İMTİHAN..

66 12 0
                                    

Hz. Adem (a.s) "Şeytanla" imtihan oldu,

Hz.Eyyub (a.s) "Vücudundaki yaralarla " imtihan oldu,

Hz.Asiye (a.s) "Firavunla" imtihan oldu,

Hz.Hacer (a.s) "Yalnızlıkla" imtihan oldu,

Hz.İbrahim (a.s) "Oğlunu kurban etmekle " imtihan oldu,

Hz.Musa (a.s) "Kendi evinden kovulmakla" imtihan oldu,

Hz.Nuh (a.s) "Onunla alay edenlerle " imtihan oldu,

Hz.Yunus (a.s) "Balığın karnında kalmakla" imtihan oldu,

Hz.Yusuf (a.s) "Ona ihanet eden kardeşleriyle" imtihan oldu,

Hz.Muhammed (s.a.v) "Sevdiklerinin ölümüyle" imtihan oldu.

Yolu Allah yolu olanlar hep dikenlerin üzerinde yürürler. Öncelikle bunu bilmenizi isterim. Bu yolda rahatlık yok. Bu yolda zulüm var, eziyet var, iftira var.. Bu dünyaya gülmek için gelmedik. Bu yolda imtihan var. Allah için çıktığın o yolda nefsin için dönüp arkana bakmayacaksın. Herkesin bir imtihanı vardır. Allah hiç kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. Ve bu durumlarda teslim olmak doğru değildir.

"Allah hiçbir nefse gücünün yeteceğinden öte yük yüklemez." (Bakara suresi, 286. ayet)

Vardır her şeye imtihan gözüyle bakan ve bunlardan ders çıkaranlar fakat bu özgüveni yüksek cümleler bizi yanlışa sürüklemesin. Dikkat etmek gerek. Mesela Hz. Yusuf çocukluğunda aynanın karşısında kendi suretini gördüğünde "ne kadar güzelim. Kim bilir köle pazarına düşmüş olsam ne kadar çok para ederim." demiş ve köle pazarında yok denecek kadar az bir paraya satılmış. Her cümlemiz belki bir davetiyedir imtihana. İmtihanın en ağırıda en beklenmedik zamanda gelendir zaten. İmtihanın şiarı sabretmek ve şükürdür . Efendimiz de " İmanın yarısı sabır, diğer yarısı da şükürdür" diyor. Sabrettikçe imtihanın derecesi de, mükafatının boyutu da artıyor. Nefsin "kaybediyorsun"diye fısıldarken ona uymayıp aslında kazandığımızı bilsek ne güzel olur. Çünkü Rabbim mahzun etse de mahzun bırakmayacaktır.

Saçma sapan cümleleri hayat felsefesi yapıcağımıza "Ne olacaksa hayırlısı olsun" cümlesini bir ilke olarak belirleyebilmeliyiz. Biz istediğimiz olduğunda bir, olmadığında ise iki kez sevinenlerden olmalıyız. Zira bu Rabbimizin isteğidir.

".. ve bilin ki, tatlı dünya, acı bir ahirete işarettir." Hz.İsa (a.s)

"'İmanı kuvvetli olanın imtihanı cok olur.' Abdulkadir Geylani Hazretleri

Fakat günümüzde sabretmeyi ve şükretmeyi bırak, imtihandan dolayı " Niye ben Allahım?" diye isyan eder olduk. İmtihan bizim mükafatımız değil, isyan etme aracımız oldu. Niye ? Biz buraya hep mutlu olmaya, sorun yaşamamaya , dünya için sızlanmaya mı geldik? vallahi hayır! Amaçsallaşmışız farkında değiliz. Peygamberlerimizin dahi dünyada sadece mübarek cesetleri kalmışken, biz toprağa karışacak olan bedenlerimizi anlık dünya heves ve zevklerine heba ediyoruz. Ne için yaratıldığımızı unutuyoruz. Ruhumuzu ise dünya ile doyurmaya çalışıyoruz. Farkına varalım ruhumuz dünya ile hiç bir zaman doymayacak istedikçe isteyecek. Çünkü ruhun istediği dünya değil, ebedi saadet.

Ebedi saadetimiz için ekip biçmeye geldiğimiz dünya, tam tersi bizi kendine kul etmiş. Yapmayalım kardeşim, durumumuzun farkına varalım ve kendimize çeki düzen verelim, yoksa helak olacağız. Bilen cahillerden de olmayıp bir düşünelim inşaAllah..

Bize düşen; ' Rabbim, imtihanımda bana kolaylıklar nasip et' diye dua etmektir.  :)

Çokça dua eder, bir miktar dua beklerim..  :)

Ne için yarattıysan onun için yaşat Rabbim.

Selamun Aleykum. Hayırla kalın.

TUĞBA YADİĞAR 

Gençler YazıyorWhere stories live. Discover now