek varislerinin soyunu düşürmüştü. Artık orta kuşakta bu sorunun devam etmesini istemeyen büyükler bir araya gelmişler ve Haşmet Kandemir'in tüm itirazlarına rağmen Hazan'ı yıkacak bir karara varmışlardı. Kandemir ailesinin büyük erkek evladı Erkan Kandemir'in kızı Hazan'ın, Egemen ailesinin büyük oğlu Gökhan ile evliliğine karar verilmişti. Anlaşma sonucunda bu evlilikle kan davası da toprak kavgası da duracaktı.

Genç kız bu durumdan mutsuzdu. Annesi de sevmediği bir adam ile evlendirilmişti ve sonu hüsran olmuştu. Kendi sonunun da öyle olacağını düşünüyordu.

"Asık suratlı gelin olmaz sessiz kızım," dedi Haşmet Ağa sevgiyle. "Hanım Ağa olacaksın gül biraz." dedi, ancak o da biliyordu bazı şeyleri, onun gül gibi baktığı sessiz kızını o evde ezmek isteyeceklerdi. Bu yüzden karşı çıkmıştı karara ama olmamıştı. Bir kez daha töreye yenilmişti.

"Ağam şımarttın iyice gelin hanımı, kapıdan çıktığında Gökhan Ağa'nın karısı olacak artık. Onun ailesi Egemen aşireti olacak." dedi Haşmet Ağa'nın karısı Peyker Hanım. Hazan dolan gözlerini kırpıştırıp zoraki bir şekilde gülümsemeye çalıştı amcasına da yengesine de.

***

"E, Gökhan hadi büyük gün senin için he?" dedi neşeli bir şekilde dayıoğlu Furkan omzuna vurup. "Bunun şakasını yapmayayım dedim ama valla şanslısın, en azından dırdır edemez sürekli, konuşamıyor kız sonuçta." dedi ardından gülerek, Gökhan ise aklı orada değil gibi görünüyordu, onu dinlemiyordu bile.

"Patavatsız!" dedi Kenan sinirle, Furkan sırıttı.

"Ağabeyim geldi mi?" diye sordu Ece ise durgun bir sesle.

"Yok, gelmedi. Gelemedi, uçağı rötar yapmış da. Gecikecek."

"Oğlum, bu aşiret düğünü lan. Onun da burada olması lazımdı, sonuçta o da Gökhan'dan sonraki Ağa yani." dedi Kenan da. "Çok kızacak bizimkiler."

GÜZ ÇİÇEĞİ (TAMAMLANDI)Where stories live. Discover now