Evlilikte Erkeğin Hanımına Karşı Görevleri

94 9 0
                                    

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a, salat ve selam onun Resulûne, ailesine, ashabına ve kıyamet gününe kadar ona ihsanla tabi olanların üzerlerine olsun. Amin.

Selamunaleykum kardeşlerim. İslamda çok hassas ve önemli bir konudur evlilik. Sadece bir kısmına değineceğim. Evlilikte erkeklerin kadınların üzerinde hakları olduğu gibi kadınlarında erkekler üzerinde hakları vardır. Yani evlilik sadece kadının itaat etmesinden ibaret değildir. Erkeğin genelde bilinen iki görevi vardır. Bunlar: evinin rızkını temin etmek ve hanımının zaruri ihtiyaçlarını karşılamaktır. Elbette bunlar yapılması zaruri yapılmadığı takdirde günaha girilebilecek hususlardır. Fakat erkeğin görevleri bunlarla sınırlı değildir. Evliliği ayakta tutacak ve devam etmesini sağlayacak görevleri de vardır. Bunlardan birkaçını sıralayacak olursak;

-Hanımına karşı iyi muamelede bulunması

-Onun için temiz güzel giyinip kokular sürünmesi

-Zamanının bir kısmını onunla geçirip ilgi göstermesi

-Onu İslami kültürü ile en güzel şekilde eğitmesi

-Hanımının kendisine itaat etmesini farz bildiği halde, onun yapamayacağı veya istemediği şeyleri zorla yaptırmaması

-Anlayışlı ve güler yüzlü olmasıdır. v.s

Erkek evin emiri ve yöneticisidir, ailesini gözetler ve korur. Ancak onun izni doğrultusunda hareket edilir. Emir sahibi erkek olduğu için de evliliğin büyük sorumlulukları onun omuzlarındadır. Emir sahibi olduğu için ailesini islama göre eğitip bu istikamette yetiştirebilme gücüne sahiptir. Bilindiği gibi erkek ve kadın arasındaki fark kadının duygusal zayıf olması erkeğinde dayanıklı güçlü olmasıdır. Allah erkeği kadının emiri olarak seçmiştir ve kadınında emirine itaat etmesini farz kılmıştır. Kadın yaradılış gereği erkeğin korumasına muhtaçtır. Aynı zamanda sevgiye ilgiyede muhtaçtır. Kadın ve erkek bu nizama bağlandıkları sürece o evliliğin kalıcı olması kaçınılmazdır. Evliliğin yıkılmasının en büyük sebeplerinden biri kadının eşine itaat etmemesi olduğu gibi aynı zamanda erkeğinde kadının doğasını (yaradılışını) yapısını anlamamasıdır. Bakın Allah Resulû kadınların doğasını nasıl anlatıyor:

Ebu Hurayra r.a 'dan rivayetle efendimiz şöyle buyuruyor:

"Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyetimi tutunuz! Zira kadın kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiklerinin en üstte olanı en eğri olanıdır. O kemiği düzeltmek istediğin zaman kırabilirsin. O halde geçinme yolunu seç de onunla yaşayabilesin." Bu ve bunlara benzer birçok hadiste kadının yaratılışı açıklanmıştır ki erkek bunları bilsin ve hanımına karşı davranışlarında daha dikkatli olsun.. Allah cc. Nisa suresi 19.ayetinde: "kadınlarla iyi geçinin diye emretmiştir."

İslam alimleri erkeğin evinde çocuk gibi dışarda erkek gibi olması hususunda sağlam ölçü vermişlerdir.

Yine efendimiz bir hadisinde: "Ashabım! Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum. Vasiyetimi tutunuz zira onlar sizin himayenize ve idarenize verilmişlerdir. Kesin olarak bildiğiniz bir ahlâksızlık yapmadıkları taktirde, onların üzerinde zorbalık kurmaya hakkınız yoktur. Eğer ahlâk dışı bir hareket yaparlarsa, onları yataklarında yalnız bırakın yine devam ederlerse bir yerlerini incitmeyecek şekilde dövün. Şayet size itaat ederlerse artık onlara zarar verecek bir şey yapmayın." Kadın kocasına itaat etmezse erkeklerin yapacakları ilk iş onlara nasihat etmeleridir eğer devam ederlerse ikinci yol devreye girer buda bir müddet yatağını terketmesidir. Bununla da terbiye edilmezse ahlâksızlıkta devam ederlerse incitmeyecek şekilde dövün. Yalnız dayağın uygulanacak en son yöntem olması önemli bir husustur ve ölçüsünü de Allah Resulû belirlemiştir. Günümüzde ne yazık ki erkek kadının ilk hatasında hemen şiddete başvuruyor halbuki Allah Resulû hiçbir zaman hanımlarını dövmemiştir. Hatta bir defasında Hz. Aîşe onu sinirlendirdiğinde: "Ya Aîşe vallahi eğer Allah'a bu konuda hesap vermeyeceğimi bilsem şu elimdeki kürdanla döverdim seni" demişti. SübhanAllah bundan gerçekten büyük bir ders çıkartılmalı. Kadının bir kusuru görüldüğünde onu dövmek yiğitlik erkeklik değildir. Eşlerinize evinizde elbiselerinizi yıkayan yemeğinizi pişiren hizmetçi gözüyle bakmayın. Unutmayın ki onlar sizin hayat arkadaşınız cennetteki arkadaşınız sırdaşınızdır. Onlara ne kadar iyi muamelede bulunursanız onlarda size o kadar hayırlı kadınlar olur ve itaatte kusur etmezler. Otoriter olun yönetim iplerini asla kadına bırakmayın ipler kadının eline geçtimi o aile, aile olmaktan çıkar. Erkek evin reisi ve ailenin koruyucusudur. Bu görev onun fıtratında yaradılış gereği mevcuttur.

Velhasıl kelâm: Hayırlı bir koca Allah'ın (c.c) çizmiş olduğu hudutları koruyan, eşinin kendisine Allah (c.c) tarafından verilmiş emanet olduğu bilincinde olarak ona ihsanla davranan islam kültürünü kendisine düstur edinerek, bunu ilk halka olarak ailesinde yaşayan onu sevip korumasını bilen kişidir.

Yazacak ve anlatacak çok şey var ama burda bitirip gelecek yazımda 'kadının kocasına itaati nasıl olmalı' konusunda görüşmek dileğiyle.. Bir nebzede faydalı olabildiysem ne mutlu bana.. Selam ve dua ile.. Selamunaleykum kardeşlerim.

Pınar Eroğlu

Gençler YazıyorWhere stories live. Discover now