İMAN-TAKVA-İHLAS

57 0 0
                                    

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berakatuhu

Biraz uzun olacak ama mutlaka okumak lazım. Asrın malesef en büyük hastalıklarından biri.. Hele ki ehl-i iman olan kimseler olduğumuz için şeytanın da en çok saldırdığı konudur bu ikisi..

Takva ile iman arasındaki ilişki nasıldır? Bediuzzaman bu ilişkinin ipuçlarını İşarat-ul İcaz adlı eserinde "elezine yu'minune bil gaybi" bahsini anlatırken vermektedir.

Bakara suresinin ilk ayetlerinin tefsiri sadedinde muttakilerden bahsederken takvanın üç mertebesini anlatmaktadır. Takvanın kalbin temizlenmesi manasında tahliye vazifesi gördüğünü ve imanında kalbe ihsanı babında süsleyici, tahliye edici görevi yaptığını vurgular. Biz de bu bahisten hareketle takva ile iman arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışacağız.

Bakara suresinin başında Kur'ana bir övgü var. Kitabın içinde hiçbir şüphenin bulunmadığı vurgusunu yaptıktan sonra adeta, bunun doğruluğunun şahidi muttakilerdir, der. Bir yandan ancak muttakilerin Kur'anın bu özelliğini anlayabileceği vurgulanmakta, bir yandan da muttakileri bu özelliğin tezahür ettiği bir meyve suretinde tasvir etmektedir. Zira ağacın kemali, meyvesinde tezahür eder.

Bu ayetler hem Kur'anı övmekte hem de onun meyvesi olan muttakileri şahit gösterip övmektedir. Burada Ku'ran hidayet kaynağı olarak bahsedilirken muttaki olmayı da bu hidayete ulaşmanın vesilesi olarak vurgulamaktadır. Yani Ku'ran hidayetin kaynağı takva da o hidayete ulaşmanın vesilesi. Yaratıcı hidayet eder yani imanı verir. İman ona aittir. Kul, takva vesilesiyle o imanı kesbeder, kendine mal eder. Yani takva imanın kalbe gelmesinin vesilesidir. Ancak muttaki olan imana ulaşabilir. Ya da iman muttaki olanlara ihsan edilen bir nurdur. Ve takvanın devamı imanın devamının ve kemale ulaşmasının vesilesidir.

Burada Bediuzzaman imanla birlikte takvayı da derecelendirmektedir.

Peki ya biz ne kadar imanımızı takva ve ihlas ile besliyoruz?

İşimiz iman edip ibadet etmekle bitmiyor dışarıda genç bir kızın başörtüsü altına pantolon giymesi takvanın eksikliğidir aynı şekilde beş vakit namaz kılan genç erkeğin dar pantolon giyinmeside..

Taklid-i iman ve tahkik-i iman olarak ikiye ayrılırız. Bediuzzaman daha da genişlendiriyor yalnız asrın hastalığı taklidden kurtulamaması, Ehl-i iman olan bir genç bugün sosyal medyada rahat rahat fotoğrafını paylaşması, bir amcanın camide tesbihatı yarım yamalak yapması, cuma namazında cemaatin %70'inin farzdan sonra kaçar gibi dağılması , namazlarımızı son 1 saate yarım saat kalaya bırakmamız ve daha birçok şey.. bunlar hep takva ve ihlas eksikliğini gösterir. peki biz kardeşlerim iman ve islamiyet nimetiyle şeref yab olmuşuz iman edip 5 vakit namaz kılmak yeterli mi? Hayır değil.

Marifetullah ilmi için ne kadar çaba gôsteriyoruz? Allah'ı bizi yoktan var edeni ne kadar iyi tanıyoruz bu konuda Bediüzzaman şu şekilde açıklık getirmektedir: Risale-i Nur gibi, ekmek ve suya ihtiyaç derecesinde herkes muhtaç olduğu imanî hakikatlarına ihtiyacı düşürmek desisesiyle diyorlar ki: "Her millet, herkes Allah'ı bilir. Onu, daha yeni ders almağa ihtiyacımız çok yok." diye mukabele etmek istiyorlar. Halbuki Allah'ı bilmek, bütün kâinata ihata eden rububiyetine ve zerrelerden yıldızlara kadar cüz'î ve küllî herşey onun kabza-i tasarrufunda ve kudret ve iradesiyle olduğuna kat'î iman etmek ve mülkünde hiçbir şeriki olmadığına ve "Lâ ilahe illallah" kelime-i kudsiyesine, hakikatlarına iman etmek, kalben tasdik etmekle olur.

(Emirdağ Lâhikası 1/203)

Velhasılı kelam çok çabalamalıyız Allah'ı tanıtan eserlere dört kolla sarılmalıyız takvamıza ihlasımıza dikkat etmeliyiz bu her konuda olabilir karşı cinsle ilgili evlilik ile ilgili tesettür ile namazla ilgili kısacası her konuda takva ve ihlas vardır ve bir işi yaparken bu iki ölçütü göz önünde bulundurmak zorundayız

Şöyle düşünelim elimizde büyük bir torba var içi altın dolu altında da bir yırtık açılmış biz yolda yürürken farketmeden tek tek o altınlar dökülüyor ve gittiğimiz yere varınca farkediyoruz döküldüğünü, işte takva ve ihlassızlıkta bôyle tabiri caiz ise bir torbada imanımız var takva ve ihlas noksan olduğu için biz gideceğimiz yere kadar şeytan ne çelmeler takıp o imanımızı çalmaya çalışıyor bizden.

Allah bizleri takvalı ve ihlaslı kullarından eylesin yoksa işimiz çok zor:)

Allah'a emanet olun..

SİNAN KARATAŞ

Gençler YazıyorWhere stories live. Discover now