TÖVBE BİR MİRAÇTIR.

65 10 0
                                    

"Bismillahirrahmanirrahim"; بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Tövbe lazım öncelikle imana girişe.İlk tövbeyi Adem (as.) ettiğine göre peygamber mesleği denilebilir tövbeye. Bu zamana kadar rivayetlerde de bütün peygamber, alim ve ulemânında tövbe ettiği söylenmiştir.Peygamber efendimiz (s.a.v.) bi rivayete göre gün içerisinde 70 diğer bir rivayete göre gün içerisinde 100 defa tövbe ettiği ve her tövbesinde bir makam üste çıktığı rivayet ediliyor.Bizim inanıp iman ettiğimiz peygamber bu denli tövbeye önem veriyorken biz neyimize güveniyoruz? Kıldığımız namaza mı? Okuduğumuz ayetlere mi? Tuttuğumuz oruçlara mı? Yazılacak yapılmış fazlası ibadetimiz var belki ama hiç birinin bizi kurtaracak seviyede olmayacağının kanaatinde de olmamız gerekir .Umudumuzu kesmiyeceğiz ama Allah'ın (c.c) rahmeti olmadıkça bizi kurtaracağıda düşünülemez ibadetlerin.

Gayri müslimin tövbesi Kelime-i şehadet getirmektir.Müslümanın tövbesi de sahih ve nasuh bir şekilde yalvarışla,yakarışla olmalıdır.İnsanız ve hepimizin nefsi var günahımız da ,yanlışlarımızda bir o kadar çok ama bu bizi yıldırmamalı.Bakınız ne buyruluyor Hadisi şerifte;

"Eğer siz günah işlemeseydiniz Allah (c.c) sizi helâk eder yerinize ,günah işleyip peşinden tövbe eden kullar yaratırdı.(Müslim,Tövbe 9-11)."

Gene bu konuyla alakalı Gavs Hz. (Ksa) şöyle buyuruyor; "İnsan hata yapmazsa olmaz , insan hata yapmalı ve günahlarına tövbe etmeli."

Toprak suya muhtaç olduğu gibi nacizane bedenimiz de tövbeye en az toprağın suya olduğu kadar muhtaçtır.Tövbeyi sağlamlaştırmanın yolunu da zamanın büyükleri dört kalemde incelemiş:

1-)Günahı olabildiğince azaltmak.

2-) Günahlardan rahatsızlık duymak.

3-) İşlenen günahlardan kendini ayıplayıp,alçaltmak.

4-) İşlenen günahtan dolayı Allah (c.c)'ya gurbet kaldığını hissetmek.

"Günahtan tam dönen ve tövbe eden o günahı hiç işlememiş gibidir(İbn Mace ,30)".

Günahlarımızdan dolayı tövbeden kaçıcağımıza, ettiğimiz tövbeye sığınıp günahlarımızdan kaçsak ya? Peki bundan sonra da günahlarımızın tövbemize engel olmasına izin verecekmiyiz? O değerli vaktinizi ayırdığınız için HAKKINIZI HELAL EDİN.!

Allah'a emanetsiniz. İman'ın gençleri ...

Enes Karaduman

Gençler YazıyorOnde histórias criam vida. Descubra agora