HADİS İNKARCILIĞI !

49 11 0
                                    

Selamun Aleyküm kardeşlerim.

Bu yazımda çağımızın en büyük fitnesinden,Hadis inkârından bahsedeceğim. Öncelikle peygamber efendimiz (sav)'in sözlerini kabul etmeyen hiçbir şekilde Müslüman olamaz. Hayatında hiç araştırma yapmamış,merak etmemiş kişiler gerek sosyal Medya'nın, gerek değişik toplulukların laf cambazlıklarına kanıp inkâr derecesine kadar düşebiliyor. Oysaki Müslüman araştırmalı ve merak etmelidir. Sorgulamalıdır da. Ama bu sorgusu şirke dayanmamalıdır.

Hadis ilmini bilenler iyi bilirler. Bilmeyenler de araştırabilirler. Hadisler öyle bir anda sahih çerçevesi altına girmemişlerdir. Çeşitli aşamalardan geçmişlerdir. İlk olarak "İsnad sistemi" uygulanmıştır. Böylece uydurma hadis tehdidine karşı bir kalkan görevi üstlenmiştir. Ve yine bir kişinin rivayet ettiği hadisi kabul etmeleri için,o kişinin adalet ( Tüm ibadetler) ve Zabt (Hafıza) özelliklerine de bakılırdı. Örneğin; Hadis rivayet edilen kişi,yakından takip edilirdi. Bir hayvana ufacık bir zarar verdiğini görürlerse o kişiden o hadisi almazlardı. Bunlara verilecek sonsuz örnek var. Hadis ilmini bilmeyen kardeşlerimi sıkmamak için hepsinden bahsedeceğim.

Başka bir konuya geçelim o halde.

HADİS ALİMLERİ

Bu ilimle uğraşan sayısız alim varken,Rabbim biliyor ki gönlüm bir kişiden bahsetmek istiyor. O da : İmam Buhari.

Yüce Allah tarafından verilmiş mükemmel bir hafızaya sahiptir kendisi.

Karşısındaki kişi ona bir kitap uzatsa,o da okumaya başlasa,ardından kitabı veren kişiye okuduklarını aynısı gibi aktaracak muazzam bir hafızaya sahipti.

Buna en güzel örnek şudur:

Birgün hadis ulemasından bir kaç kişi İmam Buhari'nin hafızasını test etmek isterler. 10 kişi bir araya gelirler ve istedikleri her konudan 10'ar hadis seçerler. Bu hadislerin senedlerini ( ravilerin yerlerini) değiştirirler. 10 kişi de bunu yapar. Sonra imam Buhari çağırılır. Ve başlar bir kişi: Şu hadis şu şu şu kişiden aktarılmıştır. Biliyor musun?

İmam Buhari: "Lâ Edri!" (Bilmiyorum) der. Diğer bir kişi başlar,o da tek tek sayar. İmam buhari tekrar "Lâ Edri!" (Bilmiyorum) der. Böylece toplam 100 hadisi dinler. Fakat hepsinde,bilmiyorum der. Herkesi dinledikten sonra,ilk okuyan alime dönüp: Sen bana şu hadisi şu şu şu kişiler aktardı dedin. Ama ravilerin sırası yanlıştı. O hadisi şu şu şu şu raviler aktarmıştır. Diğerlerine de dönüp teker teker yanlışlarını söylüyor,hemen arkasından da doğrularını ekliyordu.

Öyle kudretli bir hafızaya sahipti ki,ilk defa duyduğu yanlış Ravi sıralarını aynısı gibi onlara tekrar aktarıyordu.

Şimdi soruyorum günümüz sahtekarlarına...

Hz. Muhammed aleyhisselam olmadan yeni bir din ortaya atmak isteyenlere...

Yüce Allah Kur'an'ı Kerim'i nasıl koruyorsa,Rasulullah'ın sözlerini de korumaz mı? Sahipsiz bırakır mı?

O (c.c.), şüphesiz istediği ilmi istediğine verir. İmam Buhari büyük Hadis Ulemasından sadece bir alim. Daha nicesini yetiştirmiştir Allahu Teala...

Hadislere sahip çıkmak yerine,Efendimiz (sav)'in sözlerini,öğütlerini,hareketlerini hadisler yardımıyla öğrenip uygulamak yerine inkâr yoluna düşüyorlar. Bu ne büyük nasipsizliktir. Rabbim hidayet versin...

KÜTÜB-Ü SİTTE

Hicri 3. Asırda yetişen büyük hadis alimlerinin rivayetlerden seçerek derledikleri çalışmalara devam etmişlerdir. Bu şekilde oluşan bir çok hadis mecmuası arasında sahih hadisleri konularına gore tasnif eden altı tanesi "KÜTÜB-Ü SİTTE " adıyla meşhur olmuştur. Bu eserde sahih hadisleri bulmak mümkündür.

Aynı şekilde uydurma hadislerin toplandığı eser de vardır. Bu eserin adı da Mevzuatu'l-Kubra olarak bilinen el- Esrâru'l- Merfuafi'l Ahbari'l- Mevzua isimli eserdir.

"Kim peygambere itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur."NİSA/80

Ayette görüldüğü üzere,Allahu Teala Rasulullah (sav)'a itaate büyük önem vermiştir. Elhamdülillah Bizler de,Hadisler yoluyla O'na (sav) itaat etmeye,onun yolundan gitmeye çalışıyoruz. Sahabeler onun yolunda koşarlarken,bizler sadece O şerefli yolda yürüyebiliyoruz. Rabbim o yolda en güzel şekilde ilerlemeyi nasip etsin inşâAllah...

Ve yazımı sizleri fazla sıkmadan burada bitirmek istiyorum. Ve şunu eklemek istiyorum. Hadis ilmi çok geniş kapsamlıdır. İnşallah birgün yolumuz kesişirde,hanım kardeşlerimle oturup uzunca konuşuruz üzerinde :) Ve son olarak, çevremizde,Hadisleri inkâr eden kişiler varsa en azından şuraya yazdığım bir kaç aciz yazıdan birşeyler aktarmaya çalışalım. Aciz dediysem anlattığım hatta anlatmaya çalıştığım alimler aciz değil. Benim kalemim,o büyük İslam alimlerini anlatmaya yetmiyor maalesef ki. Rabbim hakkıyla bilenlerden eylesin.

Bizlere de katından ilim nasip etsin inşâAllah...

Allah'a emanet olun.

EDANUR KARACA

Gençler YazıyorМесто, где живут истории. Откройте их для себя